En tur längs kusten från Ystad med stopp i Ales stenar och intilliggande Kåseberga där man bör passa på att äta. Vidare till stranden som av många klassas som landets bästa.
- Till start: 503,7 Km
- Stopp: 4
- Ort: Ystad
- Avgift: Nej
Marinan i Ystad
I Ystads småbåtshamn kan man njuta av båtliv och uteserveringar vid vattnet. Från den långa bryggan ser man Ystads silhuett
Här finns förutom rökeri, restauranger, kaféer och kiosk. Bada går alldeles utmärkt också.
En bit härifrån går färjan till Bornholm.
Fiskehamnen Kåseberga
När man besöker Ales stenar så kommer man via Kåserbergas mysiga hamn där fiskerökerierna är värt en utflykt i sig. Antingen samlar man kraft här inför vandringen upp till skeppsättningen eller så smälter man intryck och mat därefter.
Hemsida avser Kåseberga Café och Bistro med enkla men vällagade rätter, där de friterar fisken perfekt och för säkerhets skull med termometer i firren för att garantera optimalt resultat.
Här samsas konstnärer, hantverkare, souvenirbutiker, kiosker och Sjöräddningsmuseet med restauranger och fiskrökerier.
Ales Stenar
Att ta sig upp till Ales stenar blir säkert ett av det mest minnesvärda man kan göra. En episk utsikt över havet får man gå uppför gångstigarna från Kåseberga fiskeby.
Ales stenar är en skeppssättning och består av 59 stenblock och är 19 m bred och 67 meter lång. Det är Sveriges bäst bevarade fornlämning men vem som uppförde och varför är höljt i dunkel
Det tvistas mellan lärde och lekmän vad Ales stenar använts till och hur gammalt det är. Men de flesta är eniga om att det är från yngre järnåldern (500-1000 e.Kr.). Vad stensättningarna från järnåldern använts till tvistar forskarna om men det lutar mer åt gravmonument än kalendrar.
Sandhammaren
Sandhammaren har vid flera tillfällen utsetts till Sveriges bästa strand. Den är fler kilometer lång, har extremt finkornig och vit sand och det finns sanddyner som antingen är öppna eller skogklädda. Hit kan man ta sig närsomhelst på året och få en minnesvärd upplevelse.
Bada bör man göra med aktsamhet eftersom strömmarna är förrädiska. På stora skyltar ges rådet, Gå ut och simma tillbaka. Här finns kiosk och kafé där man även kan äta mat.
Sanden kring Skånes sydostligaste hörn var en skräck för sjöfararna där sandrevlarna vandrade runt och fick skeppen att stranda. Inte nog med det så härjade sjörövare här i alla fall om man får tro Karl XI som lät hugga ned ekskogen här för att få bort det tillhåll för dem som vilseledde fartygen med falska signaler. Det som finns kvar av vägledning för sjöfarten är Sandhammarens fyr från 1860-talet och räddningsstationen.