Steninge slott


Slottet beboddes först av änkedrottning Hedvig Eleonora. Vandra runt i den vackra parken eller besök Steninge slottsgalleria där man äter, fikar och shoppar.

Resa med SL: Pendeltåg 41/42X från Stockholm City t Märsta. Buss 584 till Stenladan. Totalt c:a 1t 10 min.

  • Till start: 33,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Märsta 
  • Avgift: Nej 


Steninge slott
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Steninge slott

Steninge Slott kom till tack vare en kärlekshistoria mellan Carl Gyllenstierna och änkedrottning Hedvig Eleonora. Eftersom hovet var inblandat anlitades de bästa arkitekterna, stuckatörerna och konsthantverkarna. Nicodemus Tessin den yngre, som också ritade det Kungliga Slottet i Stockholm, utsåg det lilla lantslottet Steninge till sitt mästerverk. Han inspirerades av den franska och italienska stilen och resultatet blev en mix ihop med den svenska herrgårdsstilen.

Byggherren Carl Gyllenstierna hade en vision om att visa konst och kultur av yppersta klass på Steninge Slott, denna vision lever kvar ännu idag, flera hundra år senare. I Steninge Slottsgalleria, i stenladugåren, finner du Orrefors Kosta Boda bruksbutik, Entrébutiken Steninge, Trädgårdsmästarna i Steninge och Steninge Kök & Skafferi. Det sistnämnda är värt ett besök om magen kurrar.

Öppettider
Vardagar 11-18
Helgdagar 10-17
(Slottet är för tillfället stängt på grund av renovering. Barockparken är dock öppen.)

Läs mera

Länkar

Steninge kök & skafferi

Inrrymd i den gamla stenladugården till Steninge slott ligger vad som nuförtiden kallas Steninge slottsgalleria.

Vill man äta riktig mat är det lunch som gäller. Här blandar man traditionellt kök med moderna influenser och stoltserar med eget bageri samt pinfärska grönsaker. För den som inte är lika hungrig kan man välja latte och smörgås.

Förutom restaurangen har Steninge slottsgalleria har lite av varje men här säljs framförallt växter och trädgårdsmöbler. Man kan besöka den lilla utställningen om greve von Fersen (familjen ägde slottet förr) som lynchades till döds anklagad för att ha förgiftat kronprins Karl August.

För kontakt och bokning: 08-592 594 60

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rosersbergs slott och slottspark
En genuin kunglig miljö från tiden runt sekelskiftet 1800. De sista 140 åren sparsamt använt så det har en av Europas bäst bevarade empireinredningar.
OrtRosersberg
Roserbergs slott och Sigtuna
Denna utflykt kan ses med historiska glasögonen på eller bara för att njuta vackra miljöer. Rosersbergs slott är ett av de kungliga slotten och var Karl XIV Johans sommarslott med en vidsträckt park ner mot Mälaren. Sigtuna är kanske urtypen för en pittoresk stad. En promenad...
OrtSigtuna
Gamla Uppsalavägen till Sigtuna och Uppsala.
En mycket vacker bilväg med en hel del att se. Mellan städerna går turen förbi Krusebergs gård för lunch eller middag. Både Sigtuna och Uppsala är städer som spelat en stor roll i Sveriges historia. Sigtuna var Sveriges viktigaste stad tills man beslöt att befästa inloppet...
OrtSigtuna
Östra Mälaren runt norrifrån
Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Enköping och tar broarna söderut.
OrtSträngnäs
Sigtuna - Sveriges äldsta stad.
Inte bara Sveriges äldsta stad utan en pittoresk idyll som är väl värd ett besök. Den som aldrig besökt Sigtuna har verkligen något att se fram emot. Resa med SL: Pendeltåg 41 från Stockholm City t Märsta station, Buss 570/579 till Sigtuna busstation. Totalt c:a 1 t
OrtSigtuna
Sigtuna stadspromenad
Inte bara Sveriges äldsta stad utan en pittoresk idyll som är väl värd ett besök. Den som aldrig besökt Sigtuna har verkligen något att se fram emot.
OrtSigtuna