Ystad till Simrishamn.


Med start i Wallanders Ystad tar vi en tur som bockar av några absoluta måsten i denna del av Skåne. Ales stenar, Glimmingehus och Sandhammaren och slutligen pittoreska Simrishamn.

  • Till start: 503,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ystad 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Ystad

Få städer i Europa och ingen i Norden har en så komplett samling historiska byggnader som Ystad med sina drygt 300 korsvirkeshus. En exposé av intressanta byggnader från 1200-1500-talet möter besökaren. Från att ha varit boplats för ett antal fiskarfamiljer på 1100-talet växte Ystad fram. Länge var postbåten härifrån till Stralsund Sveriges enda utlandförbindelse och idag kan man ta färja till Bornholm och Polen härifrån.

Staden har på senare år blivit känd som Kurt Wallanders hemstad som spelats in i svensk och brittisk version. Det finns många fina byggnader och att bara strosa runt är en härlig känsla men några platser måste nämnas: Gråbrödraklostret S:t Petri kyrka och klosterområdet. Närmare hamnen finns Hotell Continental, Sveriges äldsta hotellbyggnad. Ända framme vid hamnen finns Ystads marina med rikt folkliv sommartid på bryggor eller stranden som är del av en fyra mil lång strandremsa.

Läs mera

Ales Stenar

Att ta sig upp till Ales stenar blir säkert ett av det mest minnesvärda man kan göra. En episk utsikt över havet får man gå uppför gångstigarna från Kåseberga fiskeby.

Ales stenar är en skeppssättning och består av 59 stenblock och är 19 m bred och 67 meter lång. Det är Sveriges bäst bevarade fornlämning men vem som uppförde och varför är höljt i dunkel

Det tvistas mellan lärde och lekmän vad Ales stenar använts till och hur gammalt det är. Men de flesta är eniga om att det är från yngre järnåldern (500-1000 e.Kr.). Vad stensättningarna från järnåldern använts till tvistar forskarna om men det lutar mer åt gravmonument än kalendrar.

Bland annat Hasse Alfredsson menade på 1970-talet att stenarna borde haft en astronomisk funktion. Det lite smått komiska är de två alternativa tavlorna som beskriver varsin förklaring till Ales stenar där amatörforskaren Bob Lind har skyltar parallellt med Riksantikvarieämbetets.
Läs mera

Sandhammarens Fyr

Utanför Sandhammens fyr finns en av norra europas största skeppstkyrkogårdar. Just detta faktum att strandrevlarna som vandrade utanför kusten och oberäkneliga vindar gjorde att skepp sjönk eller gick på grund.

Man kunde inte bygga tunga fyrtorn ute på lös sand men fyringenjören Gustaf von Heidenstam kom på en ny teknik där smäckrare torn i järnfackverk förankrades och Heidenstamfyren var född.

Det stora antalet förlisningar gjorde att man satte upp Sveriges första livräddningstation strax intill vid Mälarhusen 1855 som sen flyttades hit vid slutet av 1800-talet. Stationen är idag ett litet museum intill fyren. 

Glimmingehus

Glimmingehus blev känt för svenskarna, och världen för den delen, genom Nils Holgerson underbara resa genom Sverige. Borgen är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Den uppfördes av borgherren och riddaren Jens Holgersen Ulfstrand och bygget påbörjades 1499. Den tyske stenmästaren Adam van Düren anlitades. Van Düren har även gjort skulpturerna vid Lunds domkyrka och valven i Linköpings domkyrka.

Ulfstrand var en mycket mäktig person i dåtidens Danmark och han blev vid 30 års ålder (cirka 1480) utsedd till Kongens Lehnsmand över sydöstra Skåne och senare även Gotland. Att han var en mäktig man vittnar de många dyrbara fynden på slottet som motivpressat glas från Rhenområdet, venetianskt glas, samt spansk keramik. Bland annat hade han fått rikt krigsbyte vid kriget mot Hansan 1509.

Byggnaden har fyra våningar och materialet är taget från kusten vid Simrishamn och består av ohuggen sandsten och kvartsit. Man har funnit en rad bekvämligheter som varmluftskanaler i väggarna samt bänkar i fönsternischerna. Två trappor upp i riddarsalen ser man än idag den vapenprydda kalkstensspisen.

Efter bara några generationer gjorde man om slottet till sädesmagasin och idag är det ett av Skånes mest besökta turistmål.

Läs mera

Länkar

Simrishamn

Simrishamn är verkligen en pittoresk småstad som sommartid blommar upp och kring Storgatan samsas fullsatta kaféer och restauranger. Torget vid gatans ände är stans medelpunkt där Rådhuset i romansk stil är uppfört.

Man kan planlöst vika av på smågatorna i de äldsta delarna och njuta av de låga pastellfärgade husen som ofta har en rosenrabatt och vissa hus har de speciella så kallade simrishamnsdörrar. Staden är känd just för sina rosor och i parken och på Rosentorget har man samlat 130 rosarter från 40 byar i sydöstra Skåne.

Simrishamn har alltid förknippats med fiske och det är idag Sveriges största fiskehamn om man mäter till hur mycket fisk som tas hit.

Den medeltida Sankt Nicolai kyrka har en liten speciell historia bortsett från att det är stadens äldsta byggnad. Konstnären Carl Milles lät bekosta kyrkans återställande till sin ursprungliga tegelfasad som länge varit klädd i cement, om han gav församlingen ett konstverk. Utanför kyrkan syns Systrarna som var den gåvan men senare förvärvades även Ängel med trumpet.

I staden ligger Österlens museum och strax utanför staden ligger Autoseum som är ett sevärt motormuseum. Nere vid hamnen finns Museum Gösta Werner och havet för den konstintresserade.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Klosterkyrkan och Ystads museum.
Namnet Klosterkyrkan vittnar om att det låg ett gråbrödrakloster här. I den intilliggande östra klosterlängan är Ystads kulturhistoriska museum inrymt. Kafé och museibutik.
OrtYstad
Marsvinsholm slott.
Marsvinsholm ser ut som slott ska göra med vattengrav och vacker park. Vandra fritt runt slottet och den vackra parken med ädellövträd. Marsvin är det gamla ordet för tumlare.
OrtYstad
Tosterup slott.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtTomelilla
Klövasten
Klövasten är ett flyttblock som ligger öppet på slätten i Glemmingebro. Det är 14 x 9 m och är som namnet skvallrar om kluvet på mitten. Forntida skålgropar är också urgröpta.
OrtYstad
Hasse o Tage museet Tomelilla
Ett minst sagt kompakt museum på 15 kvm helt i Hasse & Tage anda. I trakterna spelades flera av deras filmer in och premiärerna gick här i Tomelilla. Missa inte den tegelkamouflerade soldaten.
OrtTomelilla
Bollerups borg.
Ett av Skånes äldsta slott och är en försvarsborg från 1400-talet med vallgravar och beläget på en holme som riktiga borgar skall. Borgen är verkligen värt ett besök.
OrtTomelilla