Mandelmanns trädgårdar


Var poppis redan innan succén i TV4 och är verkligen värd ett besök. En oas där man flyttas bakåt i tiden med deras autentiska odlingsmetoder och inredningar. Gårdsbutik och trädgårdskafé. Boka i förväg!

  • Till start: 471,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Simrishamn 
  • Avgift: Ja 


Mandelmanns trädgårdar

TV-aktuella superprogrammet med paret Gustav och Maria Mandelmann. Gustav var läkaren som valde bort storstadsstressen mot Österlens idyll.

En handelsträdgård och kafé (öppet sommartid) som kan ta entréavgift det måste väl vara nåt. Ja det är det också. Flera bersåer, och en damm och sittplatser i växthus och ute. Allt är ekologiskt och det mesta närodlat.

Gårdsbutik är något av det fräschaste inom den kategorin. Allt är gjort med sådan fingertoppskänsla och det är en njutbar samklang mellan produkter, presentationen och miljön.

Man odlar tomat och gurka i kallväxthus, grönsaker, frukt och blommor på friland. Vidare föder man upp vinterlamm och har 140 tackor av köttras. Man har även tre mjölkkor av sorten Fjällnära, värphöns och linderödsgrisar.

Gården är självförsörjande på grov- och kraftfoder. All åkermark odlas enligt ekologiska principer och skogen sköts enligt grön skogsbruksplan där 10% brukas mer extensivt (dvs man låter den vara).

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rörums backar
Rörums backar är kanske mest känt för det ensamma trädet. Det trädet beskådar man från Franskans Creperie vid Rörums kyrka som vi satt upp som plats.
OrtSimrishamn
Stenshuvuds nationalpark
Etta på måstelistan i denna del av Skåne. Man bör dock avsätta tid eftersom det är 2 km bara till en av delarna, den fantastiska utsikten 97 m över havet. Andra delar är stranden och hedmarken. Naturum och rastplatser.
OrtSimrishamn
Tjörnedala konsthall och strövområde.
Ett sagolikt möte mellan konst och natur. Dels en renodlad konsthall den mycket vackra Tjörnedalagården. Från gården passerar man ängar ned till strövområdet som även kryddas med konstverk under sommarens ArtWalk.
OrtSimrishamn
Kiviks musteri
A must see in Kivik! Känt från livsmedelshyllorna hemma och det är härifrån musten kommer. Mycket intressant utställning från gren till glas i och om dess historia.  Fika, lunchbuffé och butik med unika produkter.
OrtSimrishamn
Kiviks Arboretum
Vandra runt i denna vackra och lärorika park med exotiska träd och buskar. Arboretum kommer av latinets arbor som betyder träd. Kort och gott en trädplantering men ofta i forsknings- eller bevarande syfte.
OrtSimrishamn
Kiviksgraven.
Sveriges största bronsåldersgrav. Länge användes graven som ett stenbrott men vid utgrävningar fann man två gravkammare. Bilder på stenar beskriver livet för bronsålderns folk. Kafé där man löser entré.
OrtKivik