- Till start: 236,5 Km
- Stopp: 4
- Ort: Borgholm
- Avgift: Nej
Böda
Om man sett Kanal 5 dokusåpa Böda Camping så får man lätt intrycket att det skulle vara uteslutande campare här. Publiken är snarare mycket bred av alla slag och Böda är mycket professionellt skött där man tillfredsställer allt från enkel till rätt raffinerad smak.
Vill man bada bland tusentals andra eller hitta en egen strandsnutt så finns alla möjligheter längs den två mil långa och långgrunda stranden.
Vill man lyxa med solstolar på soldäck vid tempererad pool och jacuzzi och litet vattenland så löser man en biljett för 120 kr. Är man sugen på mer action så finns beachvolley, vattenrutschbanor, vindsurfing, trampbåtsuthyrning och snorkling.
Trollskogens naturreservat
Trollskogens naturreservat är en av Ölands främsta sevärdheter och bjuder på natur och kulturupplevelser samt tre mycket trevliga strövstigar med olika längd och tillgänglighet.
Vid parkeringen finns ett naturrum. Ute i reservatet är informationsskyltar längs några strövstigar. Härifrån går även en museijärnväg.
Reservatet är känt för sina vindpinade tallar med fantasifulla former men här finns även granar och gamla ekar. En ek är 800 år gammal. Ett annat fotoobjekt är vraket från det Åländska skeppet Swiska som förliste här 1926.
I reservatet finns kulturhistoriska lämningar från flera tidsepoker. Det påstås att danskarna 1452 byggt de drygt 40 värn som finns här då de försökte inta flottbasen där nuvarande Grankullavik ligger idag. En 230 meter lång stenmur är åtminstone från Johan III:s tid på sent 1500-tal som troligtvis var vilthägn.
Äldsta lämningarna är dock några förhistoriska gravar, tolv rösen och två stensättningar.
Långe Erik
För att få linserna att rotera (och därmed blinka) hade man ett lodurverk liknande gamla klockors för att driva dem. Detta behövde man dra upp varje timme och var så fram till dess elektrifiering 1947. Så fyrvaktare var tvungen att vara uppe i tornet hela sin s k fyrningstid.
Från 1920 till 1985 fanns en mistlursanläggning (mist engelska för dimma) som varnade då dimman hindrade fyrens ljus att nå ut. Här ute var tre tjänster som var fyrvaktare och fyrmästare där man även skulle vara väderobservatör. Dessa bodde med sina familjer i de angränsande husen.
Fram till 1965 fanns ingen landförbindelse vilket gjorde isoleringen än större. 1976 automatiserades fyren och kvar var endast väderobservatören.
Den spänstige bör ta de 138 stegen upp för trapporna till balkongen på 28 meters höjd där man ser fågellokalen intill samt och över till Trollskogens naturreservat.
Byxelkrok
De första turisterna började anlända i början av 1900-talet och under första hälften av seklet kunde man faktiskt ta färja från Skeppsbron i Stockholm till Byxelkrok. Pensionat och campingplatser växte under andra delen av 1900-talet. Stort utbud av restauranger där Marina Sea Resorts hotellanläggning är den mest exklusiva.
Det finns en rad sägner och historier om namnet men det har inget med krok i byxa att göra utan kommer av Byskogskroken som är en bukt som sträcker sig söderut.
Byxelkrok har färjeförbindelse med Oskarshamn sommartid.