Sandhammaren fyr och strand.


Sandhammaren ses som en Sveriges absolut finaste badstränder. Den havsnära stranden är fin men dynerna ovan ger det där lilla extra. Sand-reven utanför hotade sjöfarare och därav uppfördes fyrtornet av Heidenstamfyr.

  • Till start: 496,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ystad 
  • Avgift: Nej 


Sandhammaren

Sandhammaren har vid flera tillfällen utsetts till Sveriges bästa strand. Den är fler kilometer lång, har extremt finkornig och vit sand och det finns sanddyner som antingen är öppna eller skogklädda. Hit kan man ta sig närsomhelst på året och få en minnesvärd upplevelse.

Bada bör man göra med aktsamhet eftersom strömmarna är förrädiska. På stora skyltar ges rådet, Gå ut och simma tillbaka. Här finns kiosk och kafé där man även kan äta mat.

Sanden kring Skånes sydostligaste hörn var en skräck för sjöfararna där sandrevlarna vandrade runt och fick skeppen att stranda. Inte nog med det så härjade sjörövare här i alla fall om man får tro Karl XI som lät hugga ned ekskogen här för att få bort det tillhåll för dem som vilseledde fartygen med falska signaler. Det som finns kvar av vägledning för sjöfarten är Sandhammarens fyr från 1860-talet och räddningsstationen. 

Läs mera
Sandhammaren fyr och strand.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Skillinge
Skillinge ligger söder om Simrishamn och har både fiskehamn och småbåtshamn. På sommaren dras många turister hit till den pittoreska orten. Strandpromenad och en badstrand såklart.
OrtSimrishamn
Klövasten
Klövasten är ett flyttblock som ligger öppet på slätten i Glemmingebro. Det är 14 x 9 m och är som namnet skvallrar om kluvet på mitten. Forntida skålgropar är också urgröpta.
OrtYstad
Bollerups borg.
Ett av Skånes äldsta slott och är en försvarsborg från 1400-talet med vallgravar och beläget på en holme som riktiga borgar skall. Borgen är verkligen värt ett besök.
OrtTomelilla
Tosterup slott.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtTomelilla
Simrishamn till Kivik.
En rundtur på Österlen som prickar in bland det bästa i den här landsändan. Pittoreska orter ett fiskeläge, en badstrand, en nationalpark, konstutställning i det fria.
OrtSimrishamn
Simrishamn
Centralort för Österlen och Sveriges största fiskehamn. Storgatan flanerar man upp mot stadens centrum men att snirkla sig fram planlöst mellan de vackra gränderna går det med. Ett bil-, ett konstmuseum och Österlens museum.
OrtSimrishamn