Simrislund - Yxornas häll och stenkilsristning.


Yxornas häll kallas denna stenkilsristning med 250 bilder varav 50 med yxmotiv. Yxmotiven är liknande inristningar som påträffats på Stonehenge. Den är en av tre närliggande hällristningsområden.

  • Till start: 476,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Simrishamn 
  • Avgift: Nej 


Simrislund, Yxornas häll och stenkilsristning

Yxornas häll ingår i ett av Skånes mest framstående hällristningsområden. Utmärkande för Simrisristningarna är framförallt de många avbildningarna av yxor. Dessutom finns skepp, hjulkors, skålgropar samt en två meter lång utlagd mantel.

Yxornas häll är vackert belägen strax söder om Simrishamn knappa hundra meter från havet. Stenkilsristningen ligger ytterligare en bit inåt land.

Simrislund - Yxornas häll och stenkilsristning.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Simrishamn
Centralort för Österlen och Sveriges största fiskehamn. Storgatan flanerar man upp mot stadens centrum men att snirkla sig fram planlöst mellan de vackra gränderna går det med. Ett bil-, ett konstmuseum och Österlens museum.
OrtSimrishamn
Baskemölla.
En liten fiskeby där det bott människor sedan stenåldern. Byn ligger vackert på en sluttning ner mot Östersjön med trånga sträden mellan välskötta hus. Stranden fortsätter bort mot Stenshuvud som syns i fjärran.
OrtSimrishamn
Skillinge
Skillinge ligger söder om Simrishamn och har både fiskehamn och småbåtshamn. På sommaren dras många turister hit till den pittoreska orten. Strandpromenad och en badstrand såklart.
OrtSimrishamn
Glimmingehus
Slottet blev världsberömt genom Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Är den mest intakta medeltidsborgen i landet. Den byggdes av en danske riddare och länsherre som även styrde över Gotland.
OrtSimrishamn
Rörums backar
Rörums backar är kanske mest känt för det ensamma trädet. Det trädet beskådar man från Franskans Creperie vid Rörums kyrka som vi satt upp som plats.
OrtSimrishamn
Knäbäckshusen
Otroligt charmiga hus i korsvirkestil som man flyttade hit inför bygget av Ravlunda skjutfält. Efter uppförandet av de nitton husen kallades byn Nya Knäbäckshusen.
OrtSimrishamn