Kiviksgraven.


Sveriges största bronsåldersgrav. Länge användes graven som ett stenbrott men vid utgrävningar fann man två gravkammare. Bilder på stenar beskriver livet för bronsålderns folk. Kafé där man löser entré.

  • Till start: 466,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kivik 
  • Avgift: Nej 


Kiviksgraven

Kiviksgraven är gåtfull fornlämning från bronsåldern. Det är Sveriges största bronsåldersgrav och mäter 75 meter i diameter och är 3,5 meter hög. Gravröset användes som stenbrott i århundraden innan man 1748 upptäckte gravkammaren. På 1930-talet gjordes utgrävningar och man såg att det faktiskt var två stycken gravkammare. Då lät man även öppna den passage som leder till gravkammaren. Sedan 1933 har man visat gravkammaren sommartid.

I gravkammaren finns en hällkista gjord av tio stenar varav åtta med hällristningar. Dessa visar människor, djur, skepp och vapen som kan tolkas som en begravningsprocession så som den kan ha sett ut för 3500 år sedan då de ristades. Senare forskning har visat att det använts en längre tid och att de begravda personerna varit tonåringar.

Man kan fritt besöka området kring Kiviksgraven utan för öppettider men då får man inte se gravkammaren. Under högsäsong finns en informatör på plats som även visar kläder från bronsåldern. Inträdet är blygsamma 25 kr från 16 år.

Intill graven ligger Sågamöllan kafé där man även kan köpa presenter, vykort och böcker samt lösa biljett. Äppelkakan med vaniljsås rekommenderas. 

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kiviks Arboretum
Vandra runt i denna vackra och lärorika park med exotiska träd och buskar. Arboretum kommer av latinets arbor som betyder träd. Kort och gott en trädplantering men ofta i forsknings- eller bevarande syfte.
OrtSimrishamn
Kiviks musteri
A must see in Kivik! Känt från livsmedelshyllorna hemma och det är härifrån musten kommer. Mycket intressant utställning från gren till glas i och om dess historia.  Fika, lunchbuffé och butik med unika produkter.
OrtSimrishamn
Knäbäckshusen
Otroligt charmiga hus i korsvirkestil som man flyttade hit inför bygget av Ravlunda skjutfält. Efter uppförandet av de nitton husen kallades byn Nya Knäbäckshusen.
OrtSimrishamn
Haväng
En ofantligt vacker plats vid Verkeåns mynning med stranden som leder bort till Kivik. Det mest spektakulära är Havängsdösen en stenkammargrav från yngre stenåldern. 
OrtSimrishamn
Rörums backar
Rörums backar är kanske mest känt för det ensamma trädet. Det trädet beskådar man från Franskans Creperie vid Rörums kyrka som vi satt upp som plats.
OrtSimrishamn
Mandelmanns trädgårdar
Var poppis redan innan succén i TV4 och är verkligen värd ett besök. En oas där man flyttas bakåt i tiden med deras autentiska odlingsmetoder och inredningar. Gårdsbutik och trädgårdskafé. Boka i förväg!
OrtSimrishamn