Ystad.


Wallander har gjort staden internationellt känd. I det medeltida gatunätet kan man strosa runt timmavis. 

  • Till start: 503,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ystad 
  • Avgift: Nej 


Ystad.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Ystad

Få städer i Europa och ingen i Norden har en så komplett samling historiska byggnader som Ystad med sina drygt 300 korsvirkeshus. En exposé av intressanta byggnader från 1200-1500-talet möter besökaren. Från att ha varit boplats för ett antal fiskarfamiljer på 1100-talet växte Ystad fram. Länge var postbåten härifrån till Stralsund Sveriges enda utlandförbindelse och idag kan man ta färja till Bornholm och Polen härifrån.

Staden har på senare år blivit känd som Kurt Wallanders hemstad som spelats in i svensk och brittisk version. Det finns många fina byggnader och att bara strosa runt är en härlig känsla men några platser måste nämnas: Gråbrödraklostret S:t Petri kyrka och klosterområdet. Närmare hamnen finns Hotell Continental, Sveriges äldsta hotellbyggnad. Ända framme vid hamnen finns Ystads marina med rikt folkliv sommartid på bryggor eller stranden som är del av en fyra mil lång strandremsa.

Läs mera

Marinan i Ystad

I Ystads småbåtshamn kan man njuta av båtliv och uteserveringar vid vattnet. Från den långa bryggan ser man Ystads silhuett 

Här finns förutom rökeri, restauranger, kaféer och kiosk. Bada går alldeles utmärkt också.

En bit härifrån går färjan till Bornholm.

Hotel Continental

Klassiska Hotell Continental är beläget mitt i Ystads gamla stadskärna.

Hotellet är ett av Sveriges äldsta och invigdes 1829 och renoveras kontinuerligt. Ystad var i början av 1800-talet rikets viktigaste hamnstad för båttrafik till kontinenten. 

Ett äldre hotell är Hotell Mollberg i Helsingborg men där är själva byggnaden sen slutet av 1800-talet. 

Även om man inte bor här kan man beskåda det vackra från utsidan och varför inte äta gott på deras fina restaurang.

Läs mera

Klosterkyrkan

På 1200-talet låg ett gråbrödrakloster här. Klosterkyrkan är tillsammans med östra klosterlängan vad som återstår av det och det är både gudstjänstrum och museilokal.

Franciskanerklostret grundades 1267 av riddar Holmger och hans hustru Katarina vilket man kan läsa i klosterkyrkan. Gråbröderna som franciskanerna kallades predikade att munkar skulle leva i fattigdom, bodde troligtvis i enklare bostäder.

Här finns en museibutik med ett rikt sortiment med företrädesvis lokalt konsthantverk. I caféet kan man dricka kaffe och äta hembakade kakor.

Runt klosteranläggningen ligger örtagården, rosariet, kålgården, samt pionträdgården invid klosterdammen.

Läs mera

Gamla rådhuset

Gamla Rådhuset fick sitt nuvarande utseende 1840 men dess äldsta del, rådhuskällaren, är från 1400- talet och rymmer nu som då en restaurang. 

Bryggeriet

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ystad till Sandhammaren.
En tur längs kusten från Ystad med stopp i Ales stenar och intilliggande Kåseberga där man bör passa på att äta. Vidare till stranden som av många klassas som landets bästa.
OrtYstad
Ystad Saltsjöbad
Spahotellet har utsetts till Sveriges bästa spa och är beläget invid stranden. Restaurangen är av yppersta klass. När man vill unna sig något extra helt enkelt. 
OrtYstad
Marsvinsholm slott.
Marsvinsholm ser ut som slott ska göra med vattengrav och vacker park. Vandra fritt runt slottet och den vackra parken med ädellövträd. Marsvin är det gamla ordet för tumlare.
OrtYstad
Klövasten
Klövasten är ett flyttblock som ligger öppet på slätten i Glemmingebro. Det är 14 x 9 m och är som namnet skvallrar om kluvet på mitten. Forntida skålgropar är också urgröpta.
OrtYstad
Hasse o Tage museet Tomelilla
Ett minst sagt kompakt museum på 15 kvm helt i Hasse & Tage anda. I trakterna spelades flera av deras filmer in och premiärerna gick här i Tomelilla. Missa inte den tegelkamouflerade soldaten.
OrtTomelilla
Bollerups borg.
Ett av Skånes äldsta slott och är en försvarsborg från 1400-talet med vallgravar och beläget på en holme som riktiga borgar skall. Borgen är verkligen värt ett besök.
OrtTomelilla