Marstrand


Västkustens mest exklusiva semesterort. Förutom fästningen och Hamngatan med folkliv och matställen är en promenad runt ön att rekommendera. Bonus Strandverkets konsthall.

  • Till start: 408,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kungälv 
  • Avgift: Nej 


Marstrand

Allt började redan på stenåldern och på 800-talet använde vikingarna Marstrand som uppläggsplats innan seglatsen till England.

Av samtliga turistmål längs västkusten är Marstrand den mest exklusiva. Här har societeten roat sig med kungliga inslag. Annars har ön mest varit känd för Karlstens fästning som varit ömsom försvar och förvar och ett besök rekommenderas men att vandra runt är givande det med.

Att vandra runt ön är verkligen något att rekommendera. Den längsta rutten på 5 km har flera möjligheter att kortas av med avstickare som kortar av cirkeln. Fler utmärkta rast- och picknickplatser.

Annars kan man göra som de flesta som tar den 200 m långa färjan över till ön, att de flanerar fram och tillbaka längs bryggan med olika matställen av olika exklusivitet men alla med bra kvalitet för sin nisch.

Den konstintresserade kan besöka Strandverkets konsthall och den arkitekturintresserade kan botanisera bland härliga trähus i nationalromantisk stil mellan gator och gränder.

Läs mera
Marstrand
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Strandverket konsthall
Inrymt i i den gamla försvarsanläggningen Södra Strandverket visas samtidskonst inom främst fotografi och skulptur, men även måleri och digital konst. Fika och lättare måltider serveras i Bistron.
OrtMarstrand
Åstol
En mysig ö, liten och nätt men ändå komplett med krog, kafé vacker miljö på randen till öppet hav. Hit dras kulturfolk från Göteborg. Ön nås efter kort båttur från Rönnäng.
OrtTjörn
Dyrön
En riktig vandringsö där man kan välja att ta hela Dyröleden eller få smakprov med en kortare. Bedårande scenerier. Restaurang, kafé och ICA-butik. Guidning finns. 
OrtTjörn
Rönnäng
Om man inte ska vidare till öarna Åstol och Dyrön härifrån så kan man äta vid bryggan och njuta av båtlivet eller ta sig upp på utsiktsberget. Bra bad med sandstrand och klippor.
OrtTjörn
Kärna bokskog.
Kärna bokskog är ett populärt utflyktsmål. Man kan promenera genom bokskogen på en lättframkomlig stig och det finns bord och bänkar för en picknick.
OrtKungälv
Hyppeln
Här kan man promenera på en slinga längs vattnet eller bestiga "Jättehuvudet" med utsikt över Marstrandsön. En bra badplats finns längs slingan.
OrtÖckerö