Kivik art centre.


Blev känt genom rättstvisten med Ulf Lundell. Man har fem fasta installationer av världsnamn som är konstverk ”mitt i spenaten”. De samspelar vackert med naturen och utsikten är för övrigt mäktig från Lilla Stenshuvud. Fri entré.

  • Till start: 466,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Simrishamn 
  • Avgift: Nej 


Kivik art centre

Kivik Art Centre ligger vackert beläget vid Lilla Stenshuvud 5 km söder om Kivik och är även utan konstverken en sevärd plats. 

 

Det finns fyra permanenta verk av Snøhetta, David Chipperfield mfl. En smått klaustrofobisk upplevelse att ta sig upp i paviljong/skulpturen ”Sculpture for an objective experience of architecture” via den helt mörka trappan med plats för i stort sett en person i taget.

 

Konstverken samspelar med naturen och den bedårande utsikten och det är två eldsjälar från Kristianstads konsthall ligger bakom konceptet. Stor uppmärksamhet har man fått genom den långtgående rättstvistsen mellan grannen Ulf Lundell eftersom verken ursprungligen uppförts utan bygglov. Senaste budet är att man fått bygglovet godkänt.

 

Nu pågår en crowdfunding av ett verk av den amerikanske konstnären Sol LeWitt (1928-2007) som enligt ritningarna består av nära 4000 tegelstenar där varje sten kan sponsras för 500 kr. Det skulle bli det första utomhusverket i Skandinavien av denne konstär som finns på MOMA, Tate Modern mm 

Fri entré men enbart säsongsöppet.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kiviksgraven.
Sveriges största bronsåldersgrav. Länge användes graven som ett stenbrott men vid utgrävningar fann man två gravkammare. Bilder på stenar beskriver livet för bronsålderns folk. Kafé där man löser entré.
OrtKivik
Kiviks musteri
A must see in Kivik! Känt från livsmedelshyllorna hemma och det är härifrån musten kommer. Mycket intressant utställning från gren till glas i och om dess historia.  Fika, lunchbuffé och butik med unika produkter.
OrtSimrishamn
Kivik.
En guide till det bästa i Kivik. Vackra och annorlunda träd i Kiviks Arboretum, konst i Art centre, gåtfulla Kivikgraven och musteriet såklart.
OrtKivik
Kivik till Åhus.
Några utvalda stopp längs vägen mellan Kivik i söder och Åhus i norr. Vitemölla, Haväng, Brösarps södra backar, Vittskövle slott och Äspet.
OrtSimrishamn
Mandelmanns trädgårdar
Var poppis redan innan succén i TV4 och är verkligen värd ett besök. En oas där man flyttas bakåt i tiden med deras autentiska odlingsmetoder och inredningar. Gårdsbutik och trädgårdskafé. Boka i förväg!
OrtSimrishamn
Haväng
En ofantligt vacker plats vid Verkeåns mynning med stranden som leder bort till Kivik. Det mest spektakulära är Havängsdösen en stenkammargrav från yngre stenåldern. 
OrtSimrishamn