Kiviksgraven


  • Till start: 466,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Simrishamn 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Visa på karta

Sveriges största bronsåldersgrav. Länge användes graven som ett stenbrott men vid utgrävningar fann man två gravkammare. Bilder på stenar beskriver livet för bronsålderns folk. Kafé där man löser entré.

Kiviksgraven

Kiviksgraven är gåtfull fornlämning från bronsåldern. Det är Sveriges största bronsåldersgrav och mäter 75 meter i diameter och är 3,5 meter hög. Gravröset användes som stenbrott i århundraden innan man 1748 upptäckte gravkammaren. På 1930-talet gjordes utgrävningar och man såg att det faktiskt var två stycken gravkammare. Då lät man även öppna den passage som leder till gravkammaren. Sedan 1933 har man visat gravkammaren sommartid.

I gravkammaren finns en hällkista gjord av tio stenar varav åtta med hällristningar. Dessa visar människor, djur, skepp och vapen som kan tolkas som en begravningsprocession så som den kan ha sett ut för 3500 år sedan då de ristades. Senare forskning har visat att det använts en längre tid och att de begravda personerna varit tonåringar.

Man kan fritt besöka området kring Kiviksgraven utan för öppettider men då får man inte se gravkammaren. Under högsäsong finns en informatör på plats som även visar kläder från bronsåldern. Inträdet är blygsamma 25 kr från 16 år.

Intill graven ligger Sågamöllan kafé där man även kan köpa presenter, vykort och böcker samt lösa biljett. Äppelkakan med vaniljsås rekommenderas. 

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...