Lillehem naturreservat - Äskebjär


Ett naturreservat i Tomelilla där de böljande kullarn i Äskebjär är höjdpunkten. Milsvid utsikt.

  • Till start: 460,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tomelilla 
  • Avgift: Nej 


Lillehem naturreservat

Lillehem naturreservat har en värdefull blandning av den ovanliga naturtypen sandstäpp, torra betesmarker, ädellövskog och vattendrag.

Här kan man uppleva en enastående utsikt över backarna i Drakamöllans naturreservat och se Hörrödsåns lopp genom betesmarkerna i Lillehem. Detta får man uppleva om man bestiger höjden vid Äskebjär som är intill den plats som markerats för naturreservatet.

Här passerar Blåvingeleden som är en 9 km vandringsled som knyter samman fyra intilliggande naturreservat.

Lillehem naturreservat - Äskebjär
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Brösarps backar - södra och norra.
Brösarps backar är för många det man förknippar med Österlen. Längs Verkeåns dalgång ligger Brösarps backar och är en del av Verkeåns naturreservat som är ett av södra Sveriges största. Vyerna är makalösa med milsvid utsikt. 
OrtTomelilla
Haväng
En ofantligt vacker plats vid Verkeåns mynning med stranden som leder bort till Kivik. Det mest spektakulära är Havängsdösen en stenkammargrav från yngre stenåldern. 
OrtSimrishamn
Vittskövle slott
Vittskövle är en av de bäst bevarade renässansborgarna i Norden med anor från 1100-talet men uppfördes som försvarsborg 1553. Man kan fritt besöka slottets lummiga engelska park.
OrtKristianstad
Christinehofs slott och ekopark
Slottet från 1734 uppfördes av Christina Piper. Idag är det både museum och centrum för den 1000 hektar stora ekoparken som skapats för att sprida kunskap och engagemang kring områdets natur- och kulturvärden.
OrtTomelilla
Kivik till Åhus.
Några utvalda stopp längs vägen mellan Kivik i söder och Åhus i norr. Vitemölla, Haväng, Brösarps södra backar, Vittskövle slott och Äspet.
OrtSimrishamn
Kivik art centre.
Blev känt genom rättstvisten med Ulf Lundell. Man har fem fasta installationer av världsnamn som är konstverk ”mitt i spenaten”. De samspelar vackert med naturen och utsikten är för övrigt mäktig från Lilla Stenshuvud. Fri entré.
OrtSimrishamn