Sandhammaren fyr och strand.


Sandhammaren ses som en Sveriges absolut finaste badstränder. Den havsnära stranden är fin men dynerna ovan ger det där lilla extra. Sand-reven utanför hotade sjöfarare och därav uppfördes fyrtornet av Heidenstamfyr.

  • Till start: 496,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ystad 
  • Avgift: Nej 


Sandhammaren

Sandhammaren har vid flera tillfällen utsetts till Sveriges bästa strand. Den är fler kilometer lång, har extremt finkornig och vit sand och det finns sanddyner som antingen är öppna eller skogklädda. Hit kan man ta sig närsomhelst på året och få en minnesvärd upplevelse.

Bada bör man göra med aktsamhet eftersom strömmarna är förrädiska. På stora skyltar ges rådet, Gå ut och simma tillbaka. Här finns kiosk och kafé där man även kan äta mat.

Sanden kring Skånes sydostligaste hörn var en skräck för sjöfararna där sandrevlarna vandrade runt och fick skeppen att stranda. Inte nog med det så härjade sjörövare här i alla fall om man får tro Karl XI som lät hugga ned ekskogen här för att få bort det tillhåll för dem som vilseledde fartygen med falska signaler. Det som finns kvar av vägledning för sjöfarten är Sandhammarens fyr från 1860-talet och räddningsstationen. 

Läs mera
Sandhammaren fyr och strand.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ales stenar och Kåseberga fiskehamn
Ett av de mer självklara besöksmålen i Österlen eller hela Skåne. Den gåtfulla skeppssättningens sceniska läge högt ovanför havet blir en oförglömlig upplevelse. I Kåseberga fiskehamn serveras enkel och välsmakande mat eller fisk att köpa hem. ...
OrtYstad
Klövasten
Klövasten är ett flyttblock som ligger öppet på slätten i Glemmingebro. Det är 14 x 9 m och är som namnet skvallrar om kluvet på mitten. Forntida skålgropar är också urgröpta.
OrtYstad
Brantevik.
Ett litet fiskeläge där hamnen har utställning av fossiler och gamla båtar. Krogen Branterögen lockar med livemusik kvällstid på sommaren. Bobergs på Hamngården lite finare mat.
OrtSimrishamn
Simrislund - Yxornas häll och stenkilsristning.
Yxornas häll kallas denna stenkilsristning med 250 bilder varav 50 med yxmotiv. Yxmotiven är liknande inristningar som påträffats på Stonehenge. Den är en av tre närliggande hällristningsområden.
OrtSimrishamn
Simrishamn till Kivik.
En rundtur på Österlen som prickar in bland det bästa i den här landsändan. Pittoreska orter ett fiskeläge, en badstrand, en nationalpark, konstutställning i det fria.
OrtSimrishamn
Ystad Saltsjöbad
Spahotellet har utsetts till Sveriges bästa spa och är beläget invid stranden. Restaurangen är av yppersta klass. När man vill unna sig något extra helt enkelt. 
OrtYstad