Klosterkyrkan och Ystads museum.


Namnet Klosterkyrkan vittnar om att det låg ett gråbrödrakloster här. I den intilliggande östra klosterlängan är Ystads kulturhistoriska museum inrymt. Kafé och museibutik.

  • Till start: 503,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ystad 
  • Avgift: Nej 


Klosterkyrkan

På 1200-talet låg ett gråbrödrakloster här. Klosterkyrkan är tillsammans med östra klosterlängan vad som återstår av det och det är både gudstjänstrum och museilokal.

Franciskanerklostret grundades 1267 av riddar Holmger och hans hustru Katarina vilket man kan läsa i klosterkyrkan. Gråbröderna som franciskanerna kallades predikade att munkar skulle leva i fattigdom, bodde troligtvis i enklare bostäder.

Här finns en museibutik med ett rikt sortiment med företrädesvis lokalt konsthantverk. I caféet kan man dricka kaffe och äta hembakade kakor.

Runt klosteranläggningen ligger örtagården, rosariet, kålgården, samt pionträdgården invid klosterdammen.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ystad.
Wallander har gjort staden internationellt känd. I det medeltida gatunätet kan man strosa runt timmavis. 
OrtYstad
Ystad till Simrishamn.
Med start i Wallanders Ystad tar vi en tur som bockar av några absoluta måsten i denna del av Skåne. Ales stenar, Glimmingehus och Sandhammaren och slutligen pittoreska Simrishamn.
OrtYstad
Marsvinsholm slott.
Marsvinsholm ser ut som slott ska göra med vattengrav och vacker park. Vandra fritt runt slottet och den vackra parken med ädellövträd. Marsvin är det gamla ordet för tumlare.
OrtYstad
Klövasten
Klövasten är ett flyttblock som ligger öppet på slätten i Glemmingebro. Det är 14 x 9 m och är som namnet skvallrar om kluvet på mitten. Forntida skålgropar är också urgröpta.
OrtYstad
Abbekås.
En fiskeby med anor från medeltiden. I hamnen samsas fiskebåtar med gästbåtar. Hamnkrogen av högsta klass och drar till sig långväga gäster. Fin strand för bad och vandring.
OrtSkurup
Hasse o Tage museet Tomelilla
Ett minst sagt kompakt museum på 15 kvm helt i Hasse & Tage anda. I trakterna spelades flera av deras filmer in och premiärerna gick här i Tomelilla. Missa inte den tegelkamouflerade soldaten.
OrtTomelilla