Sigurdsristningen


En stor ristning främst känd för de unika figurerna som illustrerar sagan om Sigurd som bland annat dräper Fafne. En saga som återkommer runt om i Europa.

  • Till start: 81,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Eskilstuna 
  • Avgift: Nej 


Sigurdsristningen

Sigurdristningen är inte främst känd för runorna, utan de unika figurerna som illustrerar sagan om Sigurd, som bland annat dräper Fafne. Sagan om Sigurd, där människor blandas med gudar, återkommer i flera andra sagor runt om i Europa. Bland annat den isländska Snorres Edda och nordiska Völsungsagan men även i sydtyska Nibelungensången som tonsatts av Wagner. Då kallat Nibelungens ring där huvudpersonen kallas det snarlika Sigfrid istället.

Sigurdristningen runinristning berättar om en Sigrid som lät uppföra en bro efter sin döde man Holger. Ristningen ligger mycket riktigt vid ett gammalt vadställe som med tiden gjordes till en bro och det är den runorna handlar om. Från platsen ser man brofästet på ristningens sida och på andra sidan vid andra brofästet. Dessa resten av brofästen har man på senare år för synlighetens skull målat med illröd färg.

Läs mera
Sigurdsristningen
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sundbyholms slott
Enastående vackert och lockar med café och restaurang eller en picknick i parken. Känt från en av Prins Eugens mest berömda tavlor Det gamla slottet.
OrtEskilstuna
Torshälla
En av Sveriges äldsta städer, liten och överskådlig och pittoresk som få. Man behöver inte har mycket fantasi för att känna hur livet var förr.
OrtTorshälla
Eskilstuna stadspromenad
En historisk resa från bruk till industrier. Längs vatten och genom parker. I Rademachersmedjornas bruksmiljö samt Munktellstadens kulturcentrum.
OrtEskilstuna
Rademachersmedjorna
Reinhold Rademacher kom från Livland på 1600-talet och byggde upp smedjorna. Idag ett friluftsmuseum där hantverk och traditioner hålls levande. Hantverksbutiker, kaféer och restauranger.
OrtEskilstuna
Tidö slott
Ett välbevarat slott från stormaktstiden med borggård a la De Tre Musketörerna. Leksaks- och seriemuseet eller gå ut i vassen på en spång i naturreservatet.
OrtVästerås
Engsö slott
Ett vackert slott och park med angränsande Ängsö naturreservat och naturrum ger mycket att uppleva här. Slottet öppet sommartid. Spökar gör det visst också.
OrtVästerås