Ramsvikslandet...


Ramsvikslandet har fina badställen och vandringsleder. Landskapet domineras av stora klippområden, med omväxlande ljunghedar, mindre våtmarker och ängar. Här finns camping och vandrarhem. 

  • Till start: 405,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sotenäs 
  • Avgift: Nej 


Ramsvikslandet

Ramsvikslandet har fina badställen och vandringsleder. Landskapet domineras av stora klippområden, med omväxlande ljunghedar, mindre våtmarker och ängar.

Ängarna har en flora med stor artrikedom och olika slags vadarfåglar som även ses i de grunda vikarna. 

Ramsvik är egentligen en halvö som blev separerat från fastlandet med Sotekanalen. Bygget av kanalen var ett beredskapsarbete för de arbetslösa stenhuggarna under 30-talet. Idag kommer man över hit via en svängbro.

Den östra delen mot Sotekanalen är frodig och grön med betesmarker medan den västra är kalt och kargt så att inte ens knappt lavar växer. I de karga klipporna av röd bohusgranit ser man spår av inlandsisens framfart i form av jättegrytor, rundhällar, isräfflor och svallad morän.

På Ramsvikslandet finns camping och vandrarhem.

Läs mera
Ramsvikslandet...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sotekanalen
Sotekanalen byggdes för att man skulle slippa färdas den riskfyllda passagen utanför Soteskär.  Här vid bron kan man se den spektakulära öppningen av svängbron för båtar som inte kan passera under.
OrtSotenäs
Hunnebostrand
Orten var en av huvudorterna för den stenindustrin på 1900-talet men är idag en semesterort med shopping, restauranger, nattklubbar och sevärdheter. Utsiktsberget får man inte missa.
OrtSotenäs
Bohusläns kustväg - Smögen till Tanumshede
RUNDTUR. Med start i Smögen passeras Hunnebostrand (utsikt och lunch, Bovallstrand (bad), Hamburgsund, Fjällbacka (utsiktsberg), Grebbestad och Vitlycke museum.
OrtTanum
Smögenbryggan...
Ett av Sommarsveriges populäraste gångstråk. Ät prisvärd mat av hög klass. Njut av båtlivet och kanske en båttur till Hållö. Efter 1,1 km nås de ikoniska fiskarstugorna.
OrtSmögen
Hållö
Hållö har inte bara Bohusläns äldsta fyr utan bjuder på många spännande vandringar över härliga granitklippor med naturupplevelser utöver det vanliga. Bra bad- och dykmöjligheter. Båt från Smögen.
OrtSotenäs
Valön naturreservat
Valön naturreservat ger rika möjligheter till bad och fiske och naturupplevelser lätt tillgängligt bara några hundra meter från parkeringen.  Ängsmarker med stor artrikedom tack vare kalkrik jord.
OrtTanum