Glimmingehus


  • Till start: 484,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Simrishamn 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Slottet blev världsberömt genom Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Är den mest intakta medeltidsborgen i landet. Den byggdes av en danske riddare och länsherre som även styrde över Gotland.

Glimmingehus

Glimmingehus blev känt för svenskarna, och världen för den delen, genom Nils Holgerson underbara resa genom Sverige. Borgen är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Den uppfördes av borgherren och riddaren Jens Holgersen Ulfstrand och bygget påbörjades 1499. Den tyske stenmästaren Adam van Düren anlitades. Van Düren har även gjort skulpturerna vid Lunds domkyrka och valven i Linköpings domkyrka.

Ulfstrand var en mycket mäktig person i dåtidens Danmark och han blev vid 30 års ålder (cirka 1480) utsedd till Kongens Lehnsmand över sydöstra Skåne och senare även Gotland. Att han var en mäktig man vittnar de många dyrbara fynden på slottet som motivpressat glas från Rhenområdet, venetianskt glas, samt spansk keramik. Bland annat hade han fått rikt krigsbyte vid kriget mot Hansan 1509.

Byggnaden har fyra våningar och materialet är taget från kusten vid Simrishamn och består av ohuggen sandsten och kvartsit. Man har funnit en rad bekvämligheter som varmluftskanaler i väggarna samt bänkar i fönsternischerna. Två trappor upp i riddarsalen ser man än idag den vapenprydda kalkstensspisen.

Efter bara några generationer gjorde man om slottet till sädesmagasin och idag är det ett av Skånes mest besökta turistmål.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...