Från Sveriges sydligast punkt i Smygehuk går resan via härliga stränder och 1600-talsslottet Marsvinsholm till charmiga Ystad.
- Till start: 526,5 Km
- Stopp: 5
- Ort: Trelleborg
- Avgift: Nej
Smygehuk
Sveriges sydligaste udde finns inte med i uttrycket mellan Ystad och Haparanda men här är man längst söderut i landet 158 mil fågelvägen från Treriksröset. Sydspetsen nära Smygehuks hamn är utmärkt med en skylt och en utsiktsplats.
Smygehuk har förutom sydspetsen några ytterligare sevärdheter. Fiskehamnen där man kan äta stekt sill eller ta en fika. På 1800-talet byggdes det kalkugnar här och som mest fanns fem stycken och rester av kalkbruksverksamhet visar sig i de ugnar som finns bland annat den äldst bevarade kalkugnen ligger mellan hamnen och Köpmansmagasinet.
Just Köpmansmagasinet är en vitkalkad (vad annars) byggnad som sägs ha varit omlastningsmagasin för smuggelgods under Napoleonkrigen.
Vill man se lite längre så finns en 17 meter hög fyr, helt byggd i järn, att gå upp i. Den var släckt en tid men tändes upp igen på senare år. Vill man känna av fyrvaktarlivet så kan man bo i den gamla fyrvaktarbostaden som är omgjord till vandrarhem. Komforten lär dock vara bättre idag.
Abbekås
Fiskebyn har funnits sedan medeltiden men först under 1800-talets senare del utvecklades hamnen rejält. Man har en inre hamnbassäng där yrkesfiskarna håller till och en yttre hamn för fritidsbåtar och gästbåtar.
I Abbekås finns aktiviteter och sevärdheter för både båtentusiaster och turister. Fin strand för bad och vandring.
Mossbystrand
Marsvinsholm slott
Marsvinsholm, eller egentligen föregångaren till dagens slott, har anor långt tillbaka i medeltiden. Idag är slottet privatbostad, vänligen respektera detta. Slottsparken är öppen för allmänheten året om. Här promenerar man runt och ser hästkanstanj- och oxelallé och avenbokar
Det Marsvinsholm vi möter idag är präglat av ombyggnaden i nyrenässansstil som skedde 1856-57. Namnet har inget med det husdjuret med sydamerikanska husdjuret att göra utan kommer från det danska tillika gammalsvenska ordet för tumlare. Den vanligaste delfinen i delfinarier heter för övrigt Öresvin på svenska. Slottet uppfördes 1644-1648 på pålar i en liten insjö av Otte Marsvin. Det är fyrvånings sånär som på de två tornen som har fem våningar. En större restaurering på 1700-talet och en restaurering i Kristian IV:s stil på 1800-talet har gett slottet dess nuvarande utseende.
Ystad
Få städer i Europa och ingen i Norden har en så komplett samling historiska byggnader som Ystad med sina drygt 300 korsvirkeshus. En exposé av intressanta byggnader från 1200-1500-talet möter besökaren. Från att ha varit boplats för ett antal fiskarfamiljer på 1100-talet växte Ystad fram. Länge var postbåten härifrån till Stralsund Sveriges enda utlandförbindelse och idag kan man ta färja till Bornholm och Polen härifrån.
Staden har på senare år blivit känd som Kurt Wallanders hemstad som spelats in i svensk och brittisk version. Det finns många fina byggnader och att bara strosa runt är en härlig känsla men några platser måste nämnas: Gråbrödraklostret S:t Petri kyrka och klosterområdet. Närmare hamnen finns Hotell Continental, Sveriges äldsta hotellbyggnad. Ända framme vid hamnen finns Ystads marina med rikt folkliv sommartid på bryggor eller stranden som är del av en fyra mil lång strandremsa.