Tjörnedala konsthall och strövområde.


Ett sagolikt möte mellan konst och natur. Dels en renodlad konsthall den mycket vackra Tjörnedalagården. Från gården passerar man ängar ned till strövområdet som även kryddas med konstverk under sommarens ArtWalk.

  • Till start: 472,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Simrishamn 
  • Avgift: Nej 


Tjörnedala konsthall och strövområde.

Tjörnedala strövområde är en kulturbygd med äppelodlingar och hagmarker. Tjörnedala lund beskrevs redan av Linné. De kalkrika backarna ner mot havet är växtplats för orkidéer. Sandstranden inbjuder till bad under sommaren, promenader och fiske hela året.

I Tjörnedala möter naturen konst i alla dess former. Tjörnedalagårdens konstutställningar lockar många, inte minst under påskens konstvecka. Utanför slingrar stigar i det omväxlande landskapet med tall- och lövskog, äppelodlingar, hagmarker, magra strandängar och klippor. Betande djur i området hjälper till att bevara det öppna landskapet.

Det finns två kortare stigar i området på 2,5 och 1,6 kilometer. Du når båda från parkeringen vid Tjörnedalagården. Skåneleden SL4 Österlenleden etapp 5 passerar genom området.

Tjörnedalagården har flera årliga utställningar som du kan hitta via www.tjornedala.se där du också får öppettider. Under perioden maj-september kan du både vandra och se konstinstallationer genom ArtWalk som är ett samarbete mellan galleriet och Stiftelsen Skånska Landskap.

Text: visitskanesydost

Läs mera

Länkar

Tjörnedala konsthall och strövområde.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Baskemölla.
En liten fiskeby där det bott människor sedan stenåldern. Byn ligger vackert på en sluttning ner mot Östersjön med trånga sträden mellan välskötta hus. Stranden fortsätter bort mot Stenshuvud som syns i fjärran.
OrtSimrishamn
Mandelmanns trädgårdar
Var poppis redan innan succén i TV4 och är verkligen värd ett besök. En oas där man flyttas bakåt i tiden med deras autentiska odlingsmetoder och inredningar. Gårdsbutik och trädgårdskafé. Boka i förväg!
OrtSimrishamn
Knäbäckshusen
Otroligt charmiga hus i korsvirkestil som man flyttade hit inför bygget av Ravlunda skjutfält. Efter uppförandet av de nitton husen kallades byn Nya Knäbäckshusen.
OrtSimrishamn
Rörums strand.
Den här stranden är inte bara en av Österlens bästa, den har även en känsla av Medelhavet med det mäktiga Stenshuvud som reser sig över havet.  Mycket populärt bad.
OrtSimrishamn
Kiviks musteri
A must see in Kivik! Känt från livsmedelshyllorna hemma och det är härifrån musten kommer. Mycket intressant utställning från gren till glas i och om dess historia.  Fika, lunchbuffé och butik med unika produkter.
OrtSimrishamn
Kivik art centre.
Blev känt genom rättstvisten med Ulf Lundell. Man har fem fasta installationer av världsnamn som är konstverk ”mitt i spenaten”. De samspelar vackert med naturen och utsikten är för övrigt mäktig från Lilla Stenshuvud. Fri entré.
OrtSimrishamn