Runt Kristineberg


  • Till start: 3,5 Km 
  • Längd: 2,1 km 
  • Stopp:
  • Ort: Kungsholmen 
  • Avgift: Nej 
Runt Kristineberg
Stor karta

Här varvas funkishus, en nybyggd stadsdel vid vattnet och 1600-talsbyggnader. Se Karlbergskanalen eller ta ett dopp vid Kristinebergs badklippor.

Sevärdhet 1 av 7

Tranebergsbron

450 meter lång förbinder den Traneberg med Kungsholmen och hade när den stod färdig 1934 världens längsta brobåge (181 m) gjuten i betong.

Kristinebergs badklippor

I vilken annan huvudstad kan man ta sin filt och lägga sig var som helst – på stränder eller solvarma klippor? Mälarens vatten är precis lika inbjudande var man än befinner sig och hällarna kanske som bäst slipade just här. I Fredhäll finns också ett inhägnat klippbad med bryggor, för den som vill ha det litet mer ordnat.

Piren Restaurang & Bar

Åretruntöppen krog på en pir i vattnet i det nybyggda Kristinebergs strand med utsikt mot Ulvsundasjön. Man serverar lite finare affärsluncher och ala carte kvällstid. Jättepopulärt barhäng med livemusik. Njut av solnedgången här och vill du köra budgetvarianten så kan man köra picnic eller rast/vila på kajen också.

Kristinebergs Strand 2, Stockholm
Telefon: 08 - 618 30 30

Länkar

Stora Bryggeriet

Den här makalösa byggnaden i tegel på gråstensgrund var Sveriges största bryggerisatsning innan Pripps slog till med sin plåtlada i Ulvsunda på 60-talet. Bygget stod klart i början av 1890-talet och ölförsäljningen gick som smör tills en felsatsning gjorde att företaget gick i putten 1910. På senare tid har olika läkemedelsbolag haft tillverkning i lokalerna och nu ska det bli fashionabla kontor.

Kvarteret Lusten

Vid Hornsbergs strand växer Kungsholmen så det knakar – exklusivt och modernt. I Kvarteret Lustens 24-vånings bostadshus som när det byggdes var Sveriges näst högsta bostadshus (Turning Torso i Malmö är högst).

Karlbergskanalen

Tre meter djup förbinder den Riddarfjärden med Ulvsunda sjö. En gång drogs här sandpråmar och ångbåtarna gick i reguljärtrafik. Idag fritidsbåtarnas eget lilla Mecka.

Lilla Hornsberg

Det faluröda huset med anor från 1600-talet byggdes först som vaktstuga till Karlbergs slott. Höjdes och förlängdes hundra år senare och blev ett av stadens mer populära vattenhål med namnet Fördärvet - Bellman var stamgäst. Idag samlingspunkt för det litterära sällskapet DELS.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...