Ales stenar och Kåseberga fiskehamn


Ett av de mer självklara besöksmålen i Österlen eller hela Skåne. Den gåtfulla skeppssättningens sceniska läge högt ovanför havet blir en oförglömlig upplevelse. I Kåseberga fiskehamn serveras enkel och välsmakande mat eller fisk att köpa hem.

  • Till start: 500,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ystad 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Fiskehamnen Kåseberga

När man besöker Ales stenar så kommer man via Kåserbergas mysiga hamn där fiskerökerierna är värt en utflykt i sig. Antingen samlar man kraft här inför vandringen upp till skeppsättningen eller så smälter man intryck och mat därefter.

Hemsida avser Kåseberga Café och Bistro med enkla men vällagade rätter, där de friterar fisken perfekt och för säkerhets skull med termometer i firren för att garantera optimalt resultat. 

Här samsas konstnärer, hantverkare, souvenirbutiker, kiosker och Sjöräddningsmuseet med restauranger och fiskrökerier.

Länkar

Ales Stenar

Att ta sig upp till Ales stenar blir säkert ett av det mest minnesvärda man kan göra. En episk utsikt över havet får man gå uppför gångstigarna från Kåseberga fiskeby.

Ales stenar är en skeppssättning och består av 59 stenblock och är 19 m bred och 67 meter lång. Det är Sveriges bäst bevarade fornlämning men vem som uppförde och varför är höljt i dunkel

Det tvistas mellan lärde och lekmän vad Ales stenar använts till och hur gammalt det är. Men de flesta är eniga om att det är från yngre järnåldern (500-1000 e.Kr.). Vad stensättningarna från järnåldern använts till tvistar forskarna om men det lutar mer åt gravmonument än kalendrar.

Bland annat Hasse Alfredsson menade på 1970-talet att stenarna borde haft en astronomisk funktion. Det lite smått komiska är de två alternativa tavlorna som beskriver varsin förklaring till Ales stenar där amatörforskaren Bob Lind har skyltar parallellt med Riksantikvarieämbetets.
Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sandhammaren fyr och strand.
Sandhammaren ses som en Sveriges absolut finaste badstränder. Den havsnära stranden är fin men dynerna ovan ger det där lilla extra. Sand-reven utanför hotade sjöfarare och därav uppfördes fyrtornet av Heidenstamfyr.
OrtYstad
Tosterup slott.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtTomelilla
Ystad.
Wallander har gjort staden internationellt känd. I det medeltida gatunätet kan man strosa runt timmavis. 
OrtYstad
Klosterkyrkan och Ystads museum.
Namnet Klosterkyrkan vittnar om att det låg ett gråbrödrakloster här. I den intilliggande östra klosterlängan är Ystads kulturhistoriska museum inrymt. Kafé och museibutik.
OrtYstad
Ystad till Sandhammaren.
En tur längs kusten från Ystad med stopp i Ales stenar och intilliggande Kåseberga där man bör passa på att äta. Vidare till stranden som av många klassas som landets bästa.
OrtYstad
Skillinge
Skillinge ligger söder om Simrishamn och har både fiskehamn och småbåtshamn. På sommaren dras många turister hit till den pittoreska orten. Strandpromenad och en badstrand såklart.
OrtSimrishamn