Kivik till Åhus.


Några utvalda stopp längs vägen mellan Kivik i söder och Åhus i norr. Vitemölla, Haväng, Brösarps södra backar, Vittskövle slott och Äspet.

  • Till start: 465,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Simrishamn 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Kivik

På slutet av 1800-talet insåg man Kiviks perfekta förhållanden för äppelodling. En av pionjärerna hette Henric Åkesson och det blev grunden till Kiviks musteri sedan hans son Ivar byggde det första musteriet. Idag äger man landets enda vinslott Kronovall några mil från Kivik.

Överallt ser man äppelträd när man färdas eller vandrar runt i Kivikstraktens vackert kuperade landskap, ofta med havet som fond. Badstränder finns gott om i trakten. Är man riktigt intresserad av träd finns Kiviks Esperöd Aboretet med sin unika samling exotiska träd.

Två årliga evenemang drar folk hit och det är främst Kiviks marknad som drar 100.000 besökare i juli varje år. I september är det den årliga Äpplemarknaden där världens största äppeltavla skapas av 30.000 äpplen.

Två andra besöksmål i trakten söder om samhället är magnifika Kivik art centre 5 km söder om och Kiviksgraven, Sveriges största bronsåldersgrav strax intill. 

I Kiviks hamn bör man passa på att äta sill och spettekaka. 

Läs mera

Vitemölla

Bad, fiskeby, hamn och badhotell. Komplett.

Har man följt den danska serien Badhotellet så finns det rätt mycket gemensamt med Vitemölla. Här finns Vitemölla badhotell där man har härlig havsutsikt från och femtio meter till stranden, en liten pittoresk bebyggelse och vacker strand och sandängar

Hotellet som byggdes 1913 är en vacker träbyggnad, upplevde sin storhetstid under tjugo- och trettiotalen och det påstås att världstenoren Jussi Björling höll hotellet som sin favorit.

Missa inte att vandra runt i Vitemöllas fiskeby ett stenkast från stranden med sina pittoreska små hus.

Vill man vandra så finns det längre och kortare alternativ men naturreservatet Vitemölla strandbackar strax norr om är otroligt vackert men går man lite längre kommer man till Havängs fantastiska naturscenerier och fornfynd.

Läs mera

Haväng

Vid Verkeåns gudomligt vackra utlopp på stranden kan man bada med utsikt mot Kivik och kanske hitta en bärnsten. Det finns också chans att man får bada tillsammans med hästar, för det är tillåtet här. Området ingår i Verkeåns naturreservat och reservatsregler gäller.

En välkänd fornlämning är Havängsdösen som ligger på heden ovanför stranden. Den uppfördes för ca 5000 år sedan dvs under yngre stenåldern.  Ute i havet har arkeologer hittat tallskog från äldre stenålder som är över 10 500 år gammal samt fiskeanläggningar av trä som är de äldsta kända i världen.

Strax intill parkeringen ligger STF Havängs vandrarhem i en gård från 1700-talet där man kan övernatta.

Läs mera

Brösarps södra backar

Brösarps backar är för många det man förknippar med Österlen. Längs Verkeåns dalgång ligger Brösarps backar och är en del av Verkeåns naturreservat som är ett av södra Sveriges största. Vyerna är makalösa med milsvid utsikt.

Området har fascinerat och inspirerat genom århundraden. Carl von Linné passerade genom Brösarps backar 1749 men Prins Eugen var den som genom sina tavlor gjorde området än mer känt.

De mest besökta är de södra backarna där det finns rastplats med toalett och fikabord. Rastplatsen utnämndes 2007 till ”Skånes bästa” av Motormännen.  I maj är backarna gula av blommande gullvivor, men här finns också andra färggranna växter som, som trift, gullusern, backsippa, mandelblom och backtimjan.

Läs mera

Vittskövle slott

Vittskövle slott är en av de bäst bevarade renässansborgarna i Norden. Idag ägt av släkten Stjernswärd som privatbostad. Slottets lummiga engelska park är öppen för allmänheten. Mot slottet leder praktfulla alléer från olika håll.

En föregångare till gården låg här redan på 1100-talet och efter att en rad danska släkter äger godset så tar släkten danska Brahe över på 1400-talet och 1553 låter Jens Brahe uppföra slottet som en försvarsborg. Tinnarna på tornen är från 1700-talet då de ursprungliga brunnit ned.

Genom giftermål med Christian Barnekow, flyttas ägandet till släkten Barnekow ända fram till 1826 då ekonomiska trångmål gör att en bankir från Ystad tar över godset. Efter att hans dotter gifter sig med hovmarskalken Rudolf-Hodder Stjernswärd så låter han denne förvalta godset. Det gör han så väl att han kan köpa ut det och sen dess är det i släkten Stjernswärds ägo.

Läs mera

Länkar

Äspet

Hanöbuktens stränder är kända för långa, breda, långgrunda och mjukt kuperade sandstränder. Nära Åhus ligger Äspet

Äspet är det mer orörda badstranden och ligger i anslutning till Äspets naturreservat med starkt varierande natur och rikt fågelliv. Här kan man kombinera sol och bad med intressanta naturpromenader. 

Åhus

Åhus räknas som skånska östkustens kanske främsta besöksmål. Skälen är flera. En pittoresk stadskärna, två extremt bra badstränder och flera intressanta sevärdheter.

Den idylliska och välbevarade stadskärnan har smala och slingrande gator och ett torg från medeltiden. Staden besöker man torget med dess fina museum i Rådhuset som är ett mycket intressant museum som har gratis inträde och delar lokaler med turistbyrån så här kan man med fördel börja sitt besök.

Sen kan man gå längs Helgeån för att se, och kanske äta på, Gästgivaregården uppfört 1737 och kanske stöta på hästdroskorna som tar turister runt stan. Stadsmuren med rester från 1400-talet hittar man i slutet av Norregatan.

Det som tidigare hett Absolut rent brännvin blev senare Absolut och det är här det har sitt ursprung och produceras än idag. På The Absolut Company Experience Center kan man gå på visningar som är gratis men tidsbokning rekommenderas.

Hanöbuktens stränder är kända för långa, breda, långgrunda och mjukt kuperade sandstränder. Nära Åhus ligger Äspet och Täppet. Äspet är det mer orörda badstranden och ligger i anslutning till Äspets naturreservat med starkt varierande natur och rikt fågelliv. Här kan man kombinera sol och bad med intressanta naturpromenader.

Täppet däremot är en strand av mer klassiskt Tofta, Böda eller Tylösand stuk med kiosk, friluftsbad, hotell, restaurang och beacharena. 

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kiviks Arboretum
Vandra runt i denna vackra och lärorika park med exotiska träd och buskar. Arboretum kommer av latinets arbor som betyder träd. Kort och gott en trädplantering men ofta i forsknings- eller bevarande syfte.
OrtSimrishamn
Kivik art centre.
Blev känt genom rättstvisten med Ulf Lundell. Man har fem fasta installationer av världsnamn som är konstverk ”mitt i spenaten”. De samspelar vackert med naturen och utsikten är för övrigt mäktig från Lilla Stenshuvud. Fri entré.
OrtSimrishamn
Vitemölla
Vitemölla för tankarna till den danska serien Badhotellet med just badhotell men även gammal bebyggelse i fiskebyn, en hamn och en härlig sandstrand. Goda vandringsmöjligheter kort och långt.
OrtSimrishamn
Kiviks musteri
A must see in Kivik! Känt från livsmedelshyllorna hemma och det är härifrån musten kommer. Mycket intressant utställning från gren till glas i och om dess historia.  Fika, lunchbuffé och butik med unika produkter.
OrtSimrishamn
Haväng
En ofantligt vacker plats vid Verkeåns mynning med stranden som leder bort till Kivik. Det mest spektakulära är Havängsdösen en stenkammargrav från yngre stenåldern. 
OrtSimrishamn
Rörums backar
Rörums backar är kanske mest känt för det ensamma trädet. Det trädet beskådar man från Franskans Creperie vid Rörums kyrka som vi satt upp som plats.
OrtSimrishamn