Christinehofs slott och ekopark


  • Till start: 470,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tomelilla 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Visa på karta

Slottet från 1734 uppfördes av Christina Piper. Idag är det både museum och centrum för den 1000 hektar stora ekoparken som skapats för att sprida kunskap och engagemang kring områdets natur- och kulturvärden.

Christinehofs slott och ekopark

Christina Piper lät uppföra slottet 1734, tolv år efter att hon köpt Andarums Alunverk. Det ”Nya huset” skulle bli ett storslaget slott i tre våningar och med två flyglar. För att hedra hennes bortgångne make, Kungliga rådet och Fältmarskalken Carl Piper (1647-1716) byggdes det i karolinska drag med brutet sadeltak, eller mansardtak. Runt slottet anlades barockträdgårdar som inramade av dubbla alléer längs sidorna.

Idag är slottet centrum för Christinehofs Ekopark. I slottet finns slottscafé, slottbutik, pysselrum. Fasta utställningar är en om ekoparken, Grevinnans våning (öppet med guide), en om Andrarums Alunbruk och slutligen en om Christinehofs trädgårdar genom tiderna.

Hela ekoparken är cirka 1000 hektar stort och sträcker sig från Christinehof i väster mot byn Eljaröd i öster. Ekoparkens publika verksamhet är en viktig del i arbetet att tillgängliggöra och sprida kunskap och engagemang kring områdets natur- och kulturvärden.

Inom Ekoparken finns flera utmärkta leder, från 1,4 till 12 kilometer. Alla har sin utgångspunkt på parkeringsplatsen vid Christinehofs slott.

Slottet öppet maj-september och fri entré förutom guidade turer men ekoparken och slottsområdet är alltid tillgänglig för besökare.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...