Haväng


En ofantligt vacker plats vid Verkeåns mynning med stranden som leder bort till Kivik. Det mest spektakulära är Havängsdösen en stenkammargrav från yngre stenåldern. 

  • Till start: 463,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Simrishamn 
  • Avgift: Nej 


Haväng

Vid Verkeåns gudomligt vackra utlopp på stranden kan man bada med utsikt mot Kivik och kanske hitta en bärnsten. Det finns också chans att man får bada tillsammans med hästar, för det är tillåtet här. Området ingår i Verkeåns naturreservat och reservatsregler gäller.

En välkänd fornlämning är Havängsdösen som ligger på heden ovanför stranden. Den uppfördes för ca 5000 år sedan dvs under yngre stenåldern.  Ute i havet har arkeologer hittat tallskog från äldre stenålder som är över 10 500 år gammal samt fiskeanläggningar av trä som är de äldsta kända i världen.

Strax intill parkeringen ligger STF Havängs vandrarhem i en gård från 1700-talet där man kan övernatta.

Läs mera
Haväng
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kivik.
En guide till det bästa i Kivik. Vackra och annorlunda träd i Kiviks Arboretum, konst i Art centre, gåtfulla Kivikgraven och musteriet såklart.
OrtKivik
Kiviksgraven.
Sveriges största bronsåldersgrav. Länge användes graven som ett stenbrott men vid utgrävningar fann man två gravkammare. Bilder på stenar beskriver livet för bronsålderns folk. Kafé där man löser entré.
OrtKivik
Kiviks Arboretum
Vandra runt i denna vackra och lärorika park med exotiska träd och buskar. Arboretum kommer av latinets arbor som betyder träd. Kort och gott en trädplantering men ofta i forsknings- eller bevarande syfte.
OrtSimrishamn
Kivik art centre.
Blev känt genom rättstvisten med Ulf Lundell. Man har fem fasta installationer av världsnamn som är konstverk ”mitt i spenaten”. De samspelar vackert med naturen och utsikten är för övrigt mäktig från Lilla Stenshuvud. Fri entré.
OrtSimrishamn
Kiviks musteri
A must see in Kivik! Känt från livsmedelshyllorna hemma och det är härifrån musten kommer. Mycket intressant utställning från gren till glas i och om dess historia.  Fika, lunchbuffé och butik med unika produkter.
OrtSimrishamn
Stenshuvuds nationalpark
Etta på måstelistan i denna del av Skåne. Man bör dock avsätta tid eftersom det är 2 km bara till en av delarna, den fantastiska utsikten 97 m över havet. Andra delar är stranden och hedmarken. Naturum och rastplatser.
OrtSimrishamn