Lillehem naturreservat - Äskebjär


Ett naturreservat i Tomelilla där de böljande kullarn i Äskebjär är höjdpunkten. Milsvid utsikt.

  • Till start: 460,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tomelilla 
  • Avgift: Nej 


Lillehem naturreservat

Lillehem naturreservat har en värdefull blandning av den ovanliga naturtypen sandstäpp, torra betesmarker, ädellövskog och vattendrag.

Här kan man uppleva en enastående utsikt över backarna i Drakamöllans naturreservat och se Hörrödsåns lopp genom betesmarkerna i Lillehem. Detta får man uppleva om man bestiger höjden vid Äskebjär som är intill den plats som markerats för naturreservatet.

Här passerar Blåvingeleden som är en 9 km vandringsled som knyter samman fyra intilliggande naturreservat.

Lillehem naturreservat - Äskebjär
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Forsakar
Bara några hundra meter från parkeringen får man uppleva ett sagolikt backlandskap med insprängda bäckar, raviner höga klippbranter. Vattenfall beskådas från en utsiktsplattform.
OrtKristianstad
Haväng
En ofantligt vacker plats vid Verkeåns mynning med stranden som leder bort till Kivik. Det mest spektakulära är Havängsdösen en stenkammargrav från yngre stenåldern. 
OrtSimrishamn
Vittskövle slott
Vittskövle är en av de bäst bevarade renässansborgarna i Norden med anor från 1100-talet men uppfördes som försvarsborg 1553. Man kan fritt besöka slottets lummiga engelska park.
OrtKristianstad
Kivik till Åhus.
Några utvalda stopp längs vägen mellan Kivik i söder och Åhus i norr. Vitemölla, Haväng, Brösarps södra backar, Vittskövle slott och Äspet.
OrtSimrishamn
Kivik.
En guide till det bästa i Kivik. Vackra och annorlunda träd i Kiviks Arboretum, konst i Art centre, gåtfulla Kivikgraven och musteriet såklart.
OrtKivik
Kiviksgraven.
Sveriges största bronsåldersgrav. Länge användes graven som ett stenbrott men vid utgrävningar fann man två gravkammare. Bilder på stenar beskriver livet för bronsålderns folk. Kafé där man löser entré.
OrtKivik