Tjörnedala konsthall och strövområde.


Ett sagolikt möte mellan konst och natur. Dels en renodlad konsthall den mycket vackra Tjörnedalagården. Från gården passerar man ängar ned till strövområdet som även kryddas med konstverk under sommarens ArtWalk.

  • Till start: 472,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Simrishamn 
  • Avgift: Nej 


Tjörnedala konsthall och strövområde.

Tjörnedala strövområde är en kulturbygd med äppelodlingar och hagmarker. Tjörnedala lund beskrevs redan av Linné. De kalkrika backarna ner mot havet är växtplats för orkidéer. Sandstranden inbjuder till bad under sommaren, promenader och fiske hela året.

I Tjörnedala möter naturen konst i alla dess former. Tjörnedalagårdens konstutställningar lockar många, inte minst under påskens konstvecka. Utanför slingrar stigar i det omväxlande landskapet med tall- och lövskog, äppelodlingar, hagmarker, magra strandängar och klippor. Betande djur i området hjälper till att bevara det öppna landskapet.

Det finns två kortare stigar i området på 2,5 och 1,6 kilometer. Du når båda från parkeringen vid Tjörnedalagården. Skåneleden SL4 Österlenleden etapp 5 passerar genom området.

Tjörnedalagården har flera årliga utställningar som du kan hitta via www.tjornedala.se där du också får öppettider. Under perioden maj-september kan du både vandra och se konstinstallationer genom ArtWalk som är ett samarbete mellan galleriet och Stiftelsen Skånska Landskap.

Text: visitskanesydost

Läs mera

Länkar

Tjörnedala konsthall och strövområde.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rörums backar
Rörums backar är kanske mest känt för det ensamma trädet. Det trädet beskådar man från Franskans Creperie vid Rörums kyrka som vi satt upp som plats.
OrtSimrishamn
Simrishamn
Centralort för Österlen och Sveriges största fiskehamn. Storgatan flanerar man upp mot stadens centrum men att snirkla sig fram planlöst mellan de vackra gränderna går det med. Ett bil-, ett konstmuseum och Österlens museum.
OrtSimrishamn
Simrishamn till Kivik.
En rundtur på Österlen som prickar in bland det bästa i den här landsändan. Pittoreska orter ett fiskeläge, en badstrand, en nationalpark, konstutställning i det fria.
OrtSimrishamn
Stenshuvuds nationalpark
Etta på måstelistan i denna del av Skåne. Man bör dock avsätta tid eftersom det är 2 km bara till en av delarna, den fantastiska utsikten 97 m över havet. Andra delar är stranden och hedmarken. Naturum och rastplatser.
OrtSimrishamn
Kiviks musteri
A must see in Kivik! Känt från livsmedelshyllorna hemma och det är härifrån musten kommer. Mycket intressant utställning från gren till glas i och om dess historia.  Fika, lunchbuffé och butik med unika produkter.
OrtSimrishamn
Kivik art centre.
Blev känt genom rättstvisten med Ulf Lundell. Man har fem fasta installationer av världsnamn som är konstverk ”mitt i spenaten”. De samspelar vackert med naturen och utsikten är för övrigt mäktig från Lilla Stenshuvud. Fri entré.
OrtSimrishamn