Torshälla


En av Sveriges äldsta städer, liten och överskådlig och pittoresk som få. Man behöver inte har mycket fantasi för att känna hur livet var förr.

  • Till start: 90,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Torshälla 
  • Avgift: Nej 


Torshälla
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Torshälla

Torshälla ligger norr om Eskilstuna och är en av Sveriges äldsta städer, 300 år äldre än storebror i söder. Den är liten och lättöverskådlig och pittoresk som få. Man behöver inte har mycket fantasi för att känna hur det var förr när man rör sig mellan trä- och stenhus. Man får det bästa av stan om man rör sig i gamla delarna kring rådhustorget, kyrkan samt ser utsikten från kvarnen. Bergströmska gården är en borgargård som inte hade varit hembygdsgård idag om den hade rönt samma öde som stor del av staden som brann 1798. 

På Ebelingmuseet visas alster av ortens store amerikanskfödde keramiker och skulptör Allan Ebeling. Vill man inte besöka museet så finns smakprov i Eskilstunaån brevid bron där skulpturfontänen Tors bockar.

Läs mera

Bergströmska gården

Bergströmska gården i Torshälla är en borgargård från 1700-talet som klarade sig undan branden som härjade Torshälla 1798 och nära nog ödelade hela staden.

Gården är idag ett hembygdsmuseum och tas om hand av hembygdsföreningen S:t Olofs gille. På motsatta sidan av gatan finns en vacker trädgård.

Länkar

Torshällaån med Tors bockar

Mitt i Torshällaån står en mäktig staty med Tor som kör en vagn som dras av hans bockar. Ur statyn sprutar vatten som kanske skall symbolisera blixtar från himlafärden. Statyn är skapad av staden stolthet keramikern, konstnären och skulptören Allan Ebeling.

Namnet Torshälla har sitt ursprung från vikingatidens Tors harg som översatts till Tors offerplats.
 

Ebelingmuseet

På Ebelingmuseet visas alster av ortens store amerikanskfödde keramiker och skulptör Allan Ebeling.

Öppettider
Onsdag - Söndag
12.00 - 16.00

HELGDAGAR DÅ EBELINGMUSEET ÄR STÄNGT
Långfredagen
Annandag påsk
1 maj
Nationaldagen
Midsommarafton & Midsommardagen

Länkar

Sluss vid Eskilstuna nedre kanal.

Det här är en av Sveriges äldsta kanaler. Man beslöt på 1500-talet att sammanbinda Hjälmaren i söder med Mälaren i norr. Hertig Karl lät påbörja arbetet med kanalen som användes några årtionden men förföll därefter.

Industrierna i Eskilstuna behövde under 1800-talets första hälft en vattenled från staden och ut i Mälaren vilket gjorde att man byggde en kanal 1856 invigdes 1860 och har 2 slussar. Kanalen utnyttjades rikligt, och år 1890 var trafiken på topp men efter denna höjdpunkt började det dala. Anledningen var de då nyanlagda järnvägarna.

Eskilstuna och Torshälla kanal är idag 10,7 km lång med en konstgjord del på 1,9 km som går mellan sjöarna Mälaren och Hjälmaren. Vid slussarna i Torshälla fanns tidigare bostäder för såväl slussinspektör som slussvaktare.

Sedan 2000 trafikeras kanalen åter med passagerarbåten S:t Olof som tar 30 passagerare.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Eskilstuna - Guide
Rademachersmedjorna där traditionellt hantverk visas i trähus från 1600-talet är ett måste. Stadens parker, sprudlande Munktellstaden och Parken Zoo därefter.
OrtEskilstuna
Rademachersmedjorna
Reinhold Rademacher kom från Livland på 1600-talet och byggde upp smedjorna. Idag ett friluftsmuseum där hantverk och traditioner hålls levande. Hantverksbutiker, kaféer och restauranger.
OrtEskilstuna
Tidö slott
Ett välbevarat slott från stormaktstiden med borggård a la De Tre Musketörerna. Leksaks- och seriemuseet eller gå ut i vassen på en spång i naturreservatet.
OrtVästerås
Sigurdsristningen
En stor ristning främst känd för de unika figurerna som illustrerar sagan om Sigurd som bland annat dräper Fafne. En saga som återkommer runt om i Europa.
OrtEskilstuna
Strömsholms slott
Slottet är ett sommaröppet museum men parken är öppen året om. Gustav Vasa startade hästuppfödning här och än idag finns ett ridsportcenter. Naturreservat och Strömsholms kanal är annat sevärt intill.
OrtHallstahammar
Kungsör...
Kungsör är ett noga utvalt besöksmål som vi verkligen kan rekommendera. Vi är inte klara med texten till detta men håll till godo med bilder, vägbeskrivning och karta.
OrtKungsör