Ales stenar och Kåseberga fiskehamn


Ett av de mer självklara besöksmålen i Österlen eller hela Skåne. Den gåtfulla skeppssättningens sceniska läge högt ovanför havet blir en oförglömlig upplevelse. I Kåseberga fiskehamn serveras enkel och välsmakande mat eller fisk att köpa hem.

  • Till start: 500,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ystad 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Fiskehamnen Kåseberga

När man besöker Ales stenar så kommer man via Kåserbergas mysiga hamn där fiskerökerierna är värt en utflykt i sig. Antingen samlar man kraft här inför vandringen upp till skeppsättningen eller så smälter man intryck och mat därefter.

Hemsida avser Kåseberga Café och Bistro med enkla men vällagade rätter, där de friterar fisken perfekt och för säkerhets skull med termometer i firren för att garantera optimalt resultat. 

Här samsas konstnärer, hantverkare, souvenirbutiker, kiosker och Sjöräddningsmuseet med restauranger och fiskrökerier.

Länkar

Ales Stenar

Att ta sig upp till Ales stenar blir säkert ett av det mest minnesvärda man kan göra. En episk utsikt över havet får man gå uppför gångstigarna från Kåseberga fiskeby.

Ales stenar är en skeppssättning och består av 59 stenblock och är 19 m bred och 67 meter lång. Det är Sveriges bäst bevarade fornlämning men vem som uppförde och varför är höljt i dunkel

Det tvistas mellan lärde och lekmän vad Ales stenar använts till och hur gammalt det är. Men de flesta är eniga om att det är från yngre järnåldern (500-1000 e.Kr.). Vad stensättningarna från järnåldern använts till tvistar forskarna om men det lutar mer åt gravmonument än kalendrar.

Bland annat Hasse Alfredsson menade på 1970-talet att stenarna borde haft en astronomisk funktion. Det lite smått komiska är de två alternativa tavlorna som beskriver varsin förklaring till Ales stenar där amatörforskaren Bob Lind har skyltar parallellt med Riksantikvarieämbetets.
Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Klövasten
Klövasten är ett flyttblock som ligger öppet på slätten i Glemmingebro. Det är 14 x 9 m och är som namnet skvallrar om kluvet på mitten. Forntida skålgropar är också urgröpta.
OrtYstad
Bollerups borg.
Ett av Skånes äldsta slott och är en försvarsborg från 1400-talet med vallgravar och beläget på en holme som riktiga borgar skall. Borgen är verkligen värt ett besök.
OrtTomelilla
Ystad.
Wallander har gjort staden internationellt känd. I det medeltida gatunätet kan man strosa runt timmavis. 
OrtYstad
Ystad till Simrishamn.
Med start i Wallanders Ystad tar vi en tur som bockar av några absoluta måsten i denna del av Skåne. Ales stenar, Glimmingehus och Sandhammaren och slutligen pittoreska Simrishamn.
OrtYstad
Klosterkyrkan och Ystads museum.
Namnet Klosterkyrkan vittnar om att det låg ett gråbrödrakloster här. I den intilliggande östra klosterlängan är Ystads kulturhistoriska museum inrymt. Kafé och museibutik.
OrtYstad
Ystad till Sandhammaren.
En tur längs kusten från Ystad med stopp i Ales stenar och intilliggande Kåseberga där man bör passa på att äta. Vidare till stranden som av många klassas som landets bästa.
OrtYstad