Mandelmanns trädgårdar


Var poppis redan innan succén i TV4 och är verkligen värd ett besök. En oas där man flyttas bakåt i tiden med deras autentiska odlingsmetoder och inredningar. Gårdsbutik och trädgårdskafé. Boka i förväg!

  • Till start: 471,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Simrishamn 
  • Avgift: Ja 


Mandelmanns trädgårdar

TV-aktuella superprogrammet med paret Gustav och Maria Mandelmann. Gustav var läkaren som valde bort storstadsstressen mot Österlens idyll.

En handelsträdgård och kafé (öppet sommartid) som kan ta entréavgift det måste väl vara nåt. Ja det är det också. Flera bersåer, och en damm och sittplatser i växthus och ute. Allt är ekologiskt och det mesta närodlat.

Gårdsbutik är något av det fräschaste inom den kategorin. Allt är gjort med sådan fingertoppskänsla och det är en njutbar samklang mellan produkter, presentationen och miljön.

Man odlar tomat och gurka i kallväxthus, grönsaker, frukt och blommor på friland. Vidare föder man upp vinterlamm och har 140 tackor av köttras. Man har även tre mjölkkor av sorten Fjällnära, värphöns och linderödsgrisar.

Gården är självförsörjande på grov- och kraftfoder. All åkermark odlas enligt ekologiska principer och skogen sköts enligt grön skogsbruksplan där 10% brukas mer extensivt (dvs man låter den vara).

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Knäbäckshusen
Otroligt charmiga hus i korsvirkestil som man flyttade hit inför bygget av Ravlunda skjutfält. Efter uppförandet av de nitton husen kallades byn Nya Knäbäckshusen.
OrtSimrishamn
Kivik art centre.
Blev känt genom rättstvisten med Ulf Lundell. Man har fem fasta installationer av världsnamn som är konstverk ”mitt i spenaten”. De samspelar vackert med naturen och utsikten är för övrigt mäktig från Lilla Stenshuvud. Fri entré.
OrtSimrishamn
Kiviks musteri
A must see in Kivik! Känt från livsmedelshyllorna hemma och det är härifrån musten kommer. Mycket intressant utställning från gren till glas i och om dess historia.  Fika, lunchbuffé och butik med unika produkter.
OrtSimrishamn
Kiviks Arboretum
Vandra runt i denna vackra och lärorika park med exotiska träd och buskar. Arboretum kommer av latinets arbor som betyder träd. Kort och gott en trädplantering men ofta i forsknings- eller bevarande syfte.
OrtSimrishamn
Kiviksgraven.
Sveriges största bronsåldersgrav. Länge användes graven som ett stenbrott men vid utgrävningar fann man två gravkammare. Bilder på stenar beskriver livet för bronsålderns folk. Kafé där man löser entré.
OrtKivik
Kivik till Åhus.
Några utvalda stopp längs vägen mellan Kivik i söder och Åhus i norr. Vitemölla, Haväng, Brösarps södra backar, Vittskövle slott och Äspet.
OrtSimrishamn