Svaneholms slott


  • Till start: 507,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Skurup 
  • Avgift: Ja 
Laddar..
Stor karta

Slottet från 1530 är ett av Skånes mest intressanta. Rutger Macklean revolutionerade jordbruket på 1700-talet är den mest kände ägaren och står staty i parken.  Naturstig samt båtar för rodd och fiske i Svaneholmssjön finns att hyra. Gästgiveri för förbokade gäster.

Svaneholm

Svaneholms slott ligger vackert beläget i vid Svaneholmssjön och erbjuder en intressant blandning av historia, kultur och natur. Vill man röra på sig lite så finns båtar att hyra och man kan fiska i sjön eller promenera runt den på en vacker och varierande naturstig.

Svaneholms slott är en av Skånes mer intressanta slottsanläggningar och uppfördes ca 1530 av danske riksrådet Mourids Jepsen Sparre. Slottet uppfördes i en stil som brukar benämnas gotisk renässans, men har genomgått såväl inre som yttre ombyggnader sedan dess. Slottet bildar idag en sluten fyrkant, vars längor tillkommit vid olika tidpunkter. Den nuvarande sydöstra längan med portgången tycks vara äldst.

Den mest kända ägaren var Rutger Macklean som revolutionerade det svenska jordbruket på 1700-talet. Slottet innehåller ett hembygdsmuseum som visar en bredd av både bonde- och högreståndssamhället i tidsenlig miljö. Det finns en rik skatt av allmogedräktsilver samt unik samling textilier.

Det finns både fasta och tillfälliga utställningar samt en slottsbutik.

Njut gärna av medhavd fikakorg i trädgården där det är fri entré.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...