"Slingerbulten" från Tungelsta till Södertälje.


En klassisk MC-tur som passerar tre kommuner och går via ett lika klassiskt MC-fik, Rosenhill. Vackert och mycket körglädje men kör försiktigt för sträckan är olycksdrabbad.

  • Till start: 25,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Haninge 
  • Avgift: Nej 


Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Tungelsta

Tungelsta har anor från Järnåldern men blommade upp när järnvägen drogs hit. Det välbevarade stationshuset är från 1901 och har troligen haft Ferdinand Boberg som arkitekt. 

Från 11 års ålder växte Ivar Lo-Johansson upp i Tungelsta och vid stationen finns en bronsstaty föreställande honom. Här har som mest 73 stycken trädgårdsföretag legat och det har gett orten mycket av sin karaktär.

Café Rosenhill

Detta smått legendariska fik har i en omröstning 2009 utsetts till Sveriges bästa café. En stor uteservering med 100 platser eller lite mindre och gemytligt inne när inte vädret tillåter.

Mycket trevlig personal som serverar allt som man ska servera på ett klassiskt café till bra priser och kvalitet. Ett vanligt år serverar man 45.000 rågsmörgåsar som tex köttbullsmackor.
 
Cafét ligger vackert beläget vid de böljande sädesfälten vid korsningen mellan väg 257 och 225 som bildar Slingerbulten , en av de populäraste MC-vägarna.
 

Tel: 08-530 296 88

Länkar

Södertälje

Södertälje är mer än Tom-tits, Sydpoolen och Torekällberget. Att staden i nära hundra år var en populär badort för Stockholmssocieteten syns i gamla badhotell och stans närhet till vatten.
 
Strandpromenaden vid Inre maren har flera vackra stenhus och längs kanalen, som haft stor betydelse för Södertälje genom åren, finns nio intressanta informationsskyltar. Rådhuset ett stenkast från kanalen ser ut som ett rådhus ska och är från 1735.
 
Slussen som är 135 meter lång har ett utomhusmuseum som berättar dess historia och det gamla ångfartyget Ejdern med originalmotor från 1880 och fortfarande i drift är sevärd. Stationsområdet från 1860-betecknar nästa transportskifte efter slussandet.

 Trippa har en promenad i Södertälje som täcker centrala delen av stan: Södertälje - stadspromenad.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Västerhaninge - Hälsans stig
Västerhaninge var förr ett stationssamhälle efter järnvägen 1901 men bl a tingshuset från 1700-talet vittnar om en äldre historia. Fika på Paus Bagarstuga.
OrtHaninge
Häringe-Hammersta naturreservat
Naturreservatet liknar en herrgårdspark med mycket ädellövskog. Det är kuperat med flera utsiktsplatser och Häringe slott passeras på väg till ena delen. ...
OrtHaninge
Årsta havsbad
Mycket populär badplats för Stockholmarna. Vill man ha lite egen tid kan an bara smyga sig förbi alla barnfamiljer och hitta en egen plats att ligga på. Det finns hopptorn och bryggor, kiosk och toalett.
OrtHaninge
Årsta havsbad och Årsta slott.
En vacker biltur ned till ett vackert slott med restaurang och en populär badplats som förtjänar ett besök året om.
OrtHaninge
Årsta slott
Har haft många ägare från 1200-talet då det var ett säte för Tyska Orden till idag. Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta är en. Idag restaurang. Res med SL: Från Stockholm City. Pendeltåg 43 till Västerhaninge. Buss 846 till Årsta slott. Totalt c:a 1t 5 min.
OrtÅrsta havsbad
Muskö sjökrog
Muskö sjökrog ligger vackert belägen vid Mickrums brygga i Norrviken vid berömda Hårsfjärden 7 km från Muskötunneln. Varierande meny med humana priser och mycket båtliv.
OrtMuskö