Saltsjö Duvnäs


Ett av de vackrare villaområdena men inte lika känt som Djursholm m fl. Här finns byggnader från 1700-talet men de flesta från sekelskiftets villastad.

  • Till start: 8,3 Km 
  • Längd: 2,4 km 
  • Stopp:
  • Ort: Saltsjö-Duvnäs 
  • Avgift: Nej 


Saltsjö Duvnäs
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Duvnäs nedre gård

På 1700-talet blev Sicklaön en reträttplats för många av Stockholms välbeställda, t ex direktörerna på Ostindiska kompaniet, Grill (på Svindersvik), le Febure (på Järla) och Petersen (på Stora Nyckelviken). Till dessa hörde även den skotske industrimannen Robert Finlay. Han lät på 1750-talet uppföra det som idag kallas Duvnäs nedre gård. Finlay använde huvudbyggnaden som industrilokal, bl a för nålframställning. Senare byggdes den om till bostad. Till gården hör även en mjölnarbostad, den s k Kvarnvillan, och en förvaltarbostad, Emilstorp. (källa Nacka kommun)

Gamla prästgården.

Den herrgårdsliknande prästbyggnadens är på 550 kvm och dess äldsta delar är från slutet av 1700-talet. Byggnaden som idag är bostadshus har dock aldrig fungerat som prästbostad. Av Nacka kommun utpekat som särskilt värdefullt kulturminne.

Olle Nymans ateljé

Ateljén som bevarats i sitt nuvarande skick arrangerar varje sommar en ny utställning i den nyaste ateljén (som uppfördes 1987). I den gamla ateljén visas teckningar, målningar och skulpturer av Olle Nyman. Gården köptes 1863 av Olles morfar Robert Küsel och Olle växte upp på gården som fram till 1973 var bostad.

Olle Nyman är bland annat känd för att ha skapat Operakällarens Backficka kaklade inreding,

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Koloni - kafé och restaurang.
Fokus här är harmoni i kropp och själ. Nästan allt är lagat på ekologiska varor så njut nyttigt. Om man har en ”sweet tooth” bör man inte missa kakbuffén.
OrtSaltsjö-Duvnäs
Hästhagenbadet Källtorpssjön
Stora gräsytor gör det perfekt för den sandkänsliga eller den som gillar att känna grässtråna kittlas mellan tårna. Källtorpssjön är varm och barnvänlig. Det finns badbrygga, toalett och café.
OrtKälltorp
Nyckelviken naturreservat och herrgård
Runt tv-kända herrgården finns flera vackra naturstigar och fina klippbad. På gården finns djur, en mycket välvårdad trädgård och ett café. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtNacka
Hellasgården.
Med oändliga naturnära vandringsmöjligheter är det inte undra på att Hellasgården är så populärt. Sommartid varmt i vattnet och stughyrning. Bada, springa, grilla, fika eller luncha. Picknick funkar på de många rastplatserna.
OrtNacka
Café Nyckelviken.
På denna herrgård förflyttas man till 1700-talet. Caféet är helgöppet och serverar mat och hembakt. En vacker trädgård, djur, vandringsleder och bad finns i anslutning.
OrtNacka
Nacka Strand
Ett mycket trevlig område där man kan ta en promenad med fin utsikt över inloppet till Stockholm och Djurgården. Resturanger och fik från enkelt till lyx. Intressanta gamla industrifastigheter uppe på klippan har fått nytt liv med annan inriktning.
OrtNacka