Öregrund - guide.


  • Till start: 113,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Öregrund 
  • Avgift: Nej 
Öregrund - guide.
Stor karta

En av Sveriges bäst bevarade trästäder. Upplev en gemytlig hamn, havsutsikt, fina byggnader, bra affärer, krogar och fik. Härifrån går bilfärjan till Gräsö.

Sevärdhet 1 av 6

Öregrund

Här pratar vi pittoreskt och gediget. Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. En härlig liten hamn, bedårande havsutsikt och många fina byggnader samt en hel del bra affärer och fik. Vill man vidare så går bilfärjan till Gräsö härifrån.

Sevärdheter:
- Hembygdsgården har anor från 1700-talet. Här finns både hantverks- och sjöfartsmuseum.
- Öregrunds kyrka uppfördes på 1490-talet. Den är mest känd för sin 18 meter höga klockstapel.
- Göranssonska villan byggdes 1895 åt disponent Göransson, ägaren av Sandviks Jernverk i Gävle. Han ritade villan själv efter inspiration från kinesiska pagoder. Villan har verandor i alla väderstreck och är den enda fastigheten i staden med havstomt.
- Societetshuset är en vacker träbyggnad med fantastisk milsvidd utsikt. Lokalen kan abonneras för fest för upp till 120 personer.
- Strax nedanför Societetshuset ligger en rastplats med bord och bänkar med utsikt över havet. Vid klar sikt ser man Forsmarks kärnkraftverk i nordost.
- Vid Hamntorget kan man strosa runt bland uteserveringarna och njuta av den stämningen i en traditionell hamn. Här finns även en Ica-butik där man kan handla mat till picknicken.
- Tallparken är ett stort friluftsområde en kort bit från stadskärnan. Det finns tennisbanor, dansbana, promenadstråk, bad med sandstrand och klippor att sola på.

Vi har även skapat en promenad som täcker det väsentligaste. Öregrund - stadspromenad

Läs mera

Tallparken och Tallparksbadet

Tallparken är ett stort friluftsområde vid infarten till Öregrund. Området sträcker sig över ett vidsträckt område så trots att badet är jättepopulärt , listades av Expressen som ett av landets 21 bästa badstränder, så får man alltid plats. Man kan välja mellan att bada från sandstränder eller från klippor.

Badet ligger så nära Öregrund så man kan säga att det har alla bekvämligheter man kan tänka sig behöva. Utsikten mot Gräsö och Öregrundsgrepen är hänförande. 

Hamntorget

Vid Hamntorget kan man strosa runt bland uteserveringarna och njuta av den stämningen i en traditionell hamn. Gamla sjöbodar med krogar och fiskebåtar varvas butiker med lite av varje och här finns en liten ICA där man kan handla picnicmat.

Societetshuset

Societetshuset är en vacker träbyggnad med fantastisk milsvidd utsikt. Lokalen kan abonneras för fest för upp till 120 personer.

Göranssonska villan

Detta sommarställe byggdes 1895 åt disponent Göransson som ägde Sandviks Jernverk i Gävle. Han ritade villan själv som förutom tidsenlig snickarglädje hämtat inspiration från kinesiska pagoder. Huset har verandor i alla väderstreck och är enda fastigheten i staden med egen havstomt.

Rastplats vid havet

Strax nedanför Societetshuset ligger denna rastplats med bord och bänkar med utsikt över havet. Vid klar sikt ser man Forsmarks kärnkraftverk i nordost.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...