Ramsvikslandet...


Ramsvikslandet har fina badställen och vandringsleder. Landskapet domineras av stora klippområden, med omväxlande ljunghedar, mindre våtmarker och ängar. Här finns camping och vandrarhem. 

  • Till start: 405,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sotenäs 
  • Avgift: Nej 


Ramsvikslandet

Ramsvikslandet har fina badställen och vandringsleder. Landskapet domineras av stora klippområden, med omväxlande ljunghedar, mindre våtmarker och ängar.

Ängarna har en flora med stor artrikedom och olika slags vadarfåglar som även ses i de grunda vikarna. 

Ramsvik är egentligen en halvö som blev separerat från fastlandet med Sotekanalen. Bygget av kanalen var ett beredskapsarbete för de arbetslösa stenhuggarna under 30-talet. Idag kommer man över hit via en svängbro.

Den östra delen mot Sotekanalen är frodig och grön med betesmarker medan den västra är kalt och kargt så att inte ens knappt lavar växer. I de karga klipporna av röd bohusgranit ser man spår av inlandsisens framfart i form av jättegrytor, rundhällar, isräfflor och svallad morän.

På Ramsvikslandet finns camping och vandrarhem.

Läs mera
Ramsvikslandet...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sotekanalen
Sotekanalen byggdes för att man skulle slippa färdas den riskfyllda passagen utanför Soteskär.  Här vid bron kan man se den spektakulära öppningen av svängbron för båtar som inte kan passera under.
OrtSotenäs
Smögen
För många sinnebilden av Västkusten och är helt välförtjänt ett av Sveriges största turistmål. Fisk och skaldjur dominerar restauranger för äta bör man. Tänk på att samhället har mer än Smögenbryggan.
OrtSotenäs
Bohusläns kustväg - Smögen till Tanumshede
RUNDTUR. Med start i Smögen passeras Hunnebostrand (utsikt och lunch, Bovallstrand (bad), Hamburgsund, Fjällbacka (utsiktsberg), Grebbestad och Vitlycke museum.
OrtTanum
Smögenbryggan...
Ett av Sommarsveriges populäraste gångstråk. Ät prisvärd mat av hög klass. Njut av båtlivet och kanske en båttur till Hållö. Efter 1,1 km nås de ikoniska fiskarstugorna.
OrtSmögen
Bovallstrand
Badholmarna i Bovallstrand lockar för att bada på längden och på stränder och bryggor.  Eller så beskåda bryggorna och fiskelägets bebyggelse och vandra längs vattnet söderut.
OrtSotenäs
Gerlesborg konstskola och kulturcentra
Den erkänt högklassiga konstskolan har även konstutställningar och kafé. Belägen i en vacker och inspirerande miljö nära Bovallstrand. Har även en filial i Stockholm.
OrtTanum