Tosterup slott.


Slottet är känt från Kockarnas kamp. Dess historia går tillbaka till 1300-talet och huvudbyggnaden blev klar ca 1500 och här växte Tycho Brahe upp. Slottets kan beskådas från utsidan men ej inom borggården.

  • Till start: 493,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tomelilla 
  • Avgift: Nej 


Tosterup slott

Beläget 12 km nordost om Ystad ligger Tosterup slott som är ett av Österlens mest intressanta. Omgivet av böljande fält har man utsikt ner till havet.

Huvudbyggnaden blev färdig omkring år 1500 och hade tre våningar. Många färgstarka personligheter har bebott slottet genom åren. Tycho Brahe (den världsberömde astronomen på 1500-talet), Jörgen Krabbe (ledde danska sidan under kriget med svenskarna sent 1600-tal och blev sedemera avrättad för detta) ,och Carl August Ehrensvärd (militär under Gustav III, konstnär och arkitekt) är några av dessa. Det är just familjen Ehrensvärd som sedan tidigt 1800-tal haft Tosterup i sin ägo.

Borgen är idag trelängad och omges av vallgravar och har ett fyrkantigt försvarstorn i sydöstra hörnet som är fem våningar högt. Slottet har på senare år blivit känt för att flera säsonger av Kockarnas kamp spelats in här.

Läs mera
Tosterup slott.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Klövasten
Klövasten är ett flyttblock som ligger öppet på slätten i Glemmingebro. Det är 14 x 9 m och är som namnet skvallrar om kluvet på mitten. Forntida skålgropar är också urgröpta.
OrtYstad
Olof Viktors bageri och café.
Ett verkligen urmysigt bageri med kafé. Man kan fika ute på gården som är en klassisk fyrkantig gård som skånska bondgårdar brukar vara. Har fått graderingen Mästarklass av White Guide.
OrtYstad
Hasse o Tage museet Tomelilla
Ett minst sagt kompakt museum på 15 kvm helt i Hasse & Tage anda. I trakterna spelades flera av deras filmer in och premiärerna gick här i Tomelilla. Missa inte den tegelkamouflerade soldaten.
OrtTomelilla
Klosterkyrkan och Ystads museum.
Namnet Klosterkyrkan vittnar om att det låg ett gråbrödrakloster här. I den intilliggande östra klosterlängan är Ystads kulturhistoriska museum inrymt. Kafé och museibutik.
OrtYstad
Ales stenar och Kåseberga fiskehamn
Ett av de mer självklara besöksmålen i Österlen eller hela Skåne. Den gåtfulla skeppssättningens sceniska läge högt ovanför havet blir en oförglömlig upplevelse. I Kåseberga fiskehamn serveras enkel och välsmakande mat eller fisk att köpa hem. ...
OrtYstad
Ystad till Sandhammaren.
En tur längs kusten från Ystad med stopp i Ales stenar och intilliggande Kåseberga där man bör passa på att äta. Vidare till stranden som av många klassas som landets bästa.
OrtYstad