Öregrund - guide.


En av Sveriges bäst bevarade trästäder. Upplev en gemytlig hamn, havsutsikt, fina byggnader, bra affärer, krogar och fik. Härifrån går bilfärjan till Gräsö.

  • Till start: 113,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Öregrund 
  • Avgift: Nej 


Öregrund - guide.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Öregrund

Här pratar vi pittoreskt och gediget. Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. En härlig liten hamn, bedårande havsutsikt och många fina byggnader samt en hel del bra affärer och fik. Vill man vidare så går bilfärjan till Gräsö härifrån.

Sevärdheter:
- Hembygdsgården har anor från 1700-talet. Här finns både hantverks- och sjöfartsmuseum.
- Öregrunds kyrka uppfördes på 1490-talet. Den är mest känd för sin 18 meter höga klockstapel.
- Göranssonska villan byggdes 1895 åt disponent Göransson, ägaren av Sandviks Jernverk i Gävle. Han ritade villan själv efter inspiration från kinesiska pagoder. Villan har verandor i alla väderstreck och är den enda fastigheten i staden med havstomt.
- Societetshuset är en vacker träbyggnad med fantastisk milsvidd utsikt. Lokalen kan abonneras för fest för upp till 120 personer.
- Strax nedanför Societetshuset ligger en rastplats med bord och bänkar med utsikt över havet. Vid klar sikt ser man Forsmarks kärnkraftverk i nordost.
- Vid Hamntorget kan man strosa runt bland uteserveringarna och njuta av den stämningen i en traditionell hamn. Här finns även en Ica-butik där man kan handla mat till picknicken.
- Tallparken är ett stort friluftsområde en kort bit från stadskärnan. Det finns tennisbanor, dansbana, promenadstråk, bad med sandstrand och klippor att sola på.

Vi har även skapat en promenad som täcker det väsentligaste. Öregrund - stadspromenad

Läs mera

Tallparken och Tallparksbadet

Tallparken är ett stort friluftsområde vid infarten till Öregrund. Området sträcker sig över ett vidsträckt område så trots att badet är jättepopulärt , listades av Expressen som ett av landets 21 bästa badstränder, så får man alltid plats. Man kan välja mellan att bada från sandstränder eller från klippor.

Badet ligger så nära Öregrund så man kan säga att det har alla bekvämligheter man kan tänka sig behöva. Utsikten mot Gräsö och Öregrundsgrepen är hänförande. 

Hamntorget

Vid Hamntorget kan man strosa runt bland uteserveringarna och njuta av den stämningen i en traditionell hamn. Gamla sjöbodar med krogar och fiskebåtar varvas butiker med lite av varje och här finns en liten ICA där man kan handla picnicmat.

Societetshuset

Societetshuset är en vacker träbyggnad med fantastisk milsvidd utsikt. Lokalen kan abonneras för fest för upp till 120 personer.

Göranssonska villan

Detta sommarställe byggdes 1895 åt disponent Göransson som ägde Sandviks Jernverk i Gävle. Han ritade villan själv som förutom tidsenlig snickarglädje hämtat inspiration från kinesiska pagoder. Huset har verandor i alla väderstreck och är enda fastigheten i staden med egen havstomt.

Rastplats vid havet

Strax nedanför Societetshuset ligger denna rastplats med bord och bänkar med utsikt över havet. Vid klar sikt ser man Forsmarks kärnkraftverk i nordost.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gräsö - rundtur
Att Gräsö inte upptäckts av flera är synd eftersom det är en av skärgårdens allra mest sevärda. Kanske är det avståndet från Stockholm men samtidigt så tar man sig med vägfärja ända till ön med bil eller buss (Upplandstrafiken). Ön är Sveriges 10:e största och har en nord...
OrtGräsö
Forsmarks bruk
Bruket är ett mycket välbevarat vallonbruk och den engelska parken anses vara en av Sveriges vackraste parker. Här finns ett café och Forsmarks Wärdshus.
OrtÖsthammar
Hargs bruk...
OrtÖsthammar
Singö
Nästan så långt norrut man kan komma landvägen i Stockholms skärgård ligger Singö som nås via broar med vackra vyer över havet. Genuin bebyggelse från 1700-talet och vacker natur.
OrtSingö
Lövstabruk
Ägt av Louis de Geer, svenska industrins fader, och var på sin tid landets största järnbruk. Här finns mycket att uppleva samt två snitslade promenader.
OrtTierp
Grisslehamn
Åk till en fiskehamn vid havet i Albert Engströms fotspår. Köp fisk eller choklad i hamnbodar, ät gott på Spahotellet eller bara njut av öppet hav. Res med SL: Tekniska högskolan buss 676 Norrtälje busstation. 
 Buss 637 till Grislehamn.
 Totalt c:a 2 t 26 min
OrtGrisslehamn