Knäbäckshusen


Otroligt charmiga hus i korsvirkestil som man flyttade hit inför bygget av Ravlunda skjutfält. Efter uppförandet av de nitton husen kallades byn Nya Knäbäckshusen.

  • Till start: 469,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Simrishamn 
  • Avgift: Nej 


Knäbäckshusen

En byggmästare vid namn Liljedahl från S:t Olof fick i uppdrag att jämna husen vid marken, när Ravlunda skjutfält skulle byggas i slutet av 50-talet, i utbyte mot att han skulle få byggmaterialet.

I stället för att bara riva husen, skaffade han mark vid Rörums strand och byggde där, med byggnadsresterna, upp en by med nitton hus kallad Nya Knäbäckshusen.

Passa på att titta på husen på väg till fantastiska Rörums strand.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rörums strand.
Den här stranden är inte bara en av Österlens bästa, den har även en känsla av Medelhavet med det mäktiga Stenshuvud som reser sig över havet.  Mycket populärt bad.
OrtSimrishamn
Stenshuvuds nationalpark
Etta på måstelistan i denna del av Skåne. Man bör dock avsätta tid eftersom det är 2 km bara till en av delarna, den fantastiska utsikten 97 m över havet. Andra delar är stranden och hedmarken. Naturum och rastplatser.
OrtSimrishamn
Kivik art centre.
Blev känt genom rättstvisten med Ulf Lundell. Man har fem fasta installationer av världsnamn som är konstverk ”mitt i spenaten”. De samspelar vackert med naturen och utsikten är för övrigt mäktig från Lilla Stenshuvud. Fri entré.
OrtSimrishamn
Kiviks Arboretum
Vandra runt i denna vackra och lärorika park med exotiska träd och buskar. Arboretum kommer av latinets arbor som betyder träd. Kort och gott en trädplantering men ofta i forsknings- eller bevarande syfte.
OrtSimrishamn
Kiviksgraven.
Sveriges största bronsåldersgrav. Länge användes graven som ett stenbrott men vid utgrävningar fann man två gravkammare. Bilder på stenar beskriver livet för bronsålderns folk. Kafé där man löser entré.
OrtKivik
Kivik till Åhus.
Några utvalda stopp längs vägen mellan Kivik i söder och Åhus i norr. Vitemölla, Haväng, Brösarps södra backar, Vittskövle slott och Äspet.
OrtSimrishamn