Öregrund - promenad


Här pratar vi pittoreskt och gediget. Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. En härlig liten hamn, bedårande havsutsikt och många fina byggnader samt en hel del bra affärer och fik. Vill man vidare så går bilfärjan till Gräsö härifrån.

  • Till start: 113,6 Km 
  • Längd: 1,9 km 
  • Stopp:
  • Ort: Öregrund 
  • Avgift: Nej 


Öregrund - promenad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Tallparken och Tallparksbadet

Tallparken är ett stort friluftsområde vid infarten till Öregrund. Området sträcker sig över ett vidsträckt område så trots att badet är jättepopulärt , listades av Expressen som ett av landets 21 bästa badstränder, så får man alltid plats. Man kan välja mellan att bada från sandstränder eller från klippor.

Badet ligger så nära Öregrund så man kan säga att det har alla bekvämligheter man kan tänka sig behöva. Utsikten mot Gräsö och Öregrundsgrepen är hänförande. 

Öregrunds hembygdsgård

Huvudbyggnaden är från 1700-talet i vilken inryms ett hantverksmuseum i vindsvåningen. I ladugården finns ett sjöfartsmuseum och i trädgården står en ledfyr. Öppettider 2012: 26/6-19/8 tisdag och torsdag 18-21, söndag 12-16.

Öregrunds kyrka

Denna kyrka är kanske mest känd för sin klockstapel som är 18 meter hög och har en klocka på fasaden förutom klockorna inuti som låter. Men som den träbyggnad klockstapeln är byggdes den efter rysshärjningarna. Kyrkobyggnaden i sten är från 1490-talet, strax efter stadens grundande.

Göranssonska villan

Detta sommarställe byggdes 1895 åt disponent Göransson som ägde Sandviks Jernverk i Gävle. Han ritade villan själv som förutom tidsenlig snickarglädje hämtat inspiration från kinesiska pagoder. Huset har verandor i alla väderstreck och är enda fastigheten i staden med egen havstomt.

Societetshuset

Societetshuset är en vacker träbyggnad med fantastisk milsvidd utsikt. Lokalen kan abonneras för fest för upp till 120 personer.

Rastplats vid havet

Strax nedanför Societetshuset ligger denna rastplats med bord och bänkar med utsikt över havet. Vid klar sikt ser man Forsmarks kärnkraftverk i nordost.

Hamntorget

Vid Hamntorget kan man strosa runt bland uteserveringarna och njuta av den stämningen i en traditionell hamn. Gamla sjöbodar med krogar och fiskebåtar varvas butiker med lite av varje och här finns en liten ICA där man kan handla picnicmat.

Fyrskeppet

Fyrskeppsmonumentet skall erinra om fyrskeppsepoken och alla de öregrundsbor som ingick i besättningarna. Fyrskeppsepoken varade i ungefär 100 år och på 1870-talet låg ett antal i vattnen kring Öregrund som låg ute den tid sjön var öppen.

Sjömän ville komma ut i världen men livet på ett fyrskepp var enformigt och man var nästan totalt isolerad. Arbetsuppgifterna var rätt torftiga och fyrskeppen var topptunga vilket gjorde att det krängde mycket.

Var 14:e dag kom lotsångaren med post och proviant. Vattnet blev efterhand unket men då fick lingondricka ta bort bismaken. Det var farligt på båten. På senhösten var nedisning en fara och vid dålig sikt var nedseglingsrisken stor.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Öregrund - guide.
En av Sveriges bäst bevarade trästäder. Upplev en gemytlig hamn, havsutsikt, fina byggnader, bra affärer, krogar och fik. Härifrån går bilfärjan till Gräsö.
OrtÖregrund
Pittoreska Öregrund med övernattning och bilfärja till Gräsö
Pittoreska Öregrund, där Trippa har en stadspromenad följs övernattning på Strandhotellet och dagen därpå biltur på Gräsö. Vår rundtur sträcker sig norrut från färjeläget på ön till Örskärssund. Att Gräsö inte upptäckts av flera är synd eftersom det är en av skärgårdens allra...
OrtÖsthammar
Gräsö - rundtur
Att Gräsö inte upptäckts av flera är synd eftersom det är en av skärgårdens allra mest sevärda. Kanske är det avståndet från Stockholm men samtidigt så tar man sig med vägfärja ända till ön med bil eller buss (Upplandstrafiken). Ön är Sveriges 10:e största och har en nord...
OrtGräsö
Forsmarks bruk
Bruket är ett mycket välbevarat vallonbruk och den engelska parken anses vara en av Sveriges vackraste parker. Här finns ett café och Forsmarks Wärdshus.
OrtÖsthammar
Lövstabruk
Ägt av Louis de Geer, svenska industrins fader, och var på sin tid landets största järnbruk. Här finns mycket att uppleva samt två snitslade promenader.
OrtTierp
Grisslehamn
Åk till en fiskehamn vid havet i Albert Engströms fotspår. Köp fisk eller choklad i hamnbodar, ät gott på Spahotellet eller bara njut av öppet hav. Res med SL: Tekniska högskolan buss 676 Norrtälje busstation. 
 Buss 637 till Grislehamn.
 Totalt c:a 2 t 26 min
OrtGrisslehamn