Linnés Råshult.


Här sköts mark och ängar på samma sätt som på Linnés tid. Här föddes den kände botanikern för tre sekler sedan. Ett mysigt trädgårdskafé och fina vandringsmöjligheter i de intilliggande ängsmarkerna.

  • Till start: 378,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Älmhult 
  • Avgift: Nej 


Linnés Råshult

I Råshult, strax norr om Älmhult, hittar du lugnet, det vackra och det rofyllda. Här kan du på nära håll uppleva ett genuint kulturlandskap från 1700-talet. Det var här som den kände vetenskapsmannen Carl von Linné föddes för tre sekler sedan och här tillbringade han sin första tid i livet. I trakten runt Råshult väcktes hans stora intresse för växter och natur.

 

I dag är Linnés Råshult ett unikt kulturreservat. Här sköts mark, ängar och åkrar med samma metoder som på 1700-talet. Ge dig ut på en vandring i det vackra kulturlandskapet där blomsterängarna bjuder på en flora och fauna som är ovanlig i våra dagar. Här finns flera trädgårdar att upptäcka – lustgården, örtagården, kålgården, humlegården och krikonlunden. För de yngsta besökarna finns också en alldeles egen liten trädgård – Carls trädgård.

 

Café med närproducerade råvaror

Sommartid kan du avnjuta en god soppa eller en vegetarisk lunchbuffé under äppelträden i det fina trädgårdscaféet. Det du nyss såg i trädgården kan nu dyka upp på tallriken. Allt som bjuds i caféet är ekologiskt och odlas i de egna trädgårdarna eller i närområdet. Regnar det kan du sitta inne i vinterträdgården.

 

Möt Carl von Linné

Det speciella med ett besök på Linnés Råshult är att du här kan träffa Carl von Linné i egen hög person. Linnés Råshult erbjuder gestaltande guidning i både trädgårdar och ängslandskap. Du kan få dig till livs de mest fantastiska berättelser ur hans liv. Så samla dina nära och kära för en fantastisk natur- och kulturupplevelse i Råshult!

 

Text: Visit Älmhult 

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


IKEA museum.
Museet som speglar Sveriges utveckling sett i hur företaget möblerade upp folkhemmet skulle man kunna säga. Möblerna, miljöerna, katalogerna och samtiden. Allt är intressant presenterat som det skall på ett bra museum.
OrtÄlmhult
Amys Café - Mjölkenabben.
Hyr en båt och ro runt. Annars är väl en fika på bryggan ett hett tips. Fin camping med servering.
OrtTingsryd
Inglinge hög.
Den sex meter höga begravningshögen är från järnåldern. Det mest unika är den klotrunda stenen med inristningar på kullen som är en kopia av stenen och originalet är på Historiska museet i Stockholm.
OrtVäxjö
Växjö
Växjös stadskärna är som gjord att spatsera runt i. Långa gågator, flera parker och mycket att se inom promenadavstånd. Växjö domkyrka med dess karaktäristiska tvillingtorn är en bra start. Hög nivå på stans matställen.
OrtVäxjö
Kronobergs slottsruin
Kronobergs biskopsborg byggdes under 1300-talet. Successivt utvecklades befästningen till en borg av trä och sten. År 1542 övertogs Kronoberg av Nils Dacke och hans upprorsmän. Efter Dackefejden 1543 övertog kung Gustav Vasa Kronoberg. Kafé. Entréavgift.
OrtVäxjö
Gudahagen
En vikingatida fornlämning som troligtvis kan ha haft så många som 250 stenar. Vackert beläget med utsikt över Ivösjön.
OrtBromölla