Linnés Råshult.


Här sköts mark och ängar på samma sätt som på Linnés tid. Här föddes den kände botanikern för tre sekler sedan. Ett mysigt trädgårdskafé och fina vandringsmöjligheter i de intilliggande ängsmarkerna.

  • Till start: 378,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Älmhult 
  • Avgift: Nej 


Linnés Råshult

I Råshult, strax norr om Älmhult, hittar du lugnet, det vackra och det rofyllda. Här kan du på nära håll uppleva ett genuint kulturlandskap från 1700-talet. Det var här som den kände vetenskapsmannen Carl von Linné föddes för tre sekler sedan och här tillbringade han sin första tid i livet. I trakten runt Råshult väcktes hans stora intresse för växter och natur.

 

I dag är Linnés Råshult ett unikt kulturreservat. Här sköts mark, ängar och åkrar med samma metoder som på 1700-talet. Ge dig ut på en vandring i det vackra kulturlandskapet där blomsterängarna bjuder på en flora och fauna som är ovanlig i våra dagar. Här finns flera trädgårdar att upptäcka – lustgården, örtagården, kålgården, humlegården och krikonlunden. För de yngsta besökarna finns också en alldeles egen liten trädgård – Carls trädgård.

 

Café med närproducerade råvaror

Sommartid kan du avnjuta en god soppa eller en vegetarisk lunchbuffé under äppelträden i det fina trädgårdscaféet. Det du nyss såg i trädgården kan nu dyka upp på tallriken. Allt som bjuds i caféet är ekologiskt och odlas i de egna trädgårdarna eller i närområdet. Regnar det kan du sitta inne i vinterträdgården.

 

Möt Carl von Linné

Det speciella med ett besök på Linnés Råshult är att du här kan träffa Carl von Linné i egen hög person. Linnés Råshult erbjuder gestaltande guidning i både trädgårdar och ängslandskap. Du kan få dig till livs de mest fantastiska berättelser ur hans liv. Så samla dina nära och kära för en fantastisk natur- och kulturupplevelse i Råshult!

 

Text: Visit Älmhult 

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


IKEA museum.
Museet som speglar Sveriges utveckling sett i hur företaget möblerade upp folkhemmet skulle man kunna säga. Möblerna, miljöerna, katalogerna och samtiden. Allt är intressant presenterat som det skall på ett bra museum.
OrtÄlmhult
Ljungby...
I Ljungby finns ett Sagomuseum, Ljungbergsmuseet som är ett konstmuseum, en vackert belägen hembygdsgård och en pittoresk stadskärna vid ån Lagan.
OrtLjungby
Åsnens nationalpark - rundtur ...
Sveriges nyaste nationalpark bildades så sent som 2018. Kring sjön Åsnen finns en unik insjöskärgård med 7000 öar. Här tar vi med tre platser som verkligen rekommenderas.
OrtVäxjö
Huseby bruk.
Ett av landets bäst bevarade bruk. Många av byggnaderna är idag muséer. Trädgårdskafé, vacker bruksherrgård och intressant naturum. Gratis att vandra i området under lågäsong.
OrtAlvesta
Teleborgs slott.
Det här slottet ser ut som ett riktigt Törnrosaslott och som en riddarborg vilket man försökte efterlikna men är ändå inte äldre än drygt hundra år. En populär restaurang och festlokal. Fin park för picknick relax och spel & lek.
OrtVäxjö
Wanås slott
Wanås är slottet för den konstintresserade. Här finns en av världens främsta skulpturparker med 50 permanenta verk men även en konsthall. Museibutik och kafé.
OrtÖstra Göinge