Svaneholms slott


Slottet från 1530 är ett av Skånes mest intressanta. Rutger Macklean revolutionerade jordbruket på 1700-talet är den mest kände ägaren och står staty i parken.  Naturstig samt båtar för rodd och fiske i Svaneholmssjön finns att hyra. Gästgiveri för förbokade gäster.

  • Till start: 507,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Skurup 
  • Avgift: Ja 


Svaneholm

Svaneholms slott ligger vackert beläget i vid Svaneholmssjön och erbjuder en intressant blandning av historia, kultur och natur. Vill man röra på sig lite så finns båtar att hyra och man kan fiska i sjön eller promenera runt den på en vacker och varierande naturstig.

Svaneholms slott är en av Skånes mer intressanta slottsanläggningar och uppfördes ca 1530 av danske riksrådet Mourids Jepsen Sparre. Slottet uppfördes i en stil som brukar benämnas gotisk renässans, men har genomgått såväl inre som yttre ombyggnader sedan dess. Slottet bildar idag en sluten fyrkant, vars längor tillkommit vid olika tidpunkter. Den nuvarande sydöstra längan med portgången tycks vara äldst.

Den mest kända ägaren var Rutger Macklean som revolutionerade det svenska jordbruket på 1700-talet. Slottet innehåller ett hembygdsmuseum som visar en bredd av både bonde- och högreståndssamhället i tidsenlig miljö. Det finns en rik skatt av allmogedräktsilver samt unik samling textilier.

Det finns både fasta och tillfälliga utställningar samt en slottsbutik.

Njut gärna av medhavd fikakorg i trädgården där det är fri entré.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mossbystrand...
En av sydkustens vackraste och mest badvänliga stränder. Långgrunt med vit och fin sand och sanddyner. Dusch, toaletter, grillplatser, kiosk och servering.
OrtSkurup
Abbekås.
En fiskeby med anor från medeltiden. I hamnen samsas fiskebåtar med gästbåtar. Hamnkrogen av högsta klass och drar till sig långväga gäster. Fin strand för bad och vandring.
OrtSkurup
Snogeholms slott...
Ett slott tillika hotell i Sjöbo med intilliggande naturreservat med vandringsleder.
OrtSjöbo
Sövdeborg slott.
Ett slott uppfört 1580 i renässansstil. Dess fulla utbyggnad tillkom på 1600-talet men gavs ett medeltida yttre på 1800-talet. Slottet är privat men man kan vistas utanför.
OrtSjöbo
Torups slott
En mycket välbevarad renässansborg från mitten av 1500-talet. Slottet med dess vackra park är en del i ett större rekreationsområde med bland annat vandringsleder i bokskog som är mycket populärt bland Malmöbor.
OrtSvedala
Ystad till Sandhammaren.
En tur längs kusten från Ystad med stopp i Ales stenar och intilliggande Kåseberga där man bör passa på att äta. Vidare till stranden som av många klassas som landets bästa.
OrtYstad