RUNDTUR. Sotenäset är en halvö som gett namn åt Sotenäs kommun i vilken den betydligt namnkunnigare orten Smögen ingår. Här får vi smaka några härliga kustupplevelser.
- Till start: 393,6 Km
- Stopp: 7
- Ort: Sotenäs
- Avgift: Ja
Sevärdheter under turen
1. Nordens ark 2. Kungshamn 3. Smögen 4. Sotekanalen 5. Ramsvikslandet 6. Hunnebostrand 7. BovallstrandNordens ark
Nordens ark är ett av Bohusläns populäraste besöksmål.
Namnet ger en hint om vad djurparken har som syfte. Liksom Noa skulle rädda djur för syndafloden vill man här rädda utrotningshotade djur. Här finns nämligen ett 80-tal av världens utrotningshotade djur där man kan se djur som varg, snöleopard och amurtiger.
I den Vilda parken sträcker sig en tre kilometer lång promenadsslinga där du möter djur som mindre panda, pallaskatt, järv, japansk trana och gulsvart pilgiftsgroda. På lantgården däremot är det skyddsvärda nordiska lantraser som man kommer nära och barn kan hoppa i hö och mjölka kossor.
I Ekoparksleden på 4,5 km tar man sig runt Ekoparken där man för att öka den biologiska mångfalden vill återskapa landskapet till hur det såg ut under 1700- och 1800-talen.
Tänk på att alla hägn är byggda för djurens bästa och därför gott om utrymme och kan ibland vara långt bort eller dolda. Medtag därför gärna kikare och en portion tålamod.
Kungshamn
Innan man kommer till bron Smögen kan man stanna till vid en utskiktsplats med parkering. Då befinner man sig i Kungshamn som ligger ytterst på halvön Sotenäset vilken är huvudort i Sotenäs kommun.
Redan på 1500-talet har det bott fiskare i vad som senare blev Kungshamn. Namnet Kungshamn var ett namn på en ankringsplats mellan nuvarande Kungshamn och Smögen. Vid den stora sillperioden under andra delen av 1700-talet uppstod mer permanent bebyggelse med fiskelägen.
Att spankulera runt här rekommenderas men vill man ta sig runt längre kan man hyra cykel inne i Kungshamn. Vill man bada så rekommenderas Fisketången som är ett klippbad med sandstrand, omklädningsrum och handikapptoalett.
Man båt tar man sig enkelt till Smögen eller Hållö naturreservat härifrån.
Smögen
Smögen som ligger längst ut mot havet i Sotenäs kommun är ett av Sveriges största turistmål. Fram till 1970 var man tvungen att åka färja hit men därefter finns bro från Kungshamn men färjan därifrån går fortfarande.
Smögenbryggan är målet för mångas besök här och den ligger längs södersidan av Smögens gamla fiskehamn. Här finns ett rikligt utbud av butiker, caféer, krogar och restauranger. Här finns även en av landets få fiskauktioner men man kan även handla färsk fisk, räkor, och andra delikatesser småskaligt.
Att spatsera den ungefär en kilometer långa bryggan börjar vid fiskhallarna och slutar vid de kulörta fiskebodarna som något av Smögens signum och ett populärt fotomotiv. Lite längre bort ändå når man den fina badplatsen Valeviken.
Härifrån går båtar till Hållö med dess naturreservat och Bohusläns äldsta fyr. Det finns även rad andra vattenrelaterade aktiviteter som sälsafari, fiske, dykning samt hummer- och krabbfiske.
Kvällstid ändra Smögenbryggan lite karaktär och bjuder på ett glatt och livligt uteliv och den populära kvällskryssningen tur och retur till Hunnebostrand genom Sotekanalen kan rekommenderas.
Sotekanalen
Kanalen byggdes av två anledningar. Dels för att man skulle slippa den svåra passagen utanför Soteskär som tagit många sjömäns liv och dels för att ge jobb åt arbetslösa stenhuggare. I snitt blev 200 man sysselsatta med att delvis gräva och bitvis handhugga fram kanalen.
Bygget startade 1931 och invigdes 15 juli 1935 av kronprins Gustav Adolf, vår nuvarande kungs far.
Här kan man uppleva broöppning om man har turen att passera när segelfartyg tvingar bron att rotera åt sidan. Hela 50 000 båtar passerar om året men alla kräver inte broöppning.
Ramsvikslandet
Ramsvikslandet har fina badställen och vandringsleder. Landskapet domineras av stora klippområden, med omväxlande ljunghedar, mindre våtmarker och ängar.
Ängarna har en flora med stor artrikedom och olika slags vadarfåglar som även ses i de grunda vikarna.
Ramsvik är egentligen en halvö som blev separerat från fastlandet med Sotekanalen. Bygget av kanalen var ett beredskapsarbete för de arbetslösa stenhuggarna under 30-talet. Idag kommer man över hit via en svängbro.
Den östra delen mot Sotekanalen är frodig och grön med betesmarker medan den västra är kalt och kargt så att inte ens knappt lavar växer. I de karga klipporna av röd bohusgranit ser man spår av inlandsisens framfart i form av jättegrytor, rundhällar, isräfflor och svallad morän.
På Ramsvikslandet finns camping och vandrarhem.
Hunnebostrand
Hunnebostrand har anor ända sedan 1200-talet. Från att under stor del av 1900-talet varit en av huvudorterna för den svenska stenindustrin är man sommartid en blomstrande semesterort.
Här finns stort utbud av shopping, restauranger, nattklubbar och sevärdheter. Innan man kommer ner till hamnen så bör man ta trapporna upp till utsiktsplatsen, med bänkar, där man kan överblicka hamnen och långt över havet.
Vill man ta del av det gamla industriarvet är det Stenhuggarmuseet som är ett upprustat stenbrott. Vid badet Stenbryggan finns delar av den sten som Hitler beställde till sitt segermonument vilket av förklarliga skäl aldrig levererades.
Är man konstintresserad så finns det en utställning längs vattnet norrut Kultur på Udden – Konst uppåt väggarna.
Hunnebostrand har kort sagt något för alla smakinriktningar.
Bovallstrand
Besöker man Bovallstrand är det ofta badholmarna som är målet och här är det bad på längden och på tvären. Små barnvänliga sandstränder, klippor, trampoliner, hopptorn, badbryggor, badstegar, simbana m.m. Badhytter, kiosk och toalett. Fri entré.
Att besöka det pittoreska gamla fiskeläget gör inge besviken med särkskilt fina trädetaljer på den genuina bebyggelsen från sent 1800- och tidigt 1900-tal men givetvis mängder med stendetaljer i denna gamla stenhuggarort.
Vill man äta fisk och skaldjur är Bryggcaféet ett måste. Att man ser krabborna genom ett glasruta i golvet ger en hint om att det är nyfångat som gäller.
När badvädret inte är det bästa så rekommenderas ändå en fin promenad längs badholmarna samt vattnet söderut.