Christinehofs slott och ekopark


Slottet från 1734 uppfördes av Christina Piper. Idag är det både museum och centrum för den 1000 hektar stora ekoparken som skapats för att sprida kunskap och engagemang kring områdets natur- och kulturvärden.

  • Till start: 470,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tomelilla 
  • Avgift: Nej 


Christinehofs slott och ekopark

Christina Piper lät uppföra slottet 1734, tolv år efter att hon köpt Andarums Alunverk. Det ”Nya huset” skulle bli ett storslaget slott i tre våningar och med två flyglar. För att hedra hennes bortgångne make, Kungliga rådet och Fältmarskalken Carl Piper (1647-1716) byggdes det i karolinska drag med brutet sadeltak, eller mansardtak. Runt slottet anlades barockträdgårdar som inramade av dubbla alléer längs sidorna.

Idag är slottet centrum för Christinehofs Ekopark. I slottet finns slottscafé, slottbutik, pysselrum. Fasta utställningar är en om ekoparken, Grevinnans våning (öppet med guide), en om Andrarums Alunbruk och slutligen en om Christinehofs trädgårdar genom tiderna.

Hela ekoparken är cirka 1000 hektar stort och sträcker sig från Christinehof i väster mot byn Eljaröd i öster. Ekoparkens publika verksamhet är en viktig del i arbetet att tillgängliggöra och sprida kunskap och engagemang kring områdets natur- och kulturvärden.

Inom Ekoparken finns flera utmärkta leder, från 1,4 till 12 kilometer. Alla har sin utgångspunkt på parkeringsplatsen vid Christinehofs slott.

Slottet öppet maj-september och fri entré förutom guidade turer men ekoparken och slottsområdet är alltid tillgänglig för besökare.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Andrarums alunbruk och kaffestuga.
Alunskiffer bröts här redan på dansktiden och alun kunde användas till mycket. Sevärda bruksbyggnader och slagghögar. Ett kafé öppnat 1930 med fjärde generationen som driver får man inte missa.
OrtTomelilla
Kronovalls slott
Sveriges enda vinslott ägs av ciderfamiljen Åkesson. Här lagras tiotusentals flaskor svenskt mousserande vin. Slottet som idag även är hotell, har anor lång tillbaka men det nuvarande mycket vackra slottet och parken är uppfört 1760.
OrtTomelilla
Lillehem naturreservat - Äskebjär
Ett naturreservat i Tomelilla där de böljande kullarn i Äskebjär är höjdpunkten. Milsvid utsikt.
OrtTomelilla
Hjortslingan...
Genom Verkeåns naturreservat och ett antal kulturhistoriska miljöer går färden från Eljaröd till Degeberga. Vackra bokskogar på Linderödsåsen och att få se hjortar är inte osannolikt
OrtSimrishamn
Kivik.
En guide till det bästa i Kivik. Vackra och annorlunda träd i Kiviks Arboretum, konst i Art centre, gåtfulla Kivikgraven och musteriet såklart.
OrtKivik
Kiviksgraven.
Sveriges största bronsåldersgrav. Länge användes graven som ett stenbrott men vid utgrävningar fann man två gravkammare. Bilder på stenar beskriver livet för bronsålderns folk. Kafé där man löser entré.
OrtKivik