Bollerups borg.


Ett av Skånes äldsta slott och är en försvarsborg från 1400-talet med vallgravar och beläget på en holme som riktiga borgar skall. Borgen är verkligen värt ett besök.

  • Till start: 490,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tomelilla 
  • Avgift: Nej 


Bollerup borg

Borgen är från slutet av 1400-talet är belägen på en holme och omgiven av vallgravar. Den ursprungliga borgen bestod av två torn, ett i natursten och ett i tegel som byggdes samman efterhand.

Den norra längan, vallgraven och kyrkan med sitt runda torn är från medeltiden och utgör den ursprungliga försvarsborgen.

Ägarlängden till Bollerup går ända tillbaka till 1200-talet och man ser flera av de främsta danska adelssläkterna exemplevis Krognos.

Att man hade det gott ställt vittnar ett bröllop om där Olof Stigsen Krognos 1502 gifter bort sin dotter Magdalene med riksrådet Tyge Axelsen Brahe som ägde grannslottet Tosterup enbart 5 km därifrån. Till gästerna tillagades kött från 10 oxar, 40 lamm och får och 4 kor samt ett stort antal svin samt tunnvis med fisk. Man drack 20 000 liter, tyskt öl, franskt och renskt vin. Bruden var klädd i gyllensammet, hermelin och pärlbroderier. 

Under Sören Norbys skånska uppror 1525 brändes borgen men återuppbyggdes strax därpå. Sören Norby var dansk amiral och länsherre på Gotland. Han ville ha tillbaka den förre kung Hans istället för den dåvarande kung Kristian II.

Efter att slottet brunnit fick det förfalla och borgen var ett magasin på 1600-talet. Det nya boningshuset uppfördes c:a 1850. På 1900-talet restaurerades borgen och återfick sitt ursprungliga medeltida utseende.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Klövasten
Klövasten är ett flyttblock som ligger öppet på slätten i Glemmingebro. Det är 14 x 9 m och är som namnet skvallrar om kluvet på mitten. Forntida skålgropar är också urgröpta.
OrtYstad
Olof Viktors bageri och café.
Ett verkligen urmysigt bageri med kafé. Man kan fika ute på gården som är en klassisk fyrkantig gård som skånska bondgårdar brukar vara. Har fått graderingen Mästarklass av White Guide.
OrtYstad
Glimmingehus
Slottet blev världsberömt genom Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Är den mest intakta medeltidsborgen i landet. Den byggdes av en danske riddare och länsherre som även styrde över Gotland.
OrtSimrishamn
Ales stenar och Kåseberga fiskehamn
Ett av de mer självklara besöksmålen i Österlen eller hela Skåne. Den gåtfulla skeppssättningens sceniska läge högt ovanför havet blir en oförglömlig upplevelse. I Kåseberga fiskehamn serveras enkel och välsmakande mat eller fisk att köpa hem. ...
OrtYstad
Skillinge
Skillinge ligger söder om Simrishamn och har både fiskehamn och småbåtshamn. På sommaren dras många turister hit till den pittoreska orten. Strandpromenad och en badstrand såklart.
OrtSimrishamn
Sandhammaren fyr och strand.
Sandhammaren ses som en Sveriges absolut finaste badstränder. Den havsnära stranden är fin men dynerna ovan ger det där lilla extra. Sand-reven utanför hotade sjöfarare och därav uppfördes fyrtornet av Heidenstamfyr.
OrtYstad