Klosterkyrkan och Ystads museum.


Namnet Klosterkyrkan vittnar om att det låg ett gråbrödrakloster här. I den intilliggande östra klosterlängan är Ystads kulturhistoriska museum inrymt. Kafé och museibutik.

  • Till start: 503,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ystad 
  • Avgift: Nej 


Klosterkyrkan

På 1200-talet låg ett gråbrödrakloster här. Klosterkyrkan är tillsammans med östra klosterlängan vad som återstår av det och det är både gudstjänstrum och museilokal.

Franciskanerklostret grundades 1267 av riddar Holmger och hans hustru Katarina vilket man kan läsa i klosterkyrkan. Gråbröderna som franciskanerna kallades predikade att munkar skulle leva i fattigdom, bodde troligtvis i enklare bostäder.

Här finns en museibutik med ett rikt sortiment med företrädesvis lokalt konsthantverk. I caféet kan man dricka kaffe och äta hembakade kakor.

Runt klosteranläggningen ligger örtagården, rosariet, kålgården, samt pionträdgården invid klosterdammen.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ystad till Sandhammaren.
En tur längs kusten från Ystad med stopp i Ales stenar och intilliggande Kåseberga där man bör passa på att äta. Vidare till stranden som av många klassas som landets bästa.
OrtYstad
Ystad Saltsjöbad
Spahotellet har utsetts till Sveriges bästa spa och är beläget invid stranden. Restaurangen är av yppersta klass. När man vill unna sig något extra helt enkelt. 
OrtYstad
Olof Viktors bageri och café.
Ett verkligen urmysigt bageri med kafé. Man kan fika ute på gården som är en klassisk fyrkantig gård som skånska bondgårdar brukar vara. Har fått graderingen Mästarklass av White Guide.
OrtYstad
Tosterup slott.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtTomelilla
Mossbystrand...
En av sydkustens vackraste och mest badvänliga stränder. Långgrunt med vit och fin sand och sanddyner. Dusch, toaletter, grillplatser, kiosk och servering.
OrtSkurup
Abbekås.
En fiskeby med anor från medeltiden. I hamnen samsas fiskebåtar med gästbåtar. Hamnkrogen av högsta klass och drar till sig långväga gäster. Fin strand för bad och vandring.
OrtSkurup