En av Sveriges äldsta städer, liten och överskådlig och pittoresk som få. Man behöver inte har mycket fantasi för att känna hur livet var förr.
- Till start: 90,9 Km
- Stopp: 5
- Ort: Torshälla
- Avgift: Nej
Torshälla
Torshälla ligger norr om Eskilstuna och är en av Sveriges äldsta städer, 300 år äldre än storebror i söder. Den är liten och lättöverskådlig och pittoresk som få. Man behöver inte har mycket fantasi för att känna hur det var förr när man rör sig mellan trä- och stenhus. Man får det bästa av stan om man rör sig i gamla delarna kring rådhustorget, kyrkan samt ser utsikten från kvarnen. Bergströmska gården är en borgargård som inte hade varit hembygdsgård idag om den hade rönt samma öde som stor del av staden som brann 1798.
På Ebelingmuseet visas alster av ortens store amerikanskfödde keramiker och skulptör Allan Ebeling. Vill man inte besöka museet så finns smakprov i Eskilstunaån brevid bron där skulpturfontänen Tors bockar.
Bergströmska gården
Bergströmska gården i Torshälla är en borgargård från 1700-talet som klarade sig undan branden som härjade Torshälla 1798 och nära nog ödelade hela staden.
Gården är idag ett hembygdsmuseum och tas om hand av hembygdsföreningen S:t Olofs gille. På motsatta sidan av gatan finns en vacker trädgård.
Torshällaån med Tors bockar
Mitt i Torshällaån står en mäktig staty med Tor som kör en vagn som dras av hans bockar. Ur statyn sprutar vatten som kanske skall symbolisera blixtar från himlafärden. Statyn är skapad av staden stolthet keramikern, konstnären och skulptören Allan Ebeling.
Namnet Torshälla har sitt ursprung från vikingatidens Tors harg som översatts till Tors offerplats.
Ebelingmuseet
På Ebelingmuseet visas alster av ortens store amerikanskfödde keramiker och skulptör Allan Ebeling.
Öppettider
Onsdag - Söndag
12.00 - 16.00
HELGDAGAR DÅ EBELINGMUSEET ÄR STÄNGT
Långfredagen
Annandag påsk
1 maj
Nationaldagen
Midsommarafton & Midsommardagen
Sluss vid Eskilstuna nedre kanal.
Det här är en av Sveriges äldsta kanaler. Man beslöt på 1500-talet att sammanbinda Hjälmaren i söder med Mälaren i norr. Hertig Karl lät påbörja arbetet med kanalen som användes några årtionden men förföll därefter.
Industrierna i Eskilstuna behövde under 1800-talets första hälft en vattenled från staden och ut i Mälaren vilket gjorde att man byggde en kanal 1856 invigdes 1860 och har 2 slussar. Kanalen utnyttjades rikligt, och år 1890 var trafiken på topp men efter denna höjdpunkt började det dala. Anledningen var de då nyanlagda järnvägarna.
Eskilstuna och Torshälla kanal är idag 10,7 km lång med en konstgjord del på 1,9 km som går mellan sjöarna Mälaren och Hjälmaren. Vid slussarna i Torshälla fanns tidigare bostäder för såväl slussinspektör som slussvaktare.
Sedan 2000 trafikeras kanalen åter med passagerarbåten S:t Olof som tar 30 passagerare.