Lidingös nordöstra del.


Lidingö är verkligen en ö som förtjänar fler besökare. Så mycket att se av byggnader, natur och kulturlandskap. Den här turen går över norra och nordöstra delen av ön.

  • Till start: 5,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lidingö 
  • Avgift: Nej 


Lidingös nordöstra del.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Lidingö centrum

Lidingö centrum började byggas 1906. Hjalmar Arwin, villastadens grundare, såg framför sig ett centrum med villakaraktär. Fornboda, idag Lidingö museum, och Solgården, till vänster om denna, var konditori och mataffär från 1906-07. På 1910- och 1920-talen tillkom större byggnader i form av Centralpalatset med bland annat apotek och sybehör och senare Vasaborgen med post, polis och biograf. 1964 började planeringen för ett nytt centrum, vilket inte förverkligades förrän 1995.

Näsets kvarn

Näsets kvarn ska enligt den muntliga traditionen ha flyttats från Stockholm 1843 till nuvarande plats, som då tillhörde Hersby gård. Kvarnen var en gång i tiden en av sju kvarnar på Lidingö och är idag en av två bevarade.

Canadaradhusen

Arkitekt för radhusen (byggdes 1907) var Rudolf Arborelius, Stilinfluenser och idéer hämtades från England, Tyskland och USA.
Radhusen byggdes för arbetarfamiljer. Tanken var att de som arbetade vid Lidingöbanan eller något annat närliggande skulle bo i husen, men så bidde det inte, husen var nämligen mycket svårsålda och svåruthyrda. Kostnaden för att hyra låg på 650 kr/år och köpkostnaden på ca 6000.

Hustegaholm

En liten udde öppen för allmänheten. Det finns tre hus man kan hyra för fest eller konferens, "Kökshuset", "Mellanhuset" och "Övre huset". Det finns ett sommarcafé samt  Pensionärsvillan som förr var ett vaxljusfabrik. Hustegaholm var för 5-600 hundra år sen skilt från fastlandet men förenades i och med landhöjningen. Bortom gårdarna ligger vackra ekhagar.

Fågelöuddebadet

Badet har en lång sandstrand med badbryggor och hopptorn. Det finns även en avdelad sektion anpassad för mindre barn. Det är även anpassat för rullstolsburna med assistans. Toaletter och en kiosk finns. Vill man ta en paus kan man spela lite minigolf. 

Elfviks gård

Längst ut på norra delen av Lidingö ligger Elfviks Gård med mangårdsbyggnad, bondgård och ridstallar. Gården med anor från 1775 ligger i anslutning till vattnet med utsikt mot Stockholm inlopp, Nacka,  Värmdö och södra Lidingö. Sommartid är Elfvik en populär plats för sol och bad med mycket båtliv att beskåda. Det är främst konferenser här men man erbjuder även fredagsbuffé och helgbrunch.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kyrkviken.
Gå längs med Kyrkviken, som namnet avslöjar, ligger vid Lidingö kyrka och turen går via den lilla ön Boholmen till den vackra gården Hustegaholm.
OrtLidingö
Lidingös södra del
Här följer vi närapå Lidingöbanans sträckning via Millesgården, Gustaf Daléns AGA och den vackra gården Mölna för att slutligen komma till Gåshaga.
OrtLidingö
Millesgården
Konstnärsparet Carl och Olga Milles lät uppföra gården i början av 1900-talet. Idag är det ett museum som visar upp deras konst. I Millesgårdens konsthall visas samtida konst. Utöver konsthallen finns här en park med skulpturer som är det Millesgården är mest känt för.
OrtLidingö
Lidingö - Hälsans stig
En tur på Lidingös inland förbi historiska byggnader i en naturskön miljö. Från Lidingö centrum från 1900-talets början till Hersby gård uppförd på 1700-talet.
OrtLidingö
Dalénum till Mölna
PROMENAD: En vacker promenadväg som passerar svensk industrihistoria, förbi ett nybyggt område, ett litet naturreservat samt en vackra Mölna gård. Fin utsikt bland annat mot Fjäderholmarna och Djurgården.
OrtLidingö
Kottlabadet...
Ett litet och mysigt bad mitt på Lidingö som ofta har höga badtemperaturer. Strand eller klippbad.
OrtLidingö