Andrarums alunbruk och kaffestuga.


Alunskiffer bröts här redan på dansktiden och alun kunde användas till mycket. Sevärda bruksbyggnader och slagghögar. Ett kafé öppnat 1930 med fjärde generationen som driver får man inte missa.

  • Till start: 470,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tomelilla 
  • Avgift: Nej 


Andrarums alunbruk

Alunbruket en av Sveriges största industrier – med egen valuta.

I mer än ett sekel låg den gulvita, svaveldoftande röken tung över Andrarum. Den svarta alunskiffern förvandlades med eldens hjälp till alun, och de röda slagghögarna växte sig höga.

 

Bruket grundades av Jochum Beck, som 1637 fick Christian IV:s privilegium att anlägga ett alunbruk. Christina Piper köpte bruket 1725. Under perioden fram till hennes död år 1752 upplevde Alunbruket sin storhetstid. Som mest bodde här 900 personer. Alunverket i Andrarum var Nordens största brukssamhälle och en av Sveriges största industrier. Bruket var ett slags ”stat i staten” med egen valuta (C.P.-sedlar), egna affärer, eget apotek, eget skomakeri, egen guldsmedja, eget sadelmakeri, egna krogar, eget skrädderi, egen skola, eget ålderdomshem, egen sjukstuga, egen domstol, eget fängelse, och så vidare.

 

Verkalinjen.

Alun användes förr vid färgning av garn, garvning av skinn och limning av papper, alltså den process som gav papperet en yta det gick att skriva på. För att få fram alun ur alunskiffern krävdes enorma kvantiteter ved. År 1686 utfärdade därför Karl XI en förordning om att all skog inom en cirkel med två mils radie, den så kallade Verkalinjen, skulle disponeras av Alunbruket. Brukets ägare fick då rätt att köpa all skog till ett förmånligt pris. Skogsägarna skulle fälla stämplade träd och forsla veden till bruket Rätten gällde dock inte skog som tillhörde adeln eller kyrkan. Verkalinjen var impopulär men avskaffades först år 1824.

 

Aluntunnorna forslades med häst och vagn till utskeppningshamnarna i Åhus och Kivik. Under en period också till en egen hamn vid Verkeåns mynning. År 1929 upphörde verksamheten vid bruket.

 

Kaffestugan Alunbruket.

Kaffestugan Alunbruket är Skånes äldsta kaffestuga, med anor från 1700-talet. Vackert belägen i närheten av Christinehof's Ekopark, har Alunbruket drivits av samma familj i fyra generationer de senaste 80 åren. Här serveras färska bullar, sockerkaka och småkakor, många bakade från recept som funnits med sedan kaféet grundades. En del nymodigheter i form av cheesecakes och liknande har tillkommit under åren, men allt är fortfarande hembakat - såklart. 

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Christinehofs slott och ekopark
Slottet från 1734 uppfördes av Christina Piper. Idag är det både museum och centrum för den 1000 hektar stora ekoparken som skapats för att sprida kunskap och engagemang kring områdets natur- och kulturvärden.
OrtTomelilla
Brösarps backar - södra och norra.
Brösarps backar är för många det man förknippar med Österlen. Längs Verkeåns dalgång ligger Brösarps backar och är en del av Verkeåns naturreservat som är ett av södra Sveriges största. Vyerna är makalösa med milsvid utsikt. 
OrtTomelilla
Hjortslingan...
Genom Verkeåns naturreservat och ett antal kulturhistoriska miljöer går färden från Eljaröd till Degeberga. Vackra bokskogar på Linderödsåsen och att få se hjortar är inte osannolikt
OrtSimrishamn
Haväng
En ofantligt vacker plats vid Verkeåns mynning med stranden som leder bort till Kivik. Det mest spektakulära är Havängsdösen en stenkammargrav från yngre stenåldern. 
OrtSimrishamn
Forsakar
Bara några hundra meter från parkeringen får man uppleva ett sagolikt backlandskap med insprängda bäckar, raviner höga klippbranter. Vattenfall beskådas från en utsiktsplattform.
OrtKristianstad
Kivik.
En guide till det bästa i Kivik. Vackra och annorlunda träd i Kiviks Arboretum, konst i Art centre, gåtfulla Kivikgraven och musteriet såklart.
OrtKivik