Sandhamn - Trouville och Fläskberget


Rakt över Sandön tar man sig till Trouvlille. Riktigt härliga sandstränder åt två håll om en udde. För många  målet med besöket på ön.För den bekväme finns Fläskberget närmare hamnen.

  • Till start: 48,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värmdö 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Sandhamn

En ”allt för alla”-ö som egentligen heter Sandön. Häng på stranden med familjen, champagnespruta med bratsen på Dykarbaren eller bara kolla in alla lyxiga båtar i hamnen. Dock kanske man inte ska boka in den där romantiska natten med sin partner på hotellet sommartid, då det är belägrat av festande som gjort det till sin hederssak att vända på dygnet.
Å andra sidan är morgnarna desto lugnare – det är då man går till bageriet för en kaffe och nybakt. plockar fram en Viveca Sten-deckare ur ryggan och läser om morden i rätt miljö!
 
Bada:
- Trouville är en av skärgårdens finaste stränder som ligger på södra ön med milsvid havsutsikt. På ömse sidor om en udde finns stränder i två väderstreck så man välja sida efter hur vinden blåser.
- Bada nära hamnen gör man om man går förbi Värdshuset och gamla byn några hundra meter finns klipp och strandbad.
- Kallbadet vid poolområdet eller Relax och SPA i Seglarhotellet kostar 195kr/person om man vill lyxa till det.
 
Sevärt:
- Strandpromenaden med alla butiker och båtar.
- Museet vid Lotsstationen
- Värdshuset som man kan titta in i för att få ursprungligt sjökrogskänsla.
- Gamla byn söder och väster om hamnen är värd en liten rundvandring i sig
- Badstranden Trouville även om man inte törs bada är det en vacker utsikt och vilsamt på stranden.
 
Äta:
På krogarna här bör man ha för vana att boka i förväg. Överlag bra kvalitet och service. Men kostar det så smakar det.
 
- Sandhamns Värdshus. Rekommenderat i Whiteguide. Värdshusets hemsida.
- Dykarbaren. Rekommenderat i Whiteguide.  Dykarbarens hemsida.
- Seglarhotellet med Seglarrestaurangen. Inte riktigt lika bra eller prisvärt som Dykarbaren eller Värdshuset men har så mycket charm och vacker inredning och här får man verkligen uppleva folkliv lite som taget ur ”Solsidan”. 
 
Handla:
- Westerbergs livs med det allra viktigaste där man även kan ta ut pengar.
- Sandhamnsbageriet. Fika i världsklass med ringlande köer på morgnarna.
- Modebutiker längs stranden.
- Kiosk vid ångbåtsbryggan.
 
Bo:
- Seglarhotellet
- Sands hotell
- Stugor
- Bed and breakfast bokat via Värdshuset
 
Resa hit:
- Sandhamn nås året runt med båt från Stavsnäs vinterhamn och tar en knapp timme. Till Stavsnäs går SL-bussar från Slussen och tar c:a 50 minuter.
- Sommartid går båt även från Strömkajen och resan tar mellan 2,5 timme med Cinderella och 3,5 timme med Vaxholmsbolaget.

Läs mera

Fläskberget

Badplats väster om samhället. 

Trouville

En vacker promenad på c:a 20 min eller cykeltur från hamnen kommer man till Trouville. Väl skyltat och bra väg. Sandstranden, eller egentligen två stränder, ligger på ömse sidor om en udden Brynteskobbarna på södra Sandhamn. Badet är omåttligt populär trots att vattnet sällan blir så varmt är det hit många beger sig. Beroende på vind kan man välja man strandremsa. Tips att välja pålandsvind (vind mot stranden) och därmed få lite varmare ytvatten att bada i.

Ingen försäljning finns här utan allt man är sugen på bör medtagas.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sandhamns Värdshus
Äldsta restaurangen på ön och första krogstugan omnämndes redan 1692. Här kanske man lockas att sitta ute men bäst är den rustika puben på nedervåningen.
OrtSandhamn
Sandhamn - skärgårdens juvel.
En ”allt för alla”-ö. Häng på stranden med familjen, champagnespruta med bratsen på Dykarbaren eller bara kolla in alla lyxiga båtar i hamnen. Dock kanske man inte ska boka in den där romantiska natten med sin partner på hotellet sommartid, då det är belägrat av festande som...
OrtSandhamn
Sandhamn från hamnen till Trouvilles strand.
Turen går tvärs genom ön och den unika tallskogen men inleder med att svepa längs hamnen med målet att nå Trouville, stranden som bara måste upplevas.
OrtSandhamn
Seglarhotellet Sandhamn
Seglarrestaurangen Sandhamn har precis som man skryter en av landets vackraste matsalar. Från uteserveringen är det bra utsikt över hamnen och folklivet. Kommer man hit en lördag sommartid är det gratiskonsert av riktigt bra artister och nattetid är det båtskorna i taket.
OrtVärmdö
Runmarö.
Runmarö ligger en bra bit ut mot Sandhamn men båtturen tar bara 10 min från Stavsnäs. Dit man kan ta sig med buss c:a en timme från Slussen. Ett promenad- cykelförslag har vi skapat på karta.
OrtVärmdö
Stavsnäs-Nynäshamn
Text kommer om Stavsnäs- Nynäshamn
OrtVärmdö