Glimmingehus


Slottet blev världsberömt genom Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Är den mest intakta medeltidsborgen i landet. Den byggdes av en danske riddare och länsherre som även styrde över Gotland.

  • Till start: 484,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Simrishamn 
  • Avgift: Nej 


Glimmingehus

Glimmingehus blev känt för svenskarna, och världen för den delen, genom Nils Holgerson underbara resa genom Sverige. Borgen är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Den uppfördes av borgherren och riddaren Jens Holgersen Ulfstrand och bygget påbörjades 1499. Den tyske stenmästaren Adam van Düren anlitades. Van Düren har även gjort skulpturerna vid Lunds domkyrka och valven i Linköpings domkyrka.

Ulfstrand var en mycket mäktig person i dåtidens Danmark och han blev vid 30 års ålder (cirka 1480) utsedd till Kongens Lehnsmand över sydöstra Skåne och senare även Gotland. Att han var en mäktig man vittnar de många dyrbara fynden på slottet som motivpressat glas från Rhenområdet, venetianskt glas, samt spansk keramik. Bland annat hade han fått rikt krigsbyte vid kriget mot Hansan 1509.

Byggnaden har fyra våningar och materialet är taget från kusten vid Simrishamn och består av ohuggen sandsten och kvartsit. Man har funnit en rad bekvämligheter som varmluftskanaler i väggarna samt bänkar i fönsternischerna. Två trappor upp i riddarsalen ser man än idag den vapenprydda kalkstensspisen.

Efter bara några generationer gjorde man om slottet till sädesmagasin och idag är det ett av Skånes mest besökta turistmål.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Skillinge
Skillinge ligger söder om Simrishamn och har både fiskehamn och småbåtshamn. På sommaren dras många turister hit till den pittoreska orten. Strandpromenad och en badstrand såklart.
OrtSimrishamn
Simrishamn till Kivik.
En rundtur på Österlen som prickar in bland det bästa i den här landsändan. Pittoreska orter ett fiskeläge, en badstrand, en nationalpark, konstutställning i det fria.
OrtSimrishamn
Tjörnedala konsthall och strövområde.
Ett sagolikt möte mellan konst och natur. Dels en renodlad konsthall den mycket vackra Tjörnedalagården. Från gården passerar man ängar ned till strövområdet som även kryddas med konstverk under sommarens ArtWalk.
OrtSimrishamn
Sandhammaren fyr och strand.
Sandhammaren ses som en Sveriges absolut finaste badstränder. Den havsnära stranden är fin men dynerna ovan ger det där lilla extra. Sand-reven utanför hotade sjöfarare och därav uppfördes fyrtornet av Heidenstamfyr.
OrtYstad
Mandelmanns trädgårdar
Var poppis redan innan succén i TV4 och är verkligen värd ett besök. En oas där man flyttas bakåt i tiden med deras autentiska odlingsmetoder och inredningar. Gårdsbutik och trädgårdskafé. Boka i förväg!
OrtSimrishamn
Rörums backar
Rörums backar är kanske mest känt för det ensamma trädet. Det trädet beskådar man från Franskans Creperie vid Rörums kyrka som vi satt upp som plats.
OrtSimrishamn