Mora - guide


Charmiga Mora har mycket intressant att erbjuda den historiskt- och konstintresserade. Zorn sätter sin prägel med museer och konstnärshem. Gustav Vasa och Vasaloppet är annat man inte undgår.

  • Till start: 269,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mora 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Vasaloppsmuseet

Alldeles i närheten av den berömda Vasaloppsmålportalen i Mora ligger sedan 1994 VasaloppsMuseet. Här får man ta del av traditionen, historien, utvecklingen, det klassiska och det storsvenska. Stakmaskin finns även att pröva på. Fri entré. Adress: Vasagatan 19, Mora

Länkar

Zornmuseet

Här finns världens största Zornsamling. Anders Zorn som var född i trakten 1860 var under lång tid verksam och bodde i Mora till sin död 1920. Den permanenta utställningen av Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar är makalös.

Förutom att man arrangerar temporära utställningar finns även en stor del av Zorns privata konstsamling vilken består av verk av Courbet, Rembrandt, Velázquez, Prins Eugen, Bruno Liljefors, Carl Larsson och Ernst Josephson.

Ett rum har en stor silversamling som tidigare fanns i Zorngården och består av konstnärens utmärkelser och Emma Zorns smycken.

Adress: Vasagatan 36, Mora

Zorngården

Zorngården inreddes kring sekelskiftet 1900 av Anders och Emma Zorn det står idag närmast orört sedan deras tid. Det är ett av Sveriges mest berömda konstnärshem och har varit museum sedan 1942 då gården donerade till staten.

I de originellt inredda rummen blandas konst och konsthantverk från hela världen med det mest lokala som kurbits och dalatradition. Målningar av äldre mästare, möbler som Zorn själv designat, antika marmorskulpturer och vävda tapeter. Särskilt spektakulärt är Stora rummet med hela 9 meter i takhöjd.

Visning av Zorngården sker enbart i guidade turer (max 15 personer). Boka plats i förväg rekommenderas via info@zorn.se eller ringa 0250-592310. Visning sex dagar i veckan och sommartid dagligen.

Adress: Vasagatan 36, Mora

Läs mera

Zorns gammelgård

Vackert belägen vid Siljans strand som är detta friluftsmuseum som Anders Zorn lade grunden till. Ett 40-tal byggnader bildar här tillsammans Sveriges finaste samling av äldre timmerhus, däribland det äldsta profana timmerhuset i vårt land, daterat till 1237. 

De hopsamlade timmerhusen har grupperats i en hemby, ett kvarntun, en hemfäbod, och en långfäbod samt några båthus. Man får stiga in i de gamla husen, loften och härbrena.

Textilkammaren vid Zorns gammelgård har en fantastisk samling av allmogetextilier och folkdräkter från Siljansbygden där de äldsta är från 1700-talet. Här finns förlåtar (ett slags draperi) i rosengång, fyrflätor, hårarbeten och dräkter för vardag och fest.  

Textilsamlingen donerades av makarna Anders och Emma Zorn lät till staten 1942. Den vackra träbyggnaden där textilierna förvaras är dock av yngre datum 1993 än övriga trähus och Anders Landström har belönats med Träpriset för utformningen.

Ett urval byggnaderna visas av en guide och tar 45 minuter och ingår i entréavgiften.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vasaloppsmuseet
VasaloppsMuseet invigdes och öppnades i mars 1994 och det ligger vid den berömda Vasaloppsmålportalen i Mora. Fri entré.
OrtMora
Zorngården
Zorngården är ett av Sveriges mest berömda konstnärshem och tjänstgjort som museum sedan 1942. Byggt och inrett kring sekelskiftet 1900 av Anders och Emma Zorn står det idag närmast orört sedan deras tid.
OrtMora
Zorns gammelgård
Ett 40-tal byggnader bildar här tillsammans Sveriges finaste samling av äldre timmerhus, däribland det äldsta profana timmerhuset i vårt land, daterat till 1237. 
OrtMora
Karl-Tövåsens fäbod.
Denna fäbod är verkligen värd ett besök. En av de sista riktigt levande fäbodarna i landet med anor från 1600-talet. I entréavgiften ingår guidning. Fika med kokkaffe och bak. 
OrtRättvik
Buffils Annas kaffestuga.
OrtLeksand
Helvetesfallet
Upplev Helvetesfallet på en hängbro över Ämån som kastar sig brusande längs en kanjon med mer än 30 meter höga bergväggar. 
OrtOrsa