PROMENAD -
Längs Norr Mälarstrand vid Riddarfjärden går en av de populäraste innerstadspromenaderna. Stadshuset, husbåtar, kaféer och rastplatser passeras. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm. Promenadstråk i Stockholm.
- Till start: 752 m
- Stopp: 7
- Ort: Kungsholmen
- Avgift: Nej
Serafimerlasarettet
Sveriges första egentliga och bestående lasarett. De åtta sängarna man förfogade över när sjukhuset byggdes 1752 var i första hand för fattiga och behövande. 1980 lades Serafimern ned och är idag en plats för olika omsorgsverksamheter.
Stadshuset
Stockholms mest kända och beundrade byggnad ritades av arkitekt Ragnar Östberg och invigdes följdriktigt på midsommarafton 1923 – så kallas också stilen nationalromantisk. Det gick åt åtta miljoner tegelstenar till den 106 meter höga byggnaden. De gyllene kronorna högst upp på tornet är lika stora som folkabubblor och blå hallen är i själva verket röd, då arkitekten ändrade sig i sista stund när han såg det vackra teglet.
I Gyllene salen, med sina 18 miljoner guldmosaikbitar, blir någon världskändis varje år när Nobelpriset delas ut. Till vardags arbetar borgarråden här och styr staden. Stadshusets inre är bara öppet för visningar se hemsida men enbart exteriören är värt besöket. Med reservation för ändringar som kan uppstå på grund av evenemang i Stadshuset hålls visningar på svenska varje dag kl 12 och 14 och på engelska kl 10, 11, 12, 13, 14 och 15, året om.
Den öppna platsen, Stadshusparken, på sjösidan mot Riddarfjärden är mycket populär där man kan sitta på en bänk eller på gräset. Vackra planteringar och utsmyckningar.
På sommarhalvåret kan man ta sig upp i Stadshustornet för att se stans bästa utsikt till en kostnad av 40 kr. Visserligen inte lika hög som Kaknästornet men så mycket närmare det sevärda och man går upp på bestämda uppgångstider infaller var 40:e minut mellan kl. 09.15 och 15.55 i maj och september, och mellan kl. 09.15 och 17.15 i juni, juli och augusti.
Adress:
Ragnar Östbergs Plan 1, Stockholm
Telefon: +46 08-508 290 58
Kungliga Myntet
Ett helt kvarter och enda stället i landet där man hade rätt prägla mynt, medaljer och jetonger (spelmarker). Verksamheten började 1850 och upphörde 1947, då den flyttades till Eskilstuna.
Bostäder på båtar
Om man kan tänka sig att vänta ett par år, kan man lägga sin husbåt vid Norr Mälarstrandskajen och flytta in. Det kostar 72 kronor per månad och meter. Tillkommer gör avgifter för vatten och el. Men båten måste vara sjövärdig och ha septiktank.
Landstingsparken och landstingshuset
Garnisonsjukhuset kallades det innan landstingets byråkrater flyttade in. En stilig, nyantik byggnad färdig 1834, med en park som är öppen för allmänheten. På tomten ligger också det Graverska huset från 1700-talet, där dock grosshandlare Jacob Graver som gjorde sig förmögen bland annat på garveriverksamhet sällan tycks ha bott. Att han föredrog Jakobsbergs gård i Bredäng berodde förmodligen på den fräna luften från – just – garverierna på Kungsholmen.
Mälarpaviljongen
Ett omåttligt populärt ställe på Norr mälarstrands vackraste del med en stor del av krogen ute på en pråm på vattnet. Har öppet april till september. Man öppnar 11 och hur sent man stänger beror på vädret men dock senast 01. Här kan du få mat, vin och öl, kaffe, smörgåsar, bullar och desserter.
Utsikten över Riddafjärden med dess båtliv, Söders höjder och Västerbron är imponerande.
Tel 08 650 87 01
Norr mälarstrand 64
Kungsholmen
Rålambshovsparken
”Rålis” har en alldeles speciell plats i alla stockholmares hjärtan. Den 8 hektar stora parken har fått sitt namn efter friherre Åke Rålamb som bodde här på 1700-talet. Parken anlades 1936. Idag spelar man boule, åker skateboard, grillar, kubbar, jympar med Friskis & Svettis, solar, spelar brännboll och beachvolleyboll, kastar frisbee eller helt enkelt bara ”hänger”.