Glimmingehus


Slottet blev världsberömt genom Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Är den mest intakta medeltidsborgen i landet. Den byggdes av en danske riddare och länsherre som även styrde över Gotland.

  • Till start: 484,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Simrishamn 
  • Avgift: Nej 


Glimmingehus

Glimmingehus blev känt för svenskarna, och världen för den delen, genom Nils Holgerson underbara resa genom Sverige. Borgen är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Den uppfördes av borgherren och riddaren Jens Holgersen Ulfstrand och bygget påbörjades 1499. Den tyske stenmästaren Adam van Düren anlitades. Van Düren har även gjort skulpturerna vid Lunds domkyrka och valven i Linköpings domkyrka.

Ulfstrand var en mycket mäktig person i dåtidens Danmark och han blev vid 30 års ålder (cirka 1480) utsedd till Kongens Lehnsmand över sydöstra Skåne och senare även Gotland. Att han var en mäktig man vittnar de många dyrbara fynden på slottet som motivpressat glas från Rhenområdet, venetianskt glas, samt spansk keramik. Bland annat hade han fått rikt krigsbyte vid kriget mot Hansan 1509.

Byggnaden har fyra våningar och materialet är taget från kusten vid Simrishamn och består av ohuggen sandsten och kvartsit. Man har funnit en rad bekvämligheter som varmluftskanaler i väggarna samt bänkar i fönsternischerna. Två trappor upp i riddarsalen ser man än idag den vapenprydda kalkstensspisen.

Efter bara några generationer gjorde man om slottet till sädesmagasin och idag är det ett av Skånes mest besökta turistmål.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Simrishamn
Centralort för Österlen och Sveriges största fiskehamn. Storgatan flanerar man upp mot stadens centrum men att snirkla sig fram planlöst mellan de vackra gränderna går det med. Ett bil-, ett konstmuseum och Österlens museum.
OrtSimrishamn
Simrishamn till Kivik.
En rundtur på Österlen som prickar in bland det bästa i den här landsändan. Pittoreska orter ett fiskeläge, en badstrand, en nationalpark, konstutställning i det fria.
OrtSimrishamn
Bollerups borg.
Ett av Skånes äldsta slott och är en försvarsborg från 1400-talet med vallgravar och beläget på en holme som riktiga borgar skall. Borgen är verkligen värt ett besök.
OrtTomelilla
Baskemölla.
En liten fiskeby där det bott människor sedan stenåldern. Byn ligger vackert på en sluttning ner mot Östersjön med trånga sträden mellan välskötta hus. Stranden fortsätter bort mot Stenshuvud som syns i fjärran.
OrtSimrishamn
Sandhammaren fyr och strand.
Sandhammaren ses som en Sveriges absolut finaste badstränder. Den havsnära stranden är fin men dynerna ovan ger det där lilla extra. Sand-reven utanför hotade sjöfarare och därav uppfördes fyrtornet av Heidenstamfyr.
OrtYstad
Mandelmanns trädgårdar
Var poppis redan innan succén i TV4 och är verkligen värd ett besök. En oas där man flyttas bakåt i tiden med deras autentiska odlingsmetoder och inredningar. Gårdsbutik och trädgårdskafé. Boka i förväg!
OrtSimrishamn