Lidingös södra del


  • Till start: 4,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lidingö 
  • Avgift: Nej 
Lidingös södra del
Stor karta

Här följer vi närapå Lidingöbanans sträckning via Millesgården, Gustaf Daléns AGA och den vackra gården Mölna för att slutligen komma till Gåshaga.

Sevärdhet 1 av 4

Millesgården

Konstnärsparet Carl och Olga Milles lät uppföra gården i början av 1900-talet. Idag är det ett museum som visar upp deras konst. I Millesgårdens konsthall visas samtida konst. Utöver konsthallen finns här en park med skulpturer som är det Millesgården är mest känt för.

I och med att samtidskonsten fick en plats här, har Millesgården blivit ett kulturcentrum där det visas konst från alla tider, från 700 f. Kr. och till i dag. Besökaren ges även möjlighet att se Carl Milles gamla ateljé.

I anslutning till museet ligger Millesgården Lanthandel som är både restaurang och delikatessbutik av det mer exklusiva slaget.

Öppettider museet:
Sommarsäsong 1 maj - 30 sept
Alla dagar 11-17

Vintersäsong 1 okt - 30 april
Tis-sön 11-17

Tel växel 08-446 75 90, Infotelefon 08-446 75 94

Läs mera

Länkar

AGA och Dalénum

AGA är företaget där nobelpristagaren Gustaf Dalén verkade. 1912 fick han nobelpriset i fysik för solventiler till fyrar. Han var under lång tid företagets VD och gjorde sig inte bara känd som företagsledare och uppfinnare utan för sitt starka engagemang för de anställda genom donationer och bostäder. Dalénum är en företagsby som är inrymd i senare tillbyggnader.

Mölna gård

Gårdens huvudbyggnad är en kvadratisk tvåvåningsbyggnad från tidigt 1800-tal. Här omkring låg tidigare en kvarn. Namnet Mölna är besläktad med det äldre ordet mölla som betyder kvarn. Nere vid bryggan finns bord och bänkar för den picnicsugne på den vackert belägna stenpiren.

Gåshaga

Förr fanns här många industrier och båtvarv som kunde ta emot större fartyg, men genom avvecklingen av många företag, har hamnområdet efterhand bebyggts med flerbostadshus, radhus och friliggande villor som betingar riktigt höga priser.

Lidingöbanan går nästan ända fram till ångbåtsbryggan och här ligger en krog med hotell och en fin promenad på bryggor.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...