Kivik.


En guide till det bästa i Kivik. Vackra och annorlunda träd i Kiviks Arboretum, konst i Art centre, gåtfulla Kivikgraven och musteriet såklart.

  • Till start: 465,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kivik 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Kivik

På slutet av 1800-talet insåg man Kiviks perfekta förhållanden för äppelodling. En av pionjärerna hette Henric Åkesson och det blev grunden till Kiviks musteri sedan hans son Ivar byggde det första musteriet. Idag äger man landets enda vinslott Kronovall några mil från Kivik.

Överallt ser man äppelträd när man färdas eller vandrar runt i Kivikstraktens vackert kuperade landskap, ofta med havet som fond. Badstränder finns gott om i trakten. Är man riktigt intresserad av träd finns Kiviks Esperöd Aboretet med sin unika samling exotiska träd.

Två årliga evenemang drar folk hit och det är främst Kiviks marknad som drar 100.000 besökare i juli varje år. I september är det den årliga Äpplemarknaden där världens största äppeltavla skapas av 30.000 äpplen.

Två andra besöksmål i trakten söder om samhället är magnifika Kivik art centre 5 km söder om och Kiviksgraven, Sveriges största bronsåldersgrav strax intill. 

I Kiviks hamn bör man passa på att äta sill och spettekaka. 

Läs mera

Kiviksgraven

Kiviksgraven är gåtfull fornlämning från bronsåldern. Det är Sveriges största bronsåldersgrav och mäter 75 meter i diameter och är 3,5 meter hög. Gravröset användes som stenbrott i århundraden innan man 1748 upptäckte gravkammaren. På 1930-talet gjordes utgrävningar och man såg att det faktiskt var två stycken gravkammare. Då lät man även öppna den passage som leder till gravkammaren. Sedan 1933 har man visat gravkammaren sommartid.

I gravkammaren finns en hällkista gjord av tio stenar varav åtta med hällristningar. Dessa visar människor, djur, skepp och vapen som kan tolkas som en begravningsprocession så som den kan ha sett ut för 3500 år sedan då de ristades. Senare forskning har visat att det använts en längre tid och att de begravda personerna varit tonåringar.

Man kan fritt besöka området kring Kiviksgraven utan för öppettider men då får man inte se gravkammaren. Under högsäsong finns en informatör på plats som även visar kläder från bronsåldern. Inträdet är blygsamma 25 kr från 16 år.

Intill graven ligger Sågamöllan kafé där man även kan köpa presenter, vykort och böcker samt lösa biljett. Äppelkakan med vaniljsås rekommenderas. 

Läs mera

Länkar

Kiviks musteri

Kiviks musteri visar äpplets färd från gren till glas. Det började med att Henric Åkesson 1888 planterade äpplen här till vad som skulle bli Sverige första yrkesmässiga fruktodling.

Här kan man lära sig det mesta om traditionell musttillverkning.  Här kan man läsa om äpplen, äppelodling, blommor och bin.

Visningsträdgård visas vackra trädgårdar upp och i en sortimentsträdgård visas många olika äppelsorter.

Här kan man köpa med sig plantor hem och i Musteributiken hittar man hela musteriets sortiment som must, cider, dryck, kräm, soppa, sylter, marmelader och andra delikatesser men även produkter som inte säljs någon annanstans.

Café & Restaurang Kärnhuset erbjuder, fika, lunchbuffé samt middag.

Telefonnummer: +46 (0)414-719 35

Karakåsvägen 45, Kivik

Läs mera

Länkar

Kiviks Arboretum

Esperöd Arboretet i Kivik ligger i direkt anslutning till Esperöds Herrgård. Här kan man ströva runt på det 40 000 m2 stora markerna i denna berömda samling exotiska träd.  I synnerhet ett stort antal magnoliaarter finns här.

Arboretet anlades ursprungligen av ryttmästare Albert Wallis 1922. Men under närmare 25 år efter makens död var det Hustrun Elsa Wallis som tillsammans med sin bror, fortsatte att utveckla arboretet.

Köp gärna en liten broschyr för att stötta verksamheten och för att göra besöket mer givande.

Fri entré. Alltid öppet.

Guidad visning efter överenskommelse.

Länkar

Kivik art centre

Kivik Art Centre ligger vackert beläget vid Lilla Stenshuvud 5 km söder om Kivik och är även utan konstverken en sevärd plats. 

 

Det finns fyra permanenta verk av Snøhetta, David Chipperfield mfl. En smått klaustrofobisk upplevelse att ta sig upp i paviljong/skulpturen ”Sculpture for an objective experience of architecture” via den helt mörka trappan med plats för i stort sett en person i taget.

 

Konstverken samspelar med naturen och den bedårande utsikten och det är två eldsjälar från Kristianstads konsthall ligger bakom konceptet. Stor uppmärksamhet har man fått genom den långtgående rättstvistsen mellan grannen Ulf Lundell eftersom verken ursprungligen uppförts utan bygglov. Senaste budet är att man fått bygglovet godkänt.

 

Nu pågår en crowdfunding av ett verk av den amerikanske konstnären Sol LeWitt (1928-2007) som enligt ritningarna består av nära 4000 tegelstenar där varje sten kan sponsras för 500 kr. Det skulle bli det första utomhusverket i Skandinavien av denne konstär som finns på MOMA, Tate Modern mm 

Fri entré men enbart säsongsöppet.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kiviksgraven.
Sveriges största bronsåldersgrav. Länge användes graven som ett stenbrott men vid utgrävningar fann man två gravkammare. Bilder på stenar beskriver livet för bronsålderns folk. Kafé där man löser entré.
OrtKivik
Kiviks Arboretum
Vandra runt i denna vackra och lärorika park med exotiska träd och buskar. Arboretum kommer av latinets arbor som betyder träd. Kort och gott en trädplantering men ofta i forsknings- eller bevarande syfte.
OrtSimrishamn
Kivik art centre.
Blev känt genom rättstvisten med Ulf Lundell. Man har fem fasta installationer av världsnamn som är konstverk ”mitt i spenaten”. De samspelar vackert med naturen och utsikten är för övrigt mäktig från Lilla Stenshuvud. Fri entré.
OrtSimrishamn
Vitemölla
Vitemölla för tankarna till den danska serien Badhotellet med just badhotell men även gammal bebyggelse i fiskebyn, en hamn och en härlig sandstrand. Goda vandringsmöjligheter kort och långt.
OrtSimrishamn
Stenshuvuds nationalpark
Etta på måstelistan i denna del av Skåne. Man bör dock avsätta tid eftersom det är 2 km bara till en av delarna, den fantastiska utsikten 97 m över havet. Andra delar är stranden och hedmarken. Naturum och rastplatser.
OrtSimrishamn
Rörums backar
Rörums backar är kanske mest känt för det ensamma trädet. Det trädet beskådar man från Franskans Creperie vid Rörums kyrka som vi satt upp som plats.
OrtSimrishamn