Oskarshamn


En genommysig stad med pittoresk bebyggelse, fantastiska havscenerier och bad. Men framförallt erbjuder man ett av landets bästa museer som speglar Döderhultarn.

  • Till start: 248,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Oskarshamn 
  • Avgift: Ja 


Oskarshamn
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Döderhultarmuseet

Museum med utställning om Axel Petersson Döderhultarn och drygt 200 av hans verk. Under sommaren anordnas gratis guidad tur varje dag kl 12.00.

Den 7 maj 2011 invigdes Döderhultarmuseets nya utställning om Axel Petersson Döderhultarn (1868-1925).

I museet visas en unik samling med mer än 200 av hans skulpturer. På ett mästerligt och humoristiskt sätt skildrar han livet på den småländska landsbygden och i staden Oskarshamn kring sekelskiftet 1900.

Hans figurer gestaltar människor som fanns i hans omgivning och berättelser kring dessa ger oss en inblick i hur det var förr. Många av hans skulpturer vittnar om ett ställningstagande för den lilla människan: Kära mor vid mjölkningen, de av hårt arbete märkta männen vid Mönstringen, den sorgsna flickan i Häradsrätten, den gamla kvinnan som står vid sin makes kista, de skamligt gravida brudarna som ändå karskt sätter näsan i vädret… alla drar de in oss i sina liv.

Trots deras litenhet, 20-30 cm höga fångas vi alla av det liv som utstrålas från figurerna. Uttrycken fångar ung som gammal oavsett vilken kultur man kommer ifrån. Vi får även ta del av Döderhultarns spännande människoöde. Han hade en stor portion humor, men var länge illa sedd i staden, mycket på grund av att han gick sin egen väg. Han var även uppfinnare, flygarfantast och förtjust i kvinnor och det är inte svårt att ta till sig Döderhultarn och hans figurer. Döderhultarn är en av landets främsta träskulptörer, berömd långt utanför Sveriges gränser.

Text: Visit Småland

Läs mera

Sjöfartsmuseet i Oskarshamn

Ett besök på Sjöfartsmuseet ger en spännande inblick i sjöfartens utveckling i Oskarshamnstrakten. Sjöfartsmuseet ligger i Kulturhuset och ägare till föremålen är Oskarshamns Sjöfartsförening.

Sjöfartsmuseet "nyinvigdes" den 1 december 2012 och visar idag en helt ny inredning. Informativa texter och filmer dyker upp överallt och otaliga är de fantastiska båtmodeller och skeppstavlor som finns bland alla andra spännande saker. Att ta med sig souvenirer från fjärran länder är inget nytt påfund – vad sägs om en spatserkäpp gjord av ryggraden från en haj!?

För barn finns en stor lekhörna där skutan Thyras kabyss och styrhytt inbjuder till att laga mat och styra skutan ut på ”havet”. Här finns även leksaker på temat sjöfart, piratmundering och flytvästar.

I museets arkiv finns ritningar på fartyg byggda vid Oskarshamns varv. Museet har också en stor dokumentsamling. Sjöfartsmuseet har drygt 6000 registrerade föremål bestående av bl.a. fartygsmodeller, tavlor, skeppsritningar, navigationsutrustning mm.

I Sjöfartsföreningen finns det flera medlemmar med gedigen kunskap om sjöfart och museets samlingar. Dessa medlemmar kan berätta om Oskarshamn, som den stora hamnen för seglande skepp vid förra sekelskiftet och hur museet fått sin samling från denna unika epok.

Nu har vi även audioguide att hyra för att få ett rikt och minnesvärt besök för de som inte tar en guidad tur.

För att få ett rikt och minnesvärt besök på Oskarshamns Sjöfartsmuseum rekommenderas en guidad tur.

Kontakta museet 0491-880 45 för närmare upplysningar. Sjöfartsmuseet ligger i Kulturhuset och ägare till föremålen är Oskarshamns Sjöfartsförening.

Text: Visit Småland

Läs mera

Länkar

Fredriksbergs Herrgård

Vackert beläget väster om Oskarshamn ligger Fredriksbergs Herrgård, en ståtlig byggnad från 1780-talet uppförd i gustaviansk stil.

Byggnaden är med sitt unika läge, placerad på en fem meter hög stenterrass, med storslagen utsikt över Döderhultsdalen, ett av länets vackraste och mest sevärda herresäten. Herrgården är bevarad i ursprungligt skick. I paradvåningen finns intressanta väggmålningar på väv, magnifika kakelugnar och utsökta snickeridetaljer. Museet har även en fin boksamling från 1780-talet och en av Sveriges största mineralsamlingar. En guidad tur på Fredriksbergs Herrgård ger en belysande bild av den svenska herrgårdsmiljön under den senare delen av 1700-talet.

Adress: Herrgårdsvägen, Oskarshamn 

Text: Visit Småland

Läs mera

Länkar

Fnyket och Besväret

Strosa genom två av Oskarshamns äldsta och bäst bevarade stadsdelar.

Kullerstensgator, små hus från 1800-talet med snickarglädje, prunkande trädgårdar och en underbar utsikt över Kalmarsund med Blå Jungfrun i fjärran. Båda gränderna leder ner mot Hamngatan och hamnområdet. I Besväret kan du finna Charlottes Trädgårdscafé, som har öppet begränsade tider, men serverar riktigt gott fika!

Text: Visit Småland

Döderhultarns ateljé

Nyfiken på hur Döderhultarn levde och hur det såg ut i hans ateljé? I Axel Petersson Döderhultarns ateljé formades, med enkla verktyg, världsberömda skulpturer av människor och djur. Ateljén och bostaden, är inredd och möblerad som på Döderhultarns tid med konstnärens egna möbler och inventarier.

Sommaröppet. Måndag - fredag 11-15 

Text: Visit Småland

Länkar

Långa soffan

Världens äldsta längsta träsoffa på hela 72 meter kan Oskarshamn stoltsera med! Finns med i Guinness Rekordbok. Blicka ut över hamnen samtidigt som du kanske avnjuter en glassfika.

Stanna upp ett tag och njut av utsikten från världens äldsta längsta träsoffa. Långa soffan uppfördes vid Skeppsbron 1867, och är 72 meter lång. Härifrån kan du se Furön och Blå Jungfrun i fjärran och känna atmosfären från ett levande sjöfartsliv. Den byggdes för att kvinnorna i byn skulle ha en samlingsplats där de kunde invänta sina män när de återkom från sina resor på havet.

Text: Visit Småland

Ernemar friluftsområde

Bortom gästhamnen finns dels en liten halvö med naturstig samt en pir till båthamnen som består av kedja med sammanbyggda öar.

Väl ute mot havet har man en enastående utsikt mot Blå Jungfrun.

Gunnarsö havsbad

Om man är i Oskarshamn och vill uppleva havet är Gunnarsö havsbad 10 min från stan ett bra tips.

Strand- och klippbad vid campingområde. Brygga, hopptorn (upp till 10 meter) omklädningsrum och toalett. Reception, servering och äventyrsgolf. Handikappramp.

Text Visit Småland

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vånevik stenhuggaremuseum
Ett mycket intressant litet museum som är en perfekt avstickare. Intressant och informativ utställning där det mesta är utomhus. Fri entré.  
OrtOskarshamn
Stensjö by.
Denna by tillhör Vitterhetsakademin och är en riktig höjdare bland svenska kulturmiljöer. Byn är en oskiftad by med byggnader från 1700- och 1800-talet. Miljöerna känns igen från Barnen i Bullerbyn då flera inspelningar gjordes här.
OrtOskarshamn
Påskallavik...
Hit åker många för att äta på gästgiveriet eller fika på hamnkafét. Att vandra längs hamnen och stranden med Blå Jungfrun i horisonten är en härlig upplevelse. Fin badplats.
OrtOskarshamn
Mönsterås kustväg.
RUNDTUR: En oerhört vacker vägsträcka som klassas i topp i landet och går till platser med de charmiga namnen Timmernabben, Strömsrum och Pataholm.
OrtMönsterås
Sandvik...
Fiskeby med restauranger och kaféer. Badstrand. Här finns Nordens största väderkvarn som kan besökas mot en liten avgift.
OrtBorgholm
Skäftekärr järnåldersby och arboretum
Både autentiska fornlämningar och en återskapad järnåldersby på samma plats. Kafé och restaurang.
OrtBorgholm