Steninge slott


  • Till start: 33,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Märsta 
  • Avgift: Nej 
Steninge slott
Stor karta

Slottet beboddes först av änkedrottning Hedvig Eleonora. Vandra runt i den vackra parken eller besök Steninge slottsgalleria där man äter, fikar och shoppar.

Sevärdhet 1 av 2

Steninge slott

Steninge Slott kom till tack vare en kärlekshistoria mellan Carl Gyllenstierna och änkedrottning Hedvig Eleonora. Eftersom hovet var inblandat anlitades de bästa arkitekterna, stuckatörerna och konsthantverkarna. Nicodemus Tessin den yngre, som också ritade det Kungliga Slottet i Stockholm, utsåg det lilla lantslottet Steninge till sitt mästerverk. Han inspirerades av den franska och italienska stilen och resultatet blev en mix ihop med den svenska herrgårdsstilen.

Byggherren Carl Gyllenstierna hade en vision om att visa konst och kultur av yppersta klass på Steninge Slott, denna vision lever kvar ännu idag, flera hundra år senare. I Steninge Slottsgalleria, i stenladugåren, finner du Orrefors Kosta Boda bruksbutik, Entrébutiken Steninge, Trädgårdsmästarna i Steninge och Steninge Kök & Skafferi. Det sistnämnda är värt ett besök om magen kurrar.

Öppettider
Vardagar 11-18
Helgdagar 10-17
(Slottet är för tillfället stängt på grund av renovering. Barockparken är dock öppen.)

Läs mera

Länkar

Steninge kök & skafferi

Inrrymd i den gamla stenladugården till Steninge slott ligger vad som nuförtiden kallas Steninge slottsgalleria.

Vill man äta riktig mat är det lunch som gäller. Här blandar man traditionellt kök med moderna influenser och stoltserar med eget bageri samt pinfärska grönsaker. För den som inte är lika hungrig kan man välja latte och smörgås.

Förutom restaurangen har Steninge slottsgalleria har lite av varje men här säljs framförallt växter och trädgårdsmöbler. Man kan besöka den lilla utställningen om greve von Fersen (familjen ägde slottet förr) som lynchades till döds anklagad för att ha förgiftat kronprins Karl August.

För kontakt och bokning: 08-592 594 60

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...