Kiviks Arboretum


Vandra runt i denna vackra och lärorika park med exotiska träd och buskar. Arboretum kommer av latinets arbor som betyder träd. Kort och gott en trädplantering men ofta i forsknings- eller bevarande syfte.

  • Till start: 466,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Simrishamn 
  • Avgift: Nej 


Kiviks Arboretum

Esperöd Arboretet i Kivik ligger i direkt anslutning till Esperöds Herrgård. Här kan man ströva runt på det 40 000 m2 stora markerna i denna berömda samling exotiska träd.  I synnerhet ett stort antal magnoliaarter finns här.

Arboretet anlades ursprungligen av ryttmästare Albert Wallis 1922. Men under närmare 25 år efter makens död var det Hustrun Elsa Wallis som tillsammans med sin bror, fortsatte att utveckla arboretet.

Köp gärna en liten broschyr för att stötta verksamheten och för att göra besöket mer givande.

Fri entré. Alltid öppet.

Guidad visning efter överenskommelse.

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kivik art centre.
Blev känt genom rättstvisten med Ulf Lundell. Man har fem fasta installationer av världsnamn som är konstverk ”mitt i spenaten”. De samspelar vackert med naturen och utsikten är för övrigt mäktig från Lilla Stenshuvud. Fri entré.
OrtSimrishamn
Kivik till Åhus.
Några utvalda stopp längs vägen mellan Kivik i söder och Åhus i norr. Vitemölla, Haväng, Brösarps södra backar, Vittskövle slott och Äspet.
OrtSimrishamn
Vitemölla
Vitemölla för tankarna till den danska serien Badhotellet med just badhotell men även gammal bebyggelse i fiskebyn, en hamn och en härlig sandstrand. Goda vandringsmöjligheter kort och långt.
OrtSimrishamn
Rörums strand.
Den här stranden är inte bara en av Österlens bästa, den har även en känsla av Medelhavet med det mäktiga Stenshuvud som reser sig över havet.  Mycket populärt bad.
OrtSimrishamn
Rörums backar
Rörums backar är kanske mest känt för det ensamma trädet. Det trädet beskådar man från Franskans Creperie vid Rörums kyrka som vi satt upp som plats.
OrtSimrishamn
Haväng
En ofantligt vacker plats vid Verkeåns mynning med stranden som leder bort till Kivik. Det mest spektakulära är Havängsdösen en stenkammargrav från yngre stenåldern. 
OrtSimrishamn