Skärholmen - Hälsans stig


Kanske den vackraste Hälsans stig i Stockholmstrakten. 9 km som bjuder både på såväl vacker natur som vackra byggnader. Tips för kortare bit starta vid T Vårberg

  • Till start: 10,9 Km 
  • Längd: 8,8 km 
  • Stopp:
  • Ort: Skärholmen 
  • Avgift: Nej 


Skärholmen - Hälsans stig
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Johannesdals gård

Huvudbyggnaden är uppförd på 1790-talet av välbeställde sidenvävaren Hoving. 1864 övertogs gården av ägaren till Robertsfors bruk i Västerbotten, F. Petersén. År 1875 öppnade han här ett hem för ”fattiga flickor från bildade familjer”. Hemmet lades ner 1920. Östra flygeln går under namnet Bleket, ursprungligen torp och krog från 1700-talet. Vid exploatering av marken 1939 restaurerades gården och bostäder byggdes.

Skärholmens gård

Med sitt sköna läge vid Mälaren ligger Skärholmens gård. Gården har en förhistoria som torp under Vårby sedan 1600-talet. Nuvarande gårdsanläggning är från senare 1700-talet då den blev sommarnöje åt välbärgade stockholmare. År 1945 försvann sista privata gårdsägaren, och gården övertogs av Stockholms stad. Kaféet i västra flygeln är öppet varje helg kl. 12.00-16.00.

Mälarhöjdsbadet

400 meter lång sandstrand och ett flytande hopptorn! Mälarhöjdsbadet är poppis och ofta fullt av folk. Här finns glasskiosk för den överhettade, lekplats och toaletter och även hytter att byta om i om man inte vill köra ”handdukstricket”.  Packa picknickkorgen med svenska jordgubbar och bänka er. Namnet till trots ligger det faktiskt inte i Mälarhöjden utan i Bredäng.

Villa Lyran

Carl och Fredrika Limnell hette byggherrarna som 1867 beställde fram denna fantastiskt intrikat ritade trävilla. Nu fik och konditori med makalös mälarutsikt. Slå dig ner med en kopp kaffe och inspektera det imponerande tornet.

Ålgrytevägen 90, Skärholmen   
Tel: 08 - 646 35 05

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Zetas trädgårdscafé.
I detta härliga trädgårdscafé njuter man av trädgårdens olika årstider och fantastiska sallader och bakverk. En kakbuffé finns att festa loss på!
OrtSkärholmen
Sätrabadet saknar bild
Välj mellan gräs, klippor eller sand. Minigolf och kiosk finns. De har även bänkar och bord om man vill ta med sin egna matsäck. Badet ligger i ett naturreservat så det finns många vackra vyer att njuta av .
OrtBotkyrka
Vårby strandbad
Variera sig är skönt att kunna göra. Här kan man varva solandet med ett parti boule eller en fika i kiosken. Det finns även toalett. Badet har en stor brygga man kan bada ifrån och en stor äng att ligga och glassa på.
OrtBotkyrka
Gömmaren naturreservat och bad.
En gång var Gömmaren en östersjöfjärd när vattnet stod 50 m högre. Besök den trolska naturen med en av de varmaste badsjöarna och fantastiskt fiske.
OrtHuddinge
Mälarhöjdsbadet
400 meter lång sandstrand och ett flytande hopptorn! Mälarhöjdsbadet är poppis och ofta fullt av folk. Här finns glasskiosk för den överhettade, lekplats och toaletter och även hytter att byta om i om man inte vill köra ”handdukstricket”.  Packa picknickkorgen med svenska...
OrtBredäng
Villa Lyran
Carl och Fredrika Limnell hette byggherrarna som 1867 beställde fram denna fantastiskt intrikat ritade trävilla. Nu fik och konditori med makalös mälarutsikt. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtMälarhöjden