Sundbyholms slott


Enastående vackert och lockar med café och restaurang eller en picknick i parken. Känt från en av Prins Eugens mest berömda tavlor Det gamla slottet.

  • Till start: 82,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Eskilstuna 
  • Avgift: Nej 


Sundbyholms slott

Slottsområdet har mycket att erbjuda. Slottet är enastående vackert och är idag konferensanläggning med café och ala carte restaurang i klassisk miljö. Slottsparken och de stora gräsytorna vid badstranden är perfekta för picnic.  Sundbyholms slott är annars mest känt för en av Prins Eugens mest berömda tavlor, Det gamla slottet, som hänger på Waldermarsudde. Vid platsen där han hade sitt stafli uppställt när tavlan målades finns en staty av prinsen.

Sundbyholms slott är verkligen gammalt som tavlans titel nämner och har en rik historia. Ursprungligen ägt av Johanniterorden men efter reformationen drogs slottet in till kronan och blev kungsgård. Det var riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm som fick slottet 1627 och successivt byggde om det till nuvarande utseende. Han hade ett minst sagt händelserikt liv och det kanske mest tragiska var när han efter en lång fångenskap i utlandet återkommer, får veta att hans tilltänkta fru Anna Åkesson Bååt på Tidö, gått och gift sig och skaffat barn med Axel Oxenstierna i ”grannslottet” Fiholm.

Läs mera

Länkar

Sundbyholms slott
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Torshälla
En av Sveriges äldsta städer, liten och överskådlig och pittoresk som få. Man behöver inte har mycket fantasi för att känna hur livet var förr.
OrtTorshälla
Eskilstuna - Guide
Rademachersmedjorna där traditionellt hantverk visas i trähus från 1600-talet är ett måste. Stadens parker, sprudlande Munktellstaden och Parken Zoo därefter.
OrtEskilstuna
Tidö slott
Ett välbevarat slott från stormaktstiden med borggård a la De Tre Musketörerna. Leksaks- och seriemuseet eller gå ut i vassen på en spång i naturreservatet.
OrtVästerås
Rademachersmedjorna
Reinhold Rademacher kom från Livland på 1600-talet och byggde upp smedjorna. Idag ett friluftsmuseum där hantverk och traditioner hålls levande. Hantverksbutiker, kaféer och restauranger.
OrtEskilstuna
Engsö slott
Ett vackert slott och park med angränsande Ängsö naturreservat och naturrum ger mycket att uppleva här. Slottet öppet sommartid. Spökar gör det visst också.
OrtVästerås
Västerås stadspromenad.
En varierande promenad förbi slottet, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker.
OrtVästerås