Ornö


  • Till start: 37,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Haninge 
  • Avgift: Nej 


Ornö
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Ornö

Ornö är södra skärgårdens största ö. Här tar man med fördel runt vandrande eller med cykel. Varva ditt besök med klippbad och strandbad, ta en glass i solen eller promenera runt i skogarna, har du tur få syn på en älg!

Ornö ägs till stor del av familjen Stenbock som är en av Sveriges äldsta adelsläkter. I den vackra Ornö kyrka ligger Albert Stenbock begravd som var adjutant till nuvarande kungens far och omkom i samma flygolycka.

Kyrkviken är öns centrala del och brevid kyrkan finns båthamnen med cykeluthyrning, affär och turistinformation, hembygdsmuseum samt öns skärgårdskrog. Vill man ta det lugnt så är man kvar här eller så tar man en av flera vandringsstigar som utgår härifrån eller tar en cykeltur.

Vandra:
Åtta promenadstigar finns på ön där Kärleksstigen är en av dem och kartor delas ut vid turistbyrån i Kyrkviken.

Cykla:
Hyr cykel vid Kyrkviken. Egen cykel så tas med pendeltåget till Västerhaninge och vidare cykling två mil till Dalarö för bilfärjan.

Sevärt:
Ornö museum
Utkiksplatsen vid gamla gruvan

Handla:
Hässelmara gårdsbutik som även har ett gårdscafé.
Liten butik vid Kyrkviken.

Äta och fika:
Ornö Krog & Veranda. Här serveras vällagad mat från råvaror i närområdet och man har underhållning vissa kvällar. Hemsida

Bo:
För diverse stugor och Bed & breadfast. Turistbyråns hemsida. 

Resa hit:
Till flera bryggor runt ön sommartid med Waxholmsbolaget där Kyrkviken är den mest centrala.

Med betalbilfärja till Hässelmara från Dalarö med tät trafik sommmartid. Cykel kan man ta med på pendeltåget och då har man två mils cykling från Västerhaninge. Har man inte cykel eller bil så är det 5 km till Kyrkviken och man kan matcha SL-buss 869 från Hässelmara som bara passar vissa turer.

Läs mera

Ornö Krog

Krogen på Ornö håller hög klass och ligger högt ovanför ångbåtsbryggan vid Kyrkviken på Ornö. Krogen är medlem i Skärgårdssmak vilket borgar för kvalitet. Att inte använda råvaror och produkter från lokala leverantörer vore ju dumt för skärgårdstransporter är dyra.

Krogen är inte bara en bra restaurang utan lite som ett Ornö Centrum, med turistinfo, affär, cykeluthyrning och enklare övernattning. Sommartid driver man även Gittans grill nere vid hamnen.

Länkar

Ornö Kyrka

Ornö museum

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ornö Krog
Precis som det låter en krog med veranda. Marint gedigen inredning och bra utsikt över båtlivet vid kyrkviken. Sommartid driver man även Gittans grill vid hamnen.
OrtOrnö
Fjärdlång
Fjärdlång eller Fjällång, som öborna själva kallar den, har varit bebodd sedan tusen år tillbaka. En gång i tiden tillhörde ön Gustav Vasa. Ön är känd för sina fina badklippor och några av skärgårdens vackraste naturhamnar vilket gör den till en idealisk semesterö för hela...
OrtHaninge
Gålö naturreservat
Större delen av Gålö är idag ett naturreservat med vandringsleder av olika längd. Från Gålö havsbad med skärgårdens längsta sandstrand utgår flera.
OrtHaninge
Dalarö hamncafé och grill
Det populära caféet är lika mycket en restaurang. Här sitter man vindskyddad med en utsikt över folklivet i hamnen. Sen är det bara att vandra Dalarö runt.
OrtDalarö
Lotsberget Dalarö
På Lotsberget har man 270 graders synfält ut mot havet och Ornö. En bänk står stadigt på klippan och här kan man sitta ned och kanske äta det medhavda. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtDalarö
Dalarö runt
PROMENAD - En pittoresk gammal semesterort som måste upplevas. Utöver centrala Dalarö, från torget ner till hamnen, går turen runt till småbåtshamnen och kanalen.
OrtDalarö