Rosersbergs slott och slottspark


En genuin kunglig miljö från tiden runt sekelskiftet 1800. De sista 140 åren sparsamt använt så det har en av Europas bäst bevarade empireinredningar.

  • Till start: 29,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Rosersberg 
  • Avgift: Nej 


Rosersbergs slott och slottspark
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Rosersbergs slott

Att besöka Rosersberg är att ta ett steg tillbaka i tiden. Här stiger du in i en genuin kunglig miljö från tiden runt sekelskiftet 1800 och inredningen är orörd sen 1860. Under de senaste 140 åren har det använts sparsamt och har därför några av Europas bäst bevarade empireinredningar från perioden 1795-1825. Gabriel Bengtsson Oxenstierna uppförde slottet under åren 1634-1638 och namngav det efter sin mor som var av Tre Rosor-ätten. Senare skänktes slttet till Gustav III:s lillebror, hertig Karl som senare blev Karl XIII.

Näst på tur att bruka slottet blev Karl XIV Johan som hade byggnaden som sommarhus. Han moderniserade det då invändigt till den då väldigt populära empirestilen, som sedan kom att kallas Karl Johan-stilen i Sverige.

På slottscaféet kan du fylla magen med kaffe och hembakat. Antingen i den vackra Junoflygen eller på Hoglandterrasen med utsikt över Mälaren.

Slottsvägen 203, Rosersberg
08 - 402 62 80

Läs mera

Länkar

Rosersbergs slottspark

Parken har flera olika skepnader. En barockpark med raka gångvägar, en skogsdel med drag åt engelsk park och sen stora gräsytor med äppelträd ned mot vattnet.

Barockträdgården närmast slottet var en av sin tids mest påkostade och grundstrukturen finns kvar idag. Borta är dock det lusthus i porslin, mitt i kanalen, som var tillgängligt via två utfällbara broar.

På slutet av 1700-talet ville man följa modet att anlägga en engelsk park (återskapad naturlig skog) och den förlades väster om slottet ned mot vattnet.

Bortom engelska parken följer en fruktträdgård med flera äppelträd.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Runsa fornborg och utsiktsplats
Runsa fornborg ligger 30 meter högt på ett berg vid Mälaren med milsvid utsikt mot Sigtuna så att man kunnat signalera vidare till deras ”skans”. Resa med SL: Pendeltåg 40/41 från Sthlm City t Upplands Väsby, buss 532 mot Runsa. C:a 1 t 10 min
OrtUpplands Väsby
Fysingen runt
En vacker väg runt sjön Fysingen där man passerar två slott, hembygdsgård med en, järnåldersgrav och ett supermysigt fik. Sjön Fysingen tillhör Sigtuna i norr och Upplands Väsby i söder. 
OrtSigtuna
Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad.
Först närmar man sig Arlanda från en utsiktsplats från järnåldern. Sen vidaretur till Arlanda för flightspotting och en natt på Jumbo Stay. Därefter en heldagstur till Steninge slotts alla aktiviteter och pittoreska Sigtuna för en stadspromenad.
OrtSigtuna
Nordians hög
Troligtvis en hövdingahög från 500- eller 600-talet. En av Mälardalens största och är omgiven av ett större gravfält med hundratals stensättningar.
OrtSigtuna
Skånelaholms slott.
Beläget i en naturskön miljö vid sjön Fysingens naturreservat. Uppfört på 1640-talet men på 1200-talet tillhörde ägorna ingen mindre än Magnus Ladulås. Resa med SL: Pendeltåg 41 från Sthlm City t Upplands Väsby buss 577/585 till Skånela kyrka, Gå 1000 m, Totalt c:a 1t 15 min.
OrtUpplands Väsby
Upplands Väsby - Hälsans stig västra
Höjdpunkten är Vikingagården Gunnes gård, en rekonstruktion från 1000-talet, med levande djur. I centrum finns byggnader med mycket varierande arkitektur.
OrtUpplands Väsby