Knäbäckshusen


Otroligt charmiga hus i korsvirkestil som man flyttade hit inför bygget av Ravlunda skjutfält. Efter uppförandet av de nitton husen kallades byn Nya Knäbäckshusen.

  • Till start: 469,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Simrishamn 
  • Avgift: Nej 


Knäbäckshusen

En byggmästare vid namn Liljedahl från S:t Olof fick i uppdrag att jämna husen vid marken, när Ravlunda skjutfält skulle byggas i slutet av 50-talet, i utbyte mot att han skulle få byggmaterialet.

I stället för att bara riva husen, skaffade han mark vid Rörums strand och byggde där, med byggnadsresterna, upp en by med nitton hus kallad Nya Knäbäckshusen.

Passa på att titta på husen på väg till fantastiska Rörums strand.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stenshuvuds nationalpark
Etta på måstelistan i denna del av Skåne. Man bör dock avsätta tid eftersom det är 2 km bara till en av delarna, den fantastiska utsikten 97 m över havet. Andra delar är stranden och hedmarken. Naturum och rastplatser.
OrtSimrishamn
Rörums backar
Rörums backar är kanske mest känt för det ensamma trädet. Det trädet beskådar man från Franskans Creperie vid Rörums kyrka som vi satt upp som plats.
OrtSimrishamn
Kiviks Arboretum
Vandra runt i denna vackra och lärorika park med exotiska träd och buskar. Arboretum kommer av latinets arbor som betyder träd. Kort och gott en trädplantering men ofta i forsknings- eller bevarande syfte.
OrtSimrishamn
Tjörnedala konsthall och strövområde.
Ett sagolikt möte mellan konst och natur. Dels en renodlad konsthall den mycket vackra Tjörnedalagården. Från gården passerar man ängar ned till strövområdet som även kryddas med konstverk under sommarens ArtWalk.
OrtSimrishamn
Kivik till Åhus.
Några utvalda stopp längs vägen mellan Kivik i söder och Åhus i norr. Vitemölla, Haväng, Brösarps södra backar, Vittskövle slott och Äspet.
OrtSimrishamn
Kivik.
En guide till det bästa i Kivik. Vackra och annorlunda träd i Kiviks Arboretum, konst i Art centre, gåtfulla Kivikgraven och musteriet såklart.
OrtKivik