Tosterup slott.


Slottet är känt från Kockarnas kamp. Dess historia går tillbaka till 1300-talet och huvudbyggnaden blev klar ca 1500 och här växte Tycho Brahe upp. Slottets kan beskådas från utsidan men ej inom borggården.

  • Till start: 493,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tomelilla 
  • Avgift: Nej 


Tosterup slott

Beläget 12 km nordost om Ystad ligger Tosterup slott som är ett av Österlens mest intressanta. Omgivet av böljande fält har man utsikt ner till havet.

Huvudbyggnaden blev färdig omkring år 1500 och hade tre våningar. Många färgstarka personligheter har bebott slottet genom åren. Tycho Brahe (den världsberömde astronomen på 1500-talet), Jörgen Krabbe (ledde danska sidan under kriget med svenskarna sent 1600-tal och blev sedemera avrättad för detta) ,och Carl August Ehrensvärd (militär under Gustav III, konstnär och arkitekt) är några av dessa. Det är just familjen Ehrensvärd som sedan tidigt 1800-tal haft Tosterup i sin ägo.

Borgen är idag trelängad och omges av vallgravar och har ett fyrkantigt försvarstorn i sydöstra hörnet som är fem våningar högt. Slottet har på senare år blivit känt för att flera säsonger av Kockarnas kamp spelats in här.

Läs mera
Tosterup slott.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bollerups borg.
Ett av Skånes äldsta slott och är en försvarsborg från 1400-talet med vallgravar och beläget på en holme som riktiga borgar skall. Borgen är verkligen värt ett besök.
OrtTomelilla
Olof Viktors bageri och café.
Ett verkligen urmysigt bageri med kafé. Man kan fika ute på gården som är en klassisk fyrkantig gård som skånska bondgårdar brukar vara. Har fått graderingen Mästarklass av White Guide.
OrtYstad
Hasse o Tage museet Tomelilla
Ett minst sagt kompakt museum på 15 kvm helt i Hasse & Tage anda. I trakterna spelades flera av deras filmer in och premiärerna gick här i Tomelilla. Missa inte den tegelkamouflerade soldaten.
OrtTomelilla
Ystad Saltsjöbad
Spahotellet har utsetts till Sveriges bästa spa och är beläget invid stranden. Restaurangen är av yppersta klass. När man vill unna sig något extra helt enkelt. 
OrtYstad
Ystad.
Wallander har gjort staden internationellt känd. I det medeltida gatunätet kan man strosa runt timmavis. 
OrtYstad
Sandhammaren fyr och strand.
Sandhammaren ses som en Sveriges absolut finaste badstränder. Den havsnära stranden är fin men dynerna ovan ger det där lilla extra. Sand-reven utanför hotade sjöfarare och därav uppfördes fyrtornet av Heidenstamfyr.
OrtYstad