Simrishamn


Centralort för Österlen och Sveriges största fiskehamn. Storgatan flanerar man upp mot stadens centrum men att snirkla sig fram planlöst mellan de vackra gränderna går det med. Ett bil-, ett konstmuseum och Österlens museum.

  • Till start: 475,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Simrishamn 
  • Avgift: Nej 


Simrishamn

Simrishamn är verkligen en pittoresk småstad som sommartid blommar upp och kring Storgatan samsas fullsatta kaféer och restauranger. Torget vid gatans ände är stans medelpunkt där Rådhuset i romansk stil är uppfört.

Man kan planlöst vika av på smågatorna i de äldsta delarna och njuta av de låga pastellfärgade husen som ofta har en rosenrabatt och vissa hus har de speciella så kallade simrishamnsdörrar. Staden är känd just för sina rosor och i parken och på Rosentorget har man samlat 130 rosarter från 40 byar i sydöstra Skåne.

Simrishamn har alltid förknippats med fiske och det är idag Sveriges största fiskehamn om man mäter till hur mycket fisk som tas hit.

Den medeltida Sankt Nicolai kyrka har en liten speciell historia bortsett från att det är stadens äldsta byggnad. Konstnären Carl Milles lät bekosta kyrkans återställande till sin ursprungliga tegelfasad som länge varit klädd i cement, om han gav församlingen ett konstverk. Utanför kyrkan syns Systrarna som var den gåvan men senare förvärvades även Ängel med trumpet.

I staden ligger Österlens museum och strax utanför staden ligger Autoseum som är ett sevärt motormuseum. Nere vid hamnen finns Museum Gösta Werner och havet för den konstintresserade.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Simrishamn till Kivik.
En rundtur på Österlen som prickar in bland det bästa i den här landsändan. Pittoreska orter ett fiskeläge, en badstrand, en nationalpark, konstutställning i det fria.
OrtSimrishamn
Baskemölla.
En liten fiskeby där det bott människor sedan stenåldern. Byn ligger vackert på en sluttning ner mot Östersjön med trånga sträden mellan välskötta hus. Stranden fortsätter bort mot Stenshuvud som syns i fjärran.
OrtSimrishamn
Brantevik.
Ett litet fiskeläge där hamnen har utställning av fossiler och gamla båtar. Krogen Branterögen lockar med livemusik kvällstid på sommaren. Bobergs på Hamngården lite finare mat.
OrtSimrishamn
Glimmingehus
Slottet blev världsberömt genom Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Är den mest intakta medeltidsborgen i landet. Den byggdes av en danske riddare och länsherre som även styrde över Gotland.
OrtSimrishamn
Rörums strand.
Den här stranden är inte bara en av Österlens bästa, den har även en känsla av Medelhavet med det mäktiga Stenshuvud som reser sig över havet.  Mycket populärt bad.
OrtSimrishamn
Knäbäckshusen
Otroligt charmiga hus i korsvirkestil som man flyttade hit inför bygget av Ravlunda skjutfält. Efter uppförandet av de nitton husen kallades byn Nya Knäbäckshusen.
OrtSimrishamn